logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cieknąca klimatyzacja Samsung

berez 29 Cze 2017 00:25 10821 11
REKLAMA
  • #1 16557524
    berez
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam,

od nowości cieknie mi klimatyzacja w miejscach zaznaczonych na zdjęciu.

Klimatyzacja cieknie sporadycznie, ale jak się "rozszczelni" to efekt tego jest taki jakby ktoś wylał 0,5l wody na podłogę :/

Wzywałem firmę instalatorską, ale zbyli mnie tym iż "jeśli wiaderko na wodę się zapełni to taka rzecz jest normalna".

Faktycznie na razie klima rozciekła się cztery razy i zawsze w tym momencie wiaderko na balkonie było pełne. Dbam o to aby opróżniać owe wiaderko, ale podczas dużych upałów łatwo jest ten fakt przeoczyć (szybko się napełnia te 5 litrów). I teraz nie wiem czy klima cieknie z powodu intensywnej pracy z powodu upałów czy z przepełnionego wiaderka.

Odległość jednostki zewnętrznej do wewnętrznej to 1m (jedna ściana).

Moje pytania:

Czy to normalne zjawisko? (jakoś nie chce mi się wierzyć)
    Jakie argumenty przedstawić instalatorom przy następnej reklamacji?

• REKLAMA
  • #2 16557669
    SIEKIERA_666
    Poziom 22  
    Ocena: 79
    Potrzebna wydajniejsza pompka skroplin - obecna nie wyrabia.
    Jeśli tak było od początku to znaczy że coś zwalili na wstępie.
    Wiadro nie ma nic do mokrej ściany, mógłbyś mieć na końcu basen a gdybyś miał skropliny puszczone gdzieś do odpływu to nawet byś nie wiedział że więcej się poci. Jak jest cieplej parniej duszniej (jak kto woli) to wiecej ci się skrapla i jeśli pompka by nadążyła to nie miałbyś problemu ze ścianą ale z wiadrem nadal ;)

A może tam nie ma pompki tylko grawitacja ma działać i przy źle wypoziomowanej rurce przy upałach jest więcej skroplin i się cofają....
  • REKLAMA
  • #3 16557682
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2788
    Przecież napisał, że ma wiaderko...
    Berez, wyjmij rurkę z wiaderka, zakładam, że jest elastyczna, oczyść jej końcówkę i solidnie dmuchnij.
    To jedyne co możesz zrobić.
    Spraedź też filtry i wyczyść je wodą. Przy okazji zobacz czy lamele nie pokrywają się szronem na III biegu wentylatora.
    To istatnie może świadczyć o małej islości czynnika.Nieszczelność.
  • REKLAMA
  • #4 16557727
    SIEKIERA_666
    Poziom 22  
    Ocena: 79
    jack63 napisał:
    Przecież napisał, że ma wiaderko...

Wiem...
    Nigdzie o to nie dopytywałem.
  • #6 16599126
    piotr1paluch
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Przyczyną może być podwójny syfon w odpływie skroplin, wtedy woda nie wypcha powietrza z jednego syfonu. Dzieje się tak przeważnie gdy odpływ poprowadzony jest elastyczną rurką i wykonany jest zbyt mały spadek.
  • REKLAMA
  • #7 18866033
    Jakub8401
    Poziom 2  
    kolego od tej klimy samsunga poradziles sobie z tym problemem wycieku z klimy co foto podales ? Ja mam ten sam problem i tez mam ta klime. Co przyczyna ? Gdzie problemu szukac i jak rozwiazac ?

Dodano po 1 [minuty]:

berez napisał:
    Witam,

od nowości cieknie mi klimatyzacja w miejscach zaznaczonych na zdjęciu.

Klimatyzacja cieknie sporadycznie, ale jak się "rozszczelni" to efekt tego jest taki jakby ktoś wylał 0,5l wody na podłogę :/

Wzywałem firmę instalatorską, ale zbyli mnie tym iż "jeśli wiaderko na wodę się zapełni to taka rzecz jest normalna".

Faktycznie na razie klima rozciekła się cztery razy i zawsze w tym momencie wiaderko na balkonie było pełne. Dbam o to aby opróżniać owe wiaderko, ale podczas dużych upałów łatwo jest ten fakt przeoczyć (szybko się napełnia te 5 litrów). I teraz nie wiem czy klima cieknie z powodu intensywnej pracy z powodu upałów czy z przepełnionego wiaderka.

Odległość jednostki zewnętrznej do wewnętrznej to 1m (jedna ściana).

Moje pytania:

Czy to normalne zjawisko? (jakoś nie chce mi się wierzyć)
    Jakie argumenty przedstawić instalatorom przy następnej reklamacji?
    kolego od tej klimy samsunga poradziles sobie z tym problemem wycieku z klimy co foto podales ? Ja mam ten sam problem i tez mam ta klime. Co przyczyna ? Gdzie problemu szukac i jak rozwiazac ?

• #8 18872180
    wnoto
    Poziom 34  
    Ocena: 744
    od jak dawna masz tą klimę ?
  • #9 18872195
    Jakub8401
    Poziom 2  
    Rok ale teraz dopiero zaczalem uzywac tak mocniej przedtem krotko i sporadycznie
  • #10 18872250
    wnoto
    Poziom 34  
    Pytam bo moe skopano instalacje. Kto ją robił ? Jak odprowadzane są skropliny?
  • #11 18872295
    Jakub8401
    Poziom 2  
    Koj hydraulik ktory twierdzi ze dobrze zrobil a gdzies cos zapchane niby na niego czekam. Za wolno schodza skropliny. Mieszkam w domu. Wychodza na zewnatrz. A u Ciebie gdzie konkrethie byl problem ? Jak nareperowales ? Mnie przelewa sie z tacki .
  • #12 18872328
    wnoto
    Poziom 34  
    hydraulik :) zdolna z niego bestia :)

Z tej rurki rzeczywiście coś kapie ? Obserwowałeś ?
    Co znaczy z tacki - dla mnie tacka jest instalowana przy zewnętrznej części klimy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z cieknącą klimatyzacją Samsung, która sporadycznie wylewa wodę na podłogę, szczególnie gdy wiaderko na skropliny jest pełne. Instalatorzy twierdzą, że to normalne, jednak użytkownik ma wątpliwości co do prawidłowości instalacji. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak niewydolna pompka skroplin, źle wykonany odpływ, zatykanie rurki, czy niewłaściwe poziomowanie. Użytkownicy radzą również sprawdzić filtry oraz ewentualne nieszczelności w systemie. Wskazówki dotyczą także możliwości zwiększenia pojemności wiaderka na skropliny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA