logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakup Windows 7 OEM dla używanego komputera/laptopa?

aatrox 15 17 Sie 2017 17:24 6186 41
Najlepsze odpowiedzi

Czy mogę legalnie kupić używaną licencję Windows 7 OEM do swojego używanego komputera lub laptopa?

Zakup samej używanej licencji Windows 7 OEM z aukcji jest co najmniej wątpliwy; w UE można odsprzedawać używane oprogramowanie, ale w przypadku Windows 7 OEM licencja powinna być zainstalowana i aktywowana na komputerze w momencie sprzedaży, więc tanie oferty z otwartym pudełkiem i „pomocą w aktywacji” budzą duże ryzyko [#16647419] [#16647691] [#16648772] Jeśli chcesz możliwie bezpieczny zakup, szukaj naprawdę nowego OEM z oryginalnym, zaplombowanym opakowaniem, naklejką COA i fakturą VAT; samo pudełko, hologram i COA w opisie nie wystarczają, gdy nie ma jasnej informacji, że system nie był wcześniej używany lub aktywowany [#16647543] [#16647985] [#16648007] Z dyskusji wynika też, że sprzedawcy takich tanich aukcji często oferują coś porównywalnego z piracką wersją, więc jeśli zależy Ci na pewności, lepiej omijać takie oferty szerokim łukiem [#16648772]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 16647390
    aatrox 15
    Poziom 7  
    Witam nie wiem czy w dobrym dziale pisze, więc z góry przepraszam.
    Chciałem się zapytać po nigdzie nie ma JEDNOZNACZNEJ odpowiedzi co do legalności systemu Windows w wersji oem np. Windows 7 oem czy jest on legalny? Gdy chce sobię kupić o taki http://allegro.pl/ms-win-7-home-premium-sp1-hologram-fv-23-i6855635108.html do moje używanego komputera lub laptopa na którym jest zainstalowany system Ubuntu na którym niestety nie mogę pograć w gry ;(. Proszę o pomoc bo nie wiem czy warto w ogóle kupować. Wersja BOX odpada
  • REKLAMA
  • #2 16647419
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1071
    Zasadniczo wprowadzenie do obrotu polega na „publicznym udostępnieniu egzemplarzy drogą przeniesienia ich własności dokonanego przez uprawnionego lub za jego zgodą” i ma charakter jednorazowy - dyrektywa 2001/29/WE (art. 4 ust. 2). Zatem jeśli Microsoft raz sprzedał dany egzemplarz oprogramowania OEM na terytorium Wspólnoty Europejskiej, to nie może kontrolować dalszego nim obrotu, a więc dalszych odsprzedaży.
    http://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A32001L0029
    Na terenie UE można odsprzedać używane oprogramowanie. Były już stosowne orzecznictwa.
    Odnośnie różnorakich aukcji na Allegro ciężko jednoznacznie się wypowiedzieć.
  • #3 16647420
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Może Windows 7 Ultimate.
  • #4 16647428
    aatrox 15
    Poziom 7  
    adamadi33 napisał:
    Może Windows 7 Ultimate.

Dasz linka?
  • #5 16647435
    adamadi33
    Poziom 43  
    Wpisz w wyszukiwarkę Windows 7 Ultimate COA sklepy.
  • #7 16647443
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3526
    aatrox 15 napisał:
    A to? Czy jakbym kupił i zainstalował mógł bym mieć problemy?

Tak samo jakbyś zainstalował inną piracką wersję systemu.
  • REKLAMA
  • #9 16647463
    adamadi33
    Poziom 43  
    Tak może być, nośnik i naklejka COA i system jest nowy.
  • #10 16647500
    aatrox 15
    Poziom 7  
    Czyli w ten sposób przestrzegam licencji i żadna kara mi nie grozi, gdy by broń Boże jakimś cudem był nalot policji? Naczytałem się różnych kar, za piractwo i nie chciałbym mieć problemów.. Ale i nie chce wydawać więcej niż 150zł
  • #11 16647516
    adamadi33
    Poziom 43  
    Dostaniesz naklejkę to przylepisz sobie na spód laptopa albo do obudowy komputera lub schowasz.
    Faktura watt też się przyda jako dowód zakupu systemu.
  • #12 16647543
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8213
    adamadi33 napisał:
    Tak może być, nośnik i naklejka COA i system jest nowy.

Z opisu tej aukcji wcale nie wynika, że system jest nowy. Z opisu wynika, że dostanie się płytę z hologramem i naklejkę COA. Czy była ona używana lub aktywowana nie ma już słowa. Nowe pakiety oprogramowania są zaplombowane, a na zdjęciu widać wszystko pootwierane.

To, czy używanie takiej wersji jest legalne zostawię prawnikom i innym osobom, które dokładnie tę licencję przeczytały...
  • #13 16647547
    aatrox 15
    Poziom 7  
    OK. A o co chodzi z tym? "- Oryginalny nośnik z hologramem Win 7 Home Premium 64 bit bez dedykacji" tak pisze na tej aukcji. O co chodzi z tą "bez dedykacji" ?
  • #14 16647555
    dt1
    Admin grupy komputery
    Niektóre wersje produktów OEM sa przeznaczone dla konkretnego producenta. Takie płyty czasem można było dostać do laptopów niektórych firm. Jest na nich wypisana nazwa producenta, na naklejce COA również.
  • #15 16647572
    adamadi33
    Poziom 43  
    System nie został jeszcze przypisany dla jednej jednostki i jest nowy.
  • #16 16647627
    aatrox 15
    Poziom 7  
    No to jak to w końcu jest? Kupować czy nie?
  • #17 16647691
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 16647767
    aatrox 15
    Poziom 7  
    Christophorus napisał:
    dt1 napisał:
    Czy była ona używana lub aktywowana nie ma już słowa.
    Prawdopodobnie była bo w opisie aukcji jest napisane "- Pomoc w aktywacji produktu". Jeśli system były w 100% nowy nie używany to nie ma iproblemów z aktywacją automatyczną. Problemy z aktywacją pojawiają się w przypadku systemów, które już kiedyś były aktywowane i przypisane do określonego komputera. 

Tylko, że nic takiego na aukcji nie piszę. Nawet jakby używka to jest naklejka, i dowód zakupu no to chyba wystarczy?
  • REKLAMA
  • #19 16647817
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 16647985
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 16648418
    aatrox 15
    Poziom 7  
    Zdecydowanie za drogie.. Ale dziękuje za podlinkowanie.
    http://allegro.pl/windows-7-professional-32-64bit-naklejka-coa-oem-i6831681345.html#thumb/2
    A takie coś?
    Wystawia fakturę, naklejka, obraz iso. Wiem, że używane ale chodzi mi oto żeby była naklejka. Bo wtedy już nich nie powinien się doczepić. Bo naklejka na komputerze/laptopie jest? Skoro to naklejka to nich więcej z tego klucza nie może korzystać? Bo niektórzy sprzedawcy robią tak, że dają jeden klucz kilku osobom i wtedy parę osób korzysta z jednego klucza. Tu jest naklejka więc raczej nie?
  • REKLAMA
  • #24 16648772
    dt1
    Admin grupy komputery
    aatrox 15 napisał:
    Zdecydowanie za drogie.. Ale dziękuje za podlinkowanie.

Oryginalny system właśnie tyle kosztuje, kosztował i pewnie kosztować będzie.
    Tanie aukcje to zwykle jakieś wałki legalnością dorównujące piratom ściągniętym z torrentów.

Jako że w Windows 7 Microsoft zmienił warunki licencji OEM, system w wersji OEM musi być zainstalowany i aktywowany na komputerze w momencie sprzedaży. Rozumiem, że na fakturze będziesz miał komputer, na którym go używasz, a wcześniej ten używany Windows nie był aktywowany na innym sprzęcie?

Pierwszy z brzegu link: http://www.chip.pl/2009/11/kupiles-windows-7-oem-oznacza-to-ze-jestes-piratem/ - a w rzeczywistości powinieneś przeczytać EULA produktu, który kupujesz, jeśli chcesz wiedzieć, co jest w jego przypadku legalne, a co nie.
  • #25 16652479
    adamadi33
    Poziom 43  
    dt1 napisał:
    Oryginalny system właśnie tyle kosztuje, kosztował i pewnie kosztować będzie.
    Tanie aukcje to zwykle jakieś wałki legalnością dorównujące piratom ściągniętym z torrentów.

Najlepsze wyjście z tego kłopotu to zakup systemu od producenta czyli Microsoft.
  • #27 16937314
    malik123
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    dt1 napisał:
    a w rzeczywistości powinieneś przeczytać EULA produktu,
    proponuję samemu najpierw przeczytać a potem odsyłać innych, odesłał mnie Pan do EULA więc poświęciłem/zmarnowałem czas i przeczytałem a wcześniej znalazłem na stronie MS EULA https://www.microsoft.com/pl-pl/useterms . Nic nie jest tam napisane a wymianie np CPU czy HDD
  • #28 16937320
    Kasek21
    Poziom 43  
    Zgodnie z tym co pisze MS - jeżeli kupiłeś system OEM z jakimś podzespołem jak HDD czy tam mysz (pomijając, że to niezgodne z wytycznymi MS - bo zawsze była tylko mowa o kluczowych podzespołach) to po jego awarii przepada także licencja na system OEM.

Zawsze możesz kupić, a nóż aktywacja przejdzie (normalna czy telefoniczna) to Twoje $.
  • #29 16937397
    malik123
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Kasek21 napisał:
    Zgodnie z tym co pisze MS - jeżeli kupiłeś system OEM z jakimś podzespołem jak HDD czy tam mysz (pomijając, że to niezgodne z wytycznymi MS - bo zawsze była tylko mowa o kluczowych podzespołach) to po jego awarii przepada także licencja na system OEM.

W/g tego co piszesz kupujemy komputer z W7 OEM , pada nam karta graficzna (to kluczowy element) , albo jeszcze lepiej , zasilacz to też kluczowy element , wymieniamy zasilacz i zmuszeni jesteśmy do zakupu nowego W7,
    Więc gdzie tak MS pisze ?
    Pamiętajmy że jeśli nie jest coś zawarte w umowie, jesteśmy równi w interpretowaniu jej zapisów, równi wobec prawa. Jeśli umowa nie uwzględnia jakiejś sytuacji, mają zastosowanie obowiązujące w danym kraju prawa np Kodeks Cywilny a nie własna interpretacja którejś ze stron.
  • #30 16937408
    Kasek21
    Poziom 43  
    No to jak aktywacja nie przejdzie to się sądź - przed sądem ładnie odpowiesz gdzie i kiedy zakupiłeś system i powołasz się na KC, który obowiązuje w Polsce :) Proszę Cię!

Suma nie jest wielka więc możesz zaryzykować jeżeli nie chcesz kupować normalnego systemu.

To tak samo jak byś pobrał Win + witaminkę z net'a.

malik123 napisał:
    W/g tego co piszesz kupujemy komputer z W7 OEM

Nie tak samo bo tu kupujesz cały komputer; co innego jak mówimy o podzespołach.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie legalności zakupu systemu operacyjnego Windows 7 w wersji OEM dla używanego komputera lub laptopa. Użytkownicy wskazali, że w Unii Europejskiej możliwa jest odsprzedaż używanego oprogramowania, a Microsoft nie może kontrolować dalszego obrotu po pierwszej sprzedaży. Wiele osób zwróciło uwagę na ryzyko związane z zakupem systemów z aukcji, gdzie nie zawsze można potwierdzić ich legalność. Wskazano, że kluczowe dla legalności jest posiadanie naklejki COA oraz faktury zakupu. Użytkownicy podkreślili, że system OEM powinien być zainstalowany na komputerze w momencie sprzedaży, a jego aktywacja może być problematyczna, jeśli był wcześniej używany. Wskazano również na możliwość zakupu systemu od producenta jako najbezpieczniejszą opcję.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA