logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sieć LPN na PKP Dlaczego czasem 2-przewodowa zamiast pojedynczej

wlocek369 06 Wrz 2017 14:26 3951 17
REKLAMA
  • #1 16684336
    wlocek369
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Mam takie pytanie czemu na Niektórych Liniach kolejowych zamiast klasycznego LPN jest inny układ. Zamiast 3-przewodowej na jednym ze słupów lub na środku kratownicy. jest pojedynczy przewód powieszony od zewnętrznej strony słupa trakcyjnego ale po obu stronach (są też linie z pojedynczym przewodem) Nie chodzi mi o sam fakt stosowania sieci 1-przewodowej ale podwód dlaczego na niektórych liniach kolejowych stosuje się właśnie podwójny LPN ?
  • REKLAMA
  • #2 16684353
    lukiiiii
    Poziom 29  
    Ocena: 391
    Przez wysoki przepływ prądu.
  • REKLAMA
  • #4 16685345
    wlocek369
    Poziom 9  
    Czyli mam rozumieć, że tutaj zamiast klasycznego 15kV mamy 400 kV ?
    Skąd taki nagły skok poboru z 15kV na 400/800 kV. rozumiem gdyby sieć była zdublowana, potrojona czy nawet zwiększona 4-krotnie czyli 30/45/60 kV ale ponad 20x ? Czy może chodzi raczej o przystosowanie linii na przyszłość w celu zmiany napięcia w przewodach jezdnych z - 3kV na ~25kV. A ta druga linia (na przeciwnym słupie) służy jako rezerwa na wypadek
    nieprzewidzianego skoku poboru napięcia ?
    Dlatego na jednych liniach jest tylko pojedyncza paczka przewodów (widziana jako 1 przewód) a na innych po "1 przewodzie" z obu stron.
  • #5 16685402
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6583
    Nie, no 400kV na trakcji? :D

Ja poproszę Kolegę o fotkę tegoż ustrojstwa albo link do Street View, bo z opisu to nijak wywnioskować nie potrafię.
    Możesz też wpisać w Google "cabview" i jeśli relacja jest nagrana, to podać linka.

A może chodzi o coś w tym stylu?
  • REKLAMA
  • #7 16686329
    wlocek369
    Poziom 9  
    zbich70 napisał:
    Nie, no 400kV na trakcji? :D

Ja poproszę Kolegę o fotkę tegoż ustrojstwa albo link do Street View, bo z opisu to nijak wywnioskować nie potrafię.
    Możesz też wpisać w Google "cabview" i jeśli relacja jest nagrana, to podać linka.

A może chodzi o coś w tym stylu?

Sorki, chodzi dokładnie o to co pokazałeś !!
  • REKLAMA
  • #8 16686358
    zetdeel
    Poziom 39  
    Ocena: 877
    To jest przewód wzmacniający. Służy do zmniejszenia spadku napięcia na sieci trakcyjnej. Co kilka słupów jest z nią połączony mostkami.
    Z LPN nie ma nic wspólnego.
    http://www.transportszynowy.pl/trakcjazasilanie.php#wzm

A tutaj o LPN: http://www.transportszynowy.pl/trakcjazasilanie.php#lpn
  • #9 16686366
    zbich70
    Poziom 43  
    wlocek369 napisał:
    Sorki, chodzi dokładnie o to co pokazałeś !!

Więc to nie jest LPN. Linia potrzeb nietrakcyjnych to trzyprzewodowa linia SN prowadzona na konstrukcjach trakcji albo też całkiem osobno poza torowiskiem.
    Te przewody, które wzbudziły Twoje zainteresowanie to 3kV DC.
    Dokładnego przeznaczenia ani fachowej nazwy nie znam, ale z obserwacji wynika, że to dodatkowe przewody bocznikujące i odciążające przewody nośne i jezdne.
    Co jakiś odcinek (chyba tak jak sekcje odciągowe) są mostki pomiędzy siecią jezdną a tymi przewodami.

Kolega powyżej był szybszy.
  • #10 16687287
    Andrusza1
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Modernizowane jak i nowo budowane sieci trakcyjne dla prędkości 160 km/h i wyżej budowane są już wyłącznie na słupach stalowych i bramach.
    A dodatkowy przewód to przewód odgromowy, proszę zwrócić uwagę że nie jest on izolowany od konstrukcji słupa, tylko co któryś słup połączone są z przewodem jezdnym poprzez odgromnik.
  • #11 16687428
    zbich70
    Poziom 43  
    Andrusza1 napisał:
    A dodatkowy przewód to przewód odgromowy

Można prosić o źródło tej informacji?

Bo tutaj (a to raczej wiarygodne i tegoroczne źródło) nie ma słowa o przewodach odgromowych, natomiast jest sporo wymagań wobec przewodów wzmacniających.

Więc albo kolega ma lepsze informacje niż zarząd PKP PLK, albo konfabuluje.
  • #12 16687645
    dominior.dB
    Poziom 12  
    Ta osobna lina to zamiennik stosowanego na starszych torach uszynienia słupów trakcyjnych. Wcześniej jako zabezpieczenie przed ewentualną upływnością izolatorów było połączenie słupa z szyną.
    Załączniki:
    • Sieć LPN na PKP Dlaczego czasem 2-przewodowa zamiast pojedynczej C__Data_Users_DefApps_AppData_INTERNETEXPLORER_Temp_Saved Images_uszynienie.jpg (35.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 16687729
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1320
    Tutaj też mowa o przewodach wzmacniających.
    http://www.transportszynowy.pl/trakcjazasilanie.php#wzm
  • #14 16687758
    Andrusza1
    Poziom 14  
    Strona Transport szynowy nie jest stroną PLK-i, a informacji należało by szukać na stronach Energetyki Kolejowej.
    Z kolei wiedzę swoją czerpię z faktu iż jestem użytkownikiem sieci trakcyjnych i muszę znać podstawowe nieprawidłowości. A przewody wzmacniające oczywiście występują, ale jak już pisałem są wtedy mocowane poprzez izolatory i wbrew pozorom nie są wcale takie popularne. Na liniach na których mam okazję jeździć znam tylko dwa takie punkty.
  • #15 16688327
    zbich70
    Poziom 43  
    Andrusza1 napisał:
    A przewody wzmacniające oczywiście występują, ale jak już pisałem są wtedy mocowane poprzez izolatory i wbrew pozorom nie są wcale takie popularne. Na liniach na których mam okazję jeździć znam tylko dwa takie punkty.

Po części ma Kolega rację. Obejrzałem kilka filmów z "cabview" i rzeczywiście te przewody są podwieszone na uchwytach wahliwych lub na "sztywno" i połączone są mostkami z konstrukcjami słupów lub bramek, czyli są uszynione.

Jednak nadal nie przekonuje mnie teza, że są to przewody odgromowe.
    Umiejscowienie przewodu względem sieci jezdnej - kąt ochrony to grubo ponad 60°, a miejscami prowadzony jest w jednej płaszczyźnie. Jaka tu ochrona?

Może ma rację Kolega dominior.dB, że jest to element sieci powrotnej, bo do odgromówki nijak mi nie pasuje.
    Tylko dlaczego nie ma o tym wzmianki w wytycznych, które wczesniej zalinkowałem?
  • #16 16689305
    Andrusza1
    Poziom 14  
    Z kolei dla mnie nijak to nie pasuje do sieci powrotnej, ponieważ wszystkie nowe szyny to szyny bezstykowe (jeden kawałek od stacji do stacji). Zastanawiam się czy nie ma to nic wspólnego z automatyką SBL (samoczynną blokadą liniową), ale też mi to nie bardzo pasuje.
    Mam nadzieję że w najbliższych dniach wpadnę gdzieś na stacji na energetyków to się dopytam u źródła i wtedy powinno udać się rozwiązać zagadkę.
  • Pomocny post
    #17 17427779
    pjotr4
    Poziom 10  
    Witam,

Wiem...odpowiadam na wiadomości z przed roku...ale wybaczcie - musiałem :)

LPN na konstrukcjach wsporczych sieci trakcyjnej prowadzona jest ewentualnie na tzw. "krzyżach" doczepianych do góry słupów bezpośrednio ponad nimi lub na bok i jest trójprzewodową linią.

Wskazane na screenie przewody ponad siecią jezdną to lina uszynienia grupowego konstrukcji wsporczych - jest to przewód AFL połączony z każdą konstrukcją o sekcji długości do ok. 3 km i łączony przez zwiernik do szyny kolejowej na końcach sekcji. Ma on na celu zapewnić ochronę przeciwporażeniową, a także ochronę odgromową sieci trakcyjnej (co ok. 1200m są instalowane odgromniki rożkowe).

Przewody wzmacniające także mogą być podobnie montowane ale wtedy muszą być na izolatorze - to po pierwsze, a po drugie - bywa też zamocowanie boczne do słupa na wysięgniku prostym, a nie nad siecią.

Jak ktoś chce o coś dopytać, to służę pomocą :)

Pozdrawiam,
    Piotrek.
  • #18 17427808
    wlocek369
    Poziom 9  
    Myślę że temat będzie można zamknąć jeżeli nikt w najbliższym czasie nic nie będzie miał do uzupełnienia.
    Tym którzy mi pomogli - Dziękuję
    Tych których zdenerwowałem/zamotałem w myślach itp. - przepraszam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastosowania podwójnego układu LPN (Linia Prądowa Niskonapięciowa) na niektórych liniach kolejowych, gdzie zamiast klasycznego układu 3-przewodowego stosuje się pojedynczy przewód. Uczestnicy forum wskazują, że dodatkowy przewód może pełnić funkcję wzmacniającą, zmniejszając spadek napięcia na sieci trakcyjnej, a także może być używany jako przewód odgromowy. Wskazano, że przewody te są połączone mostkami z przewodami jezdnymi i mają na celu ochronę przed porażeniem oraz odgromową. Pojawiły się również spekulacje na temat przyszłych zmian napięcia w sieci oraz zastosowania przewodów w kontekście automatyki SBL (samoczynna blokada liniowa).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA