lisek napisał:Ciekawe, diody LED 3V połaczone szeregowo w listwie
Skąd wiesz, że 3V? Bo tak ci się wydaje?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamlisek napisał:Ciekawe, diody LED 3V połaczone szeregowo w listwie
Cytat:Tv Samsung UE32H5000AWXXH
Matryca GH-032BGSV14
Zasilacz BN-44-00697A
I ta druga płyta znalazłem 2 oznaczenia nie wiem które jest ok BN-40-00282A i BN-94-0716Y
Lista Led D4GE - 320DC1-R2
Moderowany przez arko100:3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji.
Andrzej4567 napisał:Fakt, że jest to szczególny przypadek, że pouszkadzały się w ten sposób, że prąd płynący przez nich (razem połączonych) mieści się w charakterystyce prądu tego drivera.
Andrzej4567 napisał:prąd płynący przez nich (razem połączonych) mieści się w charakterystyce prądu tego drivera
Andrzej4567 napisał:Zasilacz też należy sprawdzić (driver led)
GanCegall napisał:Także nie ma sensu tracić czasu na :
GanCegall napisał:więc zasilacz się sam sprawdzi "przy okazji" choć ewidentnie widać że pracuje poprawnie.
GanCegall napisał:Niestety kolego nie masz racji, to typowy przypadek i nic w tym dziwnego nie ma, w ogromnej większości przypadków sterownik led nie wyłącza podświetlenia przy nawet 90% uszkodzonych diod ponieważ tak jak napisałeś:
Andrzej4567 napisał:Kolego nie liczyłem, że jesteś taki małostkowy.
Andrzej4567 napisał:a nie 15diod. Taki przypadki uszkodzeń bywają, ale na pewno nie typowo, to znaczy nie ciągle, nie często.
Cytat:Nikt do tej matrycy nie wkładał diod z różnych partii produkcyjnych, tylko z "jednego sznurka".
Cytat:samsung i lg pozwala na to a vestel nie!
jedna dioda padnie i dziękuję, jak to wytłumaczysz?
lisek napisał:Wrzucam datasheet MAP3511 (driver LED) , poczytaj kol. może zrozumiesz.
Cytat:Forward Voltage (VF): 2.7-3.2V (65mA)
Cytat:maksymalna moc produktu: 1 watów
produkt zakres napięcia: 3.0-3.7 V
maksymalny prąd produktu: 350MA
produkt temperatura barwowa: 12000-15000 K (zimne białe światło)
Andrzej4567 napisał:Fakt, że jest to szczególny przypadek, że pouszkadzały się w ten sposób, że prąd płynący przez nich (razem połączonych) mieści się w charakterystyce prądu tego drivera.
robokop napisał:Przy rozruchu, sterownik ładuje max wypełnienie PWM w backlighta
mirex napisał:robokop napisał:Przy rozruchu, sterownik ładuje max wypełnienie PWM w backlighta
Nie zawsze tak bywa. Istnieją konstrukcje niwelujące to szkodliwe zjawisko.
Bo w praktyce nie ma najmniejszego uzasadnienia, żeby było, tak jak piszesz.Zapewne ten sposób zaprojektowania układu ma swój cel.
Ciekawe właśnie ile osób na własne oczy w naturze widziało, aby połowa diod była uszkodzona, a jednak TV "świecił".![]()
Ja już "parę lat" to robię, a 6 sztuk to chyba było najwięcej. I to w znacznie więcej matrycy.
mirex napisał:Ciekawe właśnie ile osób na własne oczy w naturze widziało, aby połowa diod była uszkodzona, a jednak TV "świecił".
Ja już "parę lat" to robię, a 6 sztuk to chyba było najwięcej. I to w znacznie więcej matrycy.
mirex napisał:Nie zawsze tak bywa
mirex napisał:Zapewne ten sposób zaprojektowania układu ma swój cel.
kazikszach napisał:Samsung UE32H4000, po rozebraniu matrycy okazało się, że świeci się 5 diod z 21 i telewizor działa.
Były 3 paski po 7 diod w pasku.
kazikszach napisał:Samsung UE32H4000, po rozebraniu matrycy okazało się, że świeci się 5 diod z 21 i telewizor działa.
Paski chyba podobne: D4GE-320DC0-R3[14.03.17], po kilku miesiącach leżenia sprawdzam paski i już żadna dioda nie świeci, każdy pasek pokazuje jakąś rezystancję w kierunku przewodzenia na analogowym omomierzu z baterią 3V.
robokop napisał:Tu masz rację - zdarzyło mi się widzieć, że połowa ekranu była ciemna, TV cały czas działał - wypięty jeden pin w złączu podświetlania. Wychodziło by na to, że tam sterownik nie pilnuje ani prądu, ani nie ma układu OV - chyba że po prostu działa on inaczej niż logika by podpowiadała. W telewizorach LG przy dwu przebitych diodach i jednej rozwartej układ OV wyłącza zasilanie BL - po kilkukrotnym próbkowaniu.
Cytat:Samsung UE32H4000, po rozebraniu matrycy okazało się, że świeci się 5 diod z 21 i telewizor działa.
Paski chyba podobne: D4GE-320DC0-R3[14.03.17],
mirex napisał:
Ciekawe właśnie ile osób na własne oczy w naturze widziało, aby połowa diod była uszkodzona, a jednak TV "świecił".![]()