logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3200 - Dobry sposób na przerzucanie zdjęć na komputer

10 Wrz 2017 21:27 918 12
REKLAMA
  • #1 16692487
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 16692548
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15506
    kaseciak22 napisał:
    Jak zapewne wiadomo mam od niedawna Nokię 3200

Wiadomo komu i niby skąd?
    kaseciak22 napisał:
    Niestety poszukuje sprawdzonego sposobu na przerzucanie zdjęć na mój komputer. Ta najprostsza, przez kabel USB zawiodła. Jakie jescze byłyby możliwe? Przez IrDE?

Nokia PC Suite używałeś?
    kaseciak22 napisał:
    Na jakiej zasadzie one działały/działają? Potrzebny jest przy nich dostęp do Internetu na telefonie?

Tak, internet jest niezbędny do odbierania/wysyłania wiadomości, a zasada działania - sprawdź ustawienia konfiguracyjne.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 16692570
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 16692572
    sosarek

Poziom 43  
    kaseciak22 napisał:
    Używałem Nokia PC Suite, ale z marnym skutkiem. Program w ogóle nie wykrywał mojej Nokii.

Używałeś odpowiedniego kabla(były FBUS/MBUS).
    kaseciak22 napisał:
    Dałoby się dostać jakiś odbiornik IrDy do komputera?

Owszem, nawet na USB.
    kaseciak22 napisał:
    Jeśli chodzi o e-mail to czy to połączenie z Internetem jest na zasadzie WAP?

Tak.
    kaseciak22 napisał:
    Ogólnie takie pytanie z czystej ciekawości - od kiedy dokładnie w Polsce można wysyłać maile z załącznikami graficznymi?

Dlaczego akurat w Polsce, nie posiadam żadnej wiedzy by emaile wychodzące z Polski nie mogły zawierać załączonych grafik, zawsze można takową spakować do archiwum.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 16692584
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 16692595
    sosarek

Poziom 43  
    kaseciak22 napisał:
    Chodzi mi bardziej o to odkąd jest możliwe wysyłanie w Polsce maili z załącznikami graficznymi bezpośrednio z telefonów komórkowych.

Bardziej chyba chodzi o same modele telefonów umożliwiające wstawianie załączników do wysyłanych wiadomości.
    Odbiornik podczerwieni i tak działać musi z oprogramowaniem, np. Nokia PC Suite (pytanie której wersji używałeś, czy masz zainstalowane odpowiednie sterowniki do kabla itp.).
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 16692631
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 16692640
    sosarek

Poziom 43  
    Jaki system? W programie ustawiłeś połączenie za pomocą odpowiedniego kabla?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #9 16692665
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2513
    Z kablem jest kilka kwestii mianowicie: czy złącze w telefonie jest sprawne i czyste? Czy są odpowiednie sterowniki a program PC suite ma prawidłowo ustawione porty? Co do irdy to też nie będzie działać to pług&play bo też wymaga tego samego co kabel czyli czyli sterownik, program do komunikacji i ustawienie go. Odradzałem ten telefon. Co do maila to wątpię aby cokolwiek udało się wysłać bo wymaga to dużo więcej konfiguracji niż sam kabel: tworzenie specjalnych profili internetowych a jak to zrobić trudno będzie dziś znaleźć informacje. Nie wykluczone, że nawet operatorzy sieci telefonicznych przestali wspierać ta transmisję w dobie Lte. Trzeba było brać telefon z transmisja USB 2.0 lub karta pamięci wówczas nie było tych problemów (doradzalem sony ericssona). Mimo wszystko powodzenia. ;)

Przypomniała mi się walka z kablem z k300i telefon bez transmisji USB 2.0 już chciałem kabel wymieniać bo nie działa po kilku dniach lektury w internecie sprawdzeniu kilkunastu sterowników zadziałało :) ale taki przesyłanie czegokolwiek to było wydarzenie kilka prób zanim się polaczy to było normalne a wysyłanie czegokolwiek trwało jakby było na taśmie magnetofonowej zapisywane. Miło powspominać dawne czasy.
  • #10 16698104
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 16698150
    sosarek

Poziom 43  
    Sterowniki powinny być w porządku skoro działa z innym programem, spróbuj tego
    https://www.dobreprogramy.pl/Nokia-PC-Suite,Program,Windows,12931.html
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 16698152
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2513
    kaseciak22 napisał:
    Program MOBIMB wykrywał telefon i pozwalał nawet przeżucać pliki, ale po pierwsze niestety z limitami(wersja demo) a po drugie właśnie w najmniej odpowiednim momencie komputer się wyłączał.

Jeśli wykrył poprawnie to sterowniki są ok. Jeśli komp tak zdycha z byle powodu to najpierw uporaj się z PC bo to on może być winowajcą. Co do programu jak poszukasz dobrze to znajdziesz go w pełnej wersji.
  • #13 16717079
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobów na przesyłanie zdjęć z telefonu Nokia 3200 na komputer, ponieważ metoda przez kabel USB zawiodła. W dyskusji poruszono różne opcje, takie jak użycie Nokia PC Suite, IrDA oraz e-mail. Użytkownik miał problemy z wykryciem telefonu przez PC Suite oraz z konfiguracją połączenia internetowego do wysyłania e-maili z załącznikami. Wskazano, że do przesyłania zdjęć przez IrDA potrzebny jest odpowiedni odbiornik oraz oprogramowanie. Użytkownik korzysta z systemu Windows XP i poszukuje odpowiednich sterowników oraz programów do komunikacji z telefonem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA