logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cyna przy lutowaniu robi się matowa.. Czyżby wtopa?

keseszel 21 Sie 2017 08:28 3939 12
REKLAMA
  • #1 16653876
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 557
    Witam.
    Jakiś czas temu kupiłem na giełdzie rolkę cyny do lutowania. Przyszedł czas by ją użyć i tu zaskoczenie. Lut jest matowy, kiepsko się lutuje. Typowo zimne luty się robią. Grot szybko ma nagar, przepala się. Kiedy zrobi się trochę nagaru, taki "pici kłak" cyna się nie topi tylko nagrzewa. Miałem wybór- cyna lub kalafonia której też dużo używam.. Znalazłem jakieś archeologiczne ogryzki cyny z lat 90, które posiadałem i tu zaskoczenie- zupełnie inna jakość lutowia. Miał ktokolwiek taką "niespodziankę" . Cyna, całkiem spory krążek kosztował 5 PLN, wyglądał jak normalna cyna do lutowania, napisane było - cyna do lutowania z kalafonią. Używam transformatorówki 100W, lubię tą lutownicę i całkiem dobrze mi nią idzie posługiwanie się.Stację też mam, ale rzadko używam mojej PT- nie ma takiej potrzeby.
  • REKLAMA
  • #2 16653885
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6545
    Takie cyny do lutowania zdarzają się jeżeli kupowane z nieznanego źródła. 5 zł nie majątek. Kup konkretną w konkretnym sklepie a tą wyrzuć.
  • #3 16653896
    Kaliber PC - Service

Poziom 22  
    Ocena: 69
    Witam.

Do tego zalecam używania cyny z topnikiem (kalafonią) aniżeli pozbawionej tego topnika - zdecydowanie lepsza jakość i komfort lutowania.

To co używasz na 100% bez topnika i do tego najzwyklejszy na świecie bubel. ;) Zresztą, kolega DiZMar już powiedział co będzie najlepsze.
    Konto firmowe:
    Kaliber PC - Service
    Konstantego Damrota 5, Radlin, 44-310 | Tel.: 692XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.kaliberpc-service.pl/
  • REKLAMA
  • #4 16653920
    PiotrPitucha
    Poziom 34  
    Ocena: 423
    Witam
    A nie nabyłeś czasami bezołowiówki?
    Ta cyna ma inną temperaturę topnienia i inaczej się zachowuje przy lutowaniu.
    Generalnie trudno mi się na nią przestawić, a moim ulubionym Wellerem nie da się tego wcale lutować, bo mam magnetyczną stabilizację temperatury i groty dostosowane do ołowiówki ( oczywiście po zmianie grotu jest OK ).
    Normy zmuszają do stosowania bezołowiówki ( z drobnymi wyjątkami ) i trzeba się chyba przestawić :(.
    Pozdrawiam i lśniących lutów życzę.
  • #5 16653943
    Jawi_P
    Poziom 36  
    Ocena: 701
    Kiedyś, dawno temu lutowałem cyną LC60 i było ok, ale teraz próbuje sobie przypomnieć, chyba z LC90 właśnie lut był bardzo matowy, "kaszkowaty". Czyli taka bardziej "bezołowiowa". Bez kalafonii czy innego topnika. Ja używałem cyny w laskach, nie do elektroniki akurat.

JasnyKris napisał:
    To co używasz na 100% bez topnika i do tego najzwyklejszy na świecie bubel.

Opisane na rolce ma, że jest z topnikiem.
  • REKLAMA
  • #6 16653952
    Kaliber PC - Service

Poziom 22  
    Ocena: 69
    Jawi_P napisał:

JasnyKris napisał:
    To co używasz na 100% bez topnika i do tego najzwyklejszy na świecie bubel.

Opisane na rolce ma, że jest z topnikiem.

Yyy, przepraszam, nie dojrzałem w opisie... Czyli jeszcze gorszy bubel. :D
    Konto firmowe:
    Kaliber PC - Service
    Konstantego Damrota 5, Radlin, 44-310 | Tel.: 692XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.kaliberpc-service.pl/
  • #7 16654671
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 16655370
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6348
    Też się kiedyś w konia zrobiłem - kupiłem coś, co miało być LC60, ale nie było - pomimo że było cyną z topnikiem. Nie było stopem eutektyczynym -miało widoczną fazę krzepnięcia. Jeśli szarzeje szybko, to pewnie jakaś PB Freee - trudno się tym lutuje.
  • #9 16655409
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 16656139
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2931
    keseszel napisał:
    Witam.
    Jakiś czas temu kupiłem na giełdzie rolkę cyny do lutowania. Przyszedł czas by ją użyć i tu zaskoczenie. Lut jest matowy, kiepsko się lutuje. Typowo zimne luty się robią. Grot szybko ma nagar, przepala się.

To co napisałeś sugeruje, że nabyłeś lutowie bezołowiowe SnCu, ale z topnikiem, skoro się tworzy nagar. One charakteryzuje się tym, że lut jest matowy, do złudzenia przypominający "zimy lut". Jest to cecha charakterystyczna tych lutów. Nie są to oczywiście zimne luty, tylko zasługą jest brak ołowiu w stopie. Oczywiście można tą cyną normalnie lutować, ale liczyć się trzeba z tym, że wygląd punktów lutowniczych będzie gorszy niźli w tradycyjnym stopie.

Pozdrawiam!
    Tomek
  • #11 16656290
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 16656360
    abart64
    Poziom 33  
    Ocena: 630
    Może być bezołowiowa a może być ołowiowa ale LC40. 40% cyny 60 ołowiu. Mam od dawna szpulę takiej, niby elegancka z topnikiem a luty właśnie takie matowe, nie płyną tylko jak pasta się nakłada. Dawniej robili tą cyną stopki w żarówkach. Do niczego się nie nadaje.
  • #13 16748182
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 557
    Zmieniłem cynę. Bez wnikania co, dlaczego, poszedłem do sklepu i nowa jest ok. Tamta używana sporadycznie przy śmieciowym lutowaniu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zauważył, że zakupiona cyna do lutowania ma matowy wygląd i powoduje problemy z lutowaniem, co sugeruje, że może być to cyna bezołowiowa lub niskiej jakości. W odpowiedziach podkreślono, że cyna bez topnika lub o niskiej jakości może prowadzić do zimnych lutów oraz nagaru na grocie lutownicy. Użytkownicy zalecają stosowanie cyny z topnikiem, a także zwrócenie uwagi na jakość materiałów. Wskazano, że lutowanie cyną bezołowiową wymaga innego podejścia, w tym odpowiedniego sprzętu, ponieważ ma ona inną temperaturę topnienia i właściwości. Użytkownik ostatecznie zmienił cynę na lepszą, co poprawiło jakość lutowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA