Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Audi Klimatyzacja na postoju się wyłącza

henryxxl 02 Aug 2017 22:38 8139 11
    henryxxl
    Level 26  
    Witam.
    Mój samochód to audi a4 b7 1.9 tdi. W tamtym roku kupiłem ten samochód i na początku uzupełniłem w serwisie czynnik i niestety trafiłem na pechowo na serwis który tak nabił mi ją że zatarło sprężarkę która wcześniej działa. Wybrałem inny serwis lepszy i wymieniłem sprężarkę, chłodnice klimatyzacji plus czyszczenie całego układu z opiłek (jeszcze inny serwis wymienił mi sprężarkę bez czyszczenia i zatarła się druga). Wymieniłem sprężarkę dwa razy, ogólne koszty wzrosły do sporej sumy ale teraz jest wszystko wporządku. Klimatyzacja chłodzi już drugi rok ale problem pojawił się w upały które teraz przechodzą przez nasz kraj otóż klimatyzacja wyłącza się na postoju, podczas jazdy chłodzi tak jak powinna.
    Wentylator klimatyzacji kręci się ale wychodzi na to ze zbyt słabo wydajnie. Serwis który naprawił mi klimatyzację solidnie stwierdził że winny jest sterownik wentylatora. Moje pytanie brzmi czy oby na pewno bo nie chcę wsadzać dodatkowych kosztów w klimatyzację która i tak mnie wyniosła sporo. Pożyczyłem od kolegi kabel z laptopem który posada vcds. Zrobiłem odczyt błędów :
    Code: c
    Log in, to see the code

taki błąd otrzymałem, skasowałem go i jeszcze po dwóch tygodniach jeszcze nie powrócił ale klimatyzacja na postoju dalej źle działa.
    Wczoraj zrobiłem odczyt danych jakie komputer wymaga od wentylatora prędkość 86% a rzeczywista prędkość odczytu to 78% i nie wzrastała powyżej tej wartości. Proszę kolegów aby wskazali mi jakie zrobić odczyty aby stwierdzić czy jest uszkodzony wentylator, sterownik wentylatora a może jeszcze coś innego bo nie chcę inwestować pieniędzy w ciemno gdzie ewidentnie nie widzę co jest uszkodzone.
    Naprawa jest prywatna (własne auto) nie w celach zarobkowych.
    Pozdrawiam ;)
    barteksmrek
    Level 28  
    Przyczyną może być zbyt mała moc alternatora na wolnych obrotach w stosunku do zapotrzebowania klimy która w takie upały pracuje na wyśrubowanych parametrach. Zatrzymaj się na postoju i przytrzymaj auto na 1500-2000obrotów i zobaczysz czy się wyłączy. Przyczyna też może być niedostateczne chłodzenie chłodnicy klimatyzacji na postoju jak to ma miejsce w czasie jazdy.
    henryxxl
    Level 26  
    Zapomniałem dopisać w poprzednim poście że obroty silnika nie wpływają na pracę klimatyzacji. Przypuszczam że to coś z chłodzeniem ale wymieniać w ciemno sterownik średnio mi się widzi.
    Pozdrawiam :)
    henryxxl
    Level 26  
    Sprawdzałem na niskich obrotach jak samochód się toczył i chłodzi. Pytanie moje brzmi co do prędkości zadeklarowanej a rzeczywistej wentylatora. Jak i ten błąd co załączyłem wcześniej.
    henryxxl
    Level 26  
    Panowie z firmy która naprawiala ocenili ciśnienie na za wysokie podczas postoju jak jest bardzo gorąco na dworze.
    Jeżeli są potrzebne jakieś dane z programu vcds to proszę pisać z wielką chęcią je podam aby rozwiązać mój problem :)
    T5
    Admin of Cars group
    henryxxl wrote:
    Panowie z firmy która naprawiala ocenili ciśnienie na za wysokie podczas postoju jak jest bardzo gorąco na dworze.

I już jest trop.
    Teraz jak wyglądają chłodnice, w szczególności przestrzeń pomiędzy nimi?
    Nie są zawalone syfem, kurzem, słomą, liśćmi?
    Jak tam jest ok to wentylator niestety do naprawy, wymiany.
    henryxxl
    Level 26  
    Chłodnica przy naprawie została wymieniona na nową bo z tego co wiem że nie da się jej wyczyścić w 100% I znowu by mi sprężarke zatarło. Problem polega na tym że owi mechanicy stwierdzili że winy jest sterownik a nie wentylator a ja chciałbym wiedzieć co dokładnie. Sterownik wentylatora znajduje się koło wentylatorów.

PS.
    Te wentylatory są naprawianie?
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    henryxxl wrote:
    Problem polega na tym że owi mechanicy stwierdzili że winy jest sterownik a nie wentylator a ja chciałbym wiedzieć co dokładnie

A po co , przecież nie Ty naprawiasz.
    henryxxl
    Level 26  
    Jutro sprawdzę tą przestrzeń pomiędzy chodź wydaje mi się na oryginalną. Jeżeli chodzi o test to robiłem i się kręci tak jak i przy normalnej pracy chyba że jest jeszcze jakiś inny test.
    Jeżeli chodzi oto że mnie nie powinno obchodzić bo nie ja naprawiam to powiem tyle że za moje pieniądze robią a jeżeli mają wymieniać po kolei to ja dziękuję za taką naprawę. Klimatyzacja robiona przez nich była rok temu i wtedy też był ten problem ale o nim zapomniałem bo dni były chłodniejsze a w tym roku znowu zaczyna przygrzewac słońce i chce naprawić to sam.
    Ciekawi mnie błąd zwarcia wentylatora, muszę się do niego dostać może coś ociera o uzwojenie.