logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Windows XP Home Edition - aktualizacje, błędy...

rockboys 16 Wrz 2017 15:19 3681 17
REKLAMA
  • #1 16702503
    rockboys
    Poziom 3  
    Ocena: 39
    Posiadam stacjonarny komputer z systemem XP Home Edition Service Pack 3.
    Kilka dni temu zrobiłem format tego komputera, ponieważ system się zawirusował.
    Teraz po formacie wystąpiły problemy z aktualizacjami oraz aby zainstalować i otworzyć niektóre programy. Aktualizacje po formacie pobrały się automatycznie, wczoraj jeszcze wyszukałem ręcznie z Update, chciałem zainstalować przeglądarkę Opera ale wyskakuje mi: błąd KERNEL32.dll. Następnie więc zainstalowałem przegladarkę Qup Zilla - ale kolejny błąd: api -ms -win-cst-runtime-I1-1-0.dll.
    Wcześniej jak robiłem system z tej płyty na tym komputerze nie było żadnych problemów, teraz aktualizacje - Java się zgłaszała do pobrania, a teraz cisza. Adobe Flash podobnie. Co zrobić, aby programy zadziałały, jak naprawić? Przeszukałem w necie, ale nic konkretnego. Podobno pobiera się SP1, SP2 i SP3 - bo XP wiadomo wsparcia już nie ma. Ale liczę na wsparcie forum, pomoc, doradztwo.
    Aktualizacje takie jak: Microsoft.NET Framework, Microsoft Visual C++2013 Redistributable(x86) czy IE8 lub WMP11 się pobrały. Gdzie tkwi problem :idea:
  • REKLAMA
  • #2 16702537
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    Trzeba się liczyć z tym, że MS Windows XP nie wspiera części oprogramowania od Vista wzwyż i dobrać indywidualnie to, co potrzeba. Java da się zainstalować, ale z komunikatem, że system jest przestarzały. Adobe Acrobat Reader - chyba do wersji 11, v. 9 na pewno działa. Flash - jest wycofywany z użycia, ale z witryny Adobe da się pobrać.
    Przeglądarka - ja stosuję Seamonkey. Wiem, niektórzy mają alergię, ale u mnie w robocie działa skutecznie, więc nie szukam Firefox, Opera czy Chrome. Sporo oprogramowania trzeba dobrać metodą prób i błędów. Dobrze jest używać "czyścicieli", np. CCleaner, Glary Utilities lub Easy Cleaner.
    Uwaga: Mnie sprawiał problemy MS Security Essentials - ciągle nieaktualny, mimo aktualizacji. Zainstalowałem Windows Defender (trzeba poszukać starszego instalatora), a potem... pracowicie poszukać antywirusa lub nie instalować w ogóle.
    Tyle, bo to temat-rzeka.
    Krzysztof Podstawa
  • REKLAMA
  • #3 16702544
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2341
    Operę w jakiej wersji instalujesz? Z tego co wiem to wersja 36 była ostatnia na Windows XP. Raczej trzeba szukać wersji pod XP gdyż większość najnowszego oprogramowania wymaga nowszych systemów.
  • #4 16702570
    rockboys
    Poziom 3  
    Opera wersja 47. Nie musi być to Opera ale żeby działała, jak już wyżej wspomniałem Qup Zilla jest fajna i lekka pod XP ale pokazuje mi się ten błąd :?: Zgadza się, większość najnowszego oprogramowania wymaga nowych systemów itd, ale jeszcze przed formatem działała mi Chrome czy Firefox. Obecnie tylko Kameleon. Może brakuje jeszcze aktualizacji, które ten XP pobierze :?: Poczekać :?: Jak naprawić, dlaczego taki błąd, którego wcześniej nie było? Zainstaluję Flasha i Javę i sprawdzę co dalej. Może jakiś jeszcze pomysł :cry:
  • #5 16702593
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Możesz spróbować cierpliwości podobnej do mojej - zostawić komputer dołączony do Internetu (wylogowany dla bezpieczeństwa) 24/7. Powinien pobrać te aktualizacje, które Microsoft wydał do zakończenia wsparcia. Do Twojego wyboru pozostaje, czy instalować także aktualizacje opcjonalne - ja aktualizowałem wszystko, ponieważ także pobierały się sterowniki urządzeń. Wtedy trzeba kontrolować proces "ręcznie", bo tylko aktualizacje krytyczne robią się automatycznie.
    Szacunkowym wskaźnikiem, że więcej nie da się pobrać, może być to słynne okienko informacyjne o końcu wsparcia.
    Jest też metoda "statyczna" - pobranie aktualizacji z "prywatnego" repozytorium według przepisu w Internecie. Paczki są instalowane, ale nie zarejestrowane w systemie Microsoft Update. Dlatego doradzam najpierw zrobienie pierwszej opcji.
    K.P.
  • REKLAMA
  • #7 16707151
    Mario_q
    Poziom 10  
    Może spróbuj od początku tzn. świeża instalacja win XP zainstaluj wszystkie aktualizacje jakie ma do pobrania a potem zacznij instalować resztę softa jaki masz do zainstalowania. Jak kolega wcześniej powiedział więcej cierpliwości. XP-ek tak ma.
  • #8 16707272
    sylweksylwina
    rockboys napisał:
    Jak naprawić błędy: api-ms-win-crt-runtime-I1-1-0dll? Oraz KERNEL32.dll

Spróbuj starszej wersji softu, kompatybilnej z Windows XP.
  • REKLAMA
  • #10 16716006
    rockboys
    Poziom 3  
    kpodstawa napisał:
    Trzeba się liczyć z tym, że MS Windows XP nie wspiera części oprogramowania od Vista wzwyż i dobrać indywidualnie to, co potrzeba. Java da się zainstalować, ale z komunikatem, że system jest przestarzały. Adobe Acrobat Reader - chyba do wersji 11, v. 9 na pewno działa. Flash - jest wycofywany z użycia, ale z witryny Adobe da się pobrać.
    Przeglądarka - ja stosuję Seamonkey. Wiem, niektórzy mają alergię, ale u mnie w robocie działa skutecznie, więc nie szukam Firefox, Opera czy Chrome. Sporo oprogramowania trzeba dobrać metodą prób i błędów. Dobrze jest używać "czyścicieli", np. CCleaner, Glary Utilities lub Easy Cleaner.
    Uwaga: Mnie sprawiał problemy MS Security Essentials - ciągle nieaktualny, mimo aktualizacji. Zainstalowałem Windows Defender (trzeba poszukać starszego instalatora), a potem... pracowicie poszukać antywirusa lub nie instalować w ogóle.
    Tyle, bo to temat-rzeka.
    Krzysztof Podstawa

Od początku założenia mojego postu system dwa razy pobrał aktualizacje i na tym obecnie stop,sprawdzam w update ale nie ma innych aktualizacji,pobrał Microsoft.NET Framewework chyba wszystkie jakie były dla XP,od wczesnych do późniejszych oraz inne jak IE8,WMP.Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie że system ten jest w wersji angielskiej :?: Brakuje Microsoft Visual C++2008 oraz 2015 Redistributable(x86) zainstalowałem Adobe Flash Player 27NPAPI oraz Adobe Reader8-Polish.Teraz zastanawiam się jaką wersję Javy i skąd ją pobrać 6 czy7,bo chyba 8 nie będzie już działać na XP,przeglądarka IE działa zainstalowałem K-Meleona i bardzo jest szybka co mnie mile zaskoczyło(podobno na silniku od Firefoxa).CCleaner również,oraz jaki antywirus?Czy Bitdefender lub Panda.Wiem trzeba dobierać szukać,ale jak długo czekać na resztę aktualizacji :!:
  • #11 16716629
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Pakiet antywirusowy - nie chciałem się konkretnie wypowiadać, bo w pracy mam luksusowo - płatny Symantec Endpoint Protection. Nie narzekam - radzi sobie z robalami lub atakami sieciowymi. Natomiast prywatnie i po części służbowo, mam dobre opinie o bezpłatnym Comodo, jeszcze od czasów zapory dla Windows 2000. Ponadto okresowo stosuję darmowy Eset Online Scanner - potrafił posprzątać po MS Security Essentials lub Symanteku.
    Jeżeli już chcesz pracować na komputerze, to moja propozycja jest taka: Nie czekaj na kolejne aktualizacje, tylko doinstaluj oprogramowanie użytkowe, pracowicie oczyść Windows systemowo i zewnętrznymi czyścicielami. Zdefragmentuj, bo się zapewne bajzel zrobił na dysku - narzędziem systemowym lub zewnętrznym - Glary ma szybki defragmenter z optymalizatorem lub Deflaggler (Piriform od CCleanera), który robi długo, ale porządnie. Pracuj już normalnie na komputerze. Zostaw go w sieci, to sobie poszuka aktualizacji. MS wydaje jeszcze czasami tzw. poprawki bezpieczeństwa. Na "tip-top" i tak nie zrobisz, a podczas bieżącej eksploatacji trzeba robić okresowo (np. raz na miesiąc lub tydzień) tzw. pielęgnację systemu - usuwanie balastowych plików, defragmentację, pełne i głębokie skanowanie przeciw-robalowe itp.
    Krzysztof Podstawa
  • #12 16721562
    rockboys
    Poziom 3  
    kpodstawa napisał:
    Pakiet antywirusowy - nie chciałem się konkretnie wypowiadać, bo w pracy mam luksusowo - płatny Symantec Endpoint Protection. Nie narzekam - radzi sobie z robalami lub atakami sieciowymi. Natomiast prywatnie i po części służbowo, mam dobre opinie o bezpłatnym Comodo, jeszcze od czasów zapory dla Windows 2000. Ponadto okresowo stosuję darmowy Eset Online Scanner - potrafił posprzątać po MS Security Essentials lub Symanteku.
    Jeżeli już chcesz pracować na komputerze, to moja propozycja jest taka: Nie czekaj na kolejne aktualizacje, tylko doinstaluj oprogramowanie użytkowe, pracowicie oczyść Windows systemowo i zewnętrznymi czyścicielami. Zdefragmentuj, bo się zapewne bajzel zrobił na dysku - narzędziem systemowym lub zewnętrznym - Glary ma szybki defragmenter z optymalizatorem lub Deflaggler (Piriform od CCleanera), który robi długo, ale porządnie. Pracuj już normalnie na komputerze. Zostaw go w sieci, to sobie poszuka aktualizacji. MS wydaje jeszcze czasami tzw. poprawki bezpieczeństwa. Na "tip-top" i tak nie zrobisz, a podczas bieżącej eksploatacji trzeba robić okresowo (np. raz na miesiąc lub tydzień) tzw. pielęgnację systemu - usuwanie balastowych plików, defragmentację, pełne i głębokie skanowanie przeciw-robalowe itp.
    Krzysztof Podstawa

Dlaczego nie chcesz się wypowiedzieć w kwestii antywirusa,Bitdefender jest pod XP i bardzo lekki podobno dobrze sobie radzi z różnymi paskudztwami z internetu,Symantec ten co posiadasz czytając nie ma dobrych opinii ale to kwestia indywidualna.Comodo jest zbyt ciężki dla systemu podobno,nie będę czekał na kolejne aktualizacje bo to może potrwa,szkoda systemu XP że już nie jest wspomagany :idea: Doinstalowałem programy które potrzebuje,zrobiłem defragmentację programem Revo(ma dużo funkcji)gdy system mi padł nie miałem żadnego antywirusa,zainstalowałem Pandę i znalazła ponad 60 wirusów,dałem je do wyleczenia,ale zainstalowałem Malwarebytes i wyszukał jeszcze kilka oraz program ten wykrył kilka plików Pandy że to jakieś podejrzane pliki i może niepotrzebnie to zrobiłem(na pewno) :!: wykasowałem te zainfekowane pliki,wtedy system się posypał :cry:
  • #13 16723667
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Nie chciałem się wypowiadać na temat programów antywirusowych, ponieważ moje poglądy są bardzo mniejszościowe, chociaż oparte na doświadczeniach "służbowych" i prywatnych.
    Przykładowo. Zanim Microsoft zadeptał swój Security Essentials (przynajmniej dla XP), uważałem ten program za jeden z najlepszych wśród bezpłatnych. Wcale nie zamulał mało wydajnych komputerów i poprawnie radził sobie z ochroną.
    Równoległy w czasie (czyli czasy XP) MS Defender zupełnie wystarczał do ochrony, chociaż system na czerwono komunikował brak programu antywirusowego. Można to było wyłączyć.
    Zresztą właśnie podobnie do Ciebie, przygotowuję komputer z XP i pastwię się nad nim ile mogę, zanim wejdzie "do służby". Cały czas jest w sieci, miał tylko Defendera wraz z zaporą systemową i nie zrobiła się jakaś katastrofa. Fakt, że komputer ma inne mechanizmy ochrony, np. silne hasła i konto z ograniczeniami do bieżącej pracy. Dla świętego spokoju zainstalowałem Symanteka, aby zadość uczynić regulaminowi mojego pracodawcy.
    Z kolei pakiet Comodo chronił równie skutecznie od czasów W2K. Fakt, od jakichś czterech lat jest to kobyła i przy tym bywa nadgorliwa. Zwykle coś było na rzeczy, a poza tym lepszy fałszywy alarm, niż zarobaczenie. Na W7 pracuje niezauważalnie, na XP zabiera wydajność, ale nie krytycznie. Ponadto do dodanej przeglądarki Comodo Dragon nie miałem się za co przyczepić. Oczywiście, ja nie jestem technicznym guru i wyrażam opinie z punktu widzenia standardowego użytkownika.
    Jakieś 5 lat temu testowałem pakiety antywirusowe, aby wybrać coś darmowego do pracy, zanim kupiono Symanteka. Teraz spojrzałem na instalatory z tamtego okresu, których nie usunąłem: Avira, Bitdefneder i już usunięte - Avast, McAfee, Arcabit - więcej było, ale nie pamiętam. Nie wdrożyłem ich po okresach testowych. Musiałbym sobie mocno przypomnieć powody i nie było to pojawienie się Symantec Endpoint Protection. Jestem prawie pewien, że po tych wszystkich pakietach Eset Online Scanner dużo sprzątał, wyraźnie więcej niż po Essentialu lub SEP.
    Oczywiście to są wnioski z obserwacji, nie poparte obiektywnymi badaniami porównawczymi w warunkach laboratoryjnych.
    Krzysztof Podstawa
  • #14 16728546
    rockboys
    Poziom 3  
    W dalszym ciągu problem nie rozwiązany,chyba że obecnie system XP faktycznie już został "uśmiercony"tylko ciągle się nie mogę nadziwić ponieważ przed formatem gdy system był mimo iż zainfekowany to działało więcej programów jak wspominałem przeglądarka Qup Zilla bardzo lekka i szybka i uparłem się na nią również przyzwyczaiłem.Driverem Easy pobrałem potrzebne sterowniki system jak pisałem pobrał aktualizacje ale na tym stop,brakuje Pakietów Visual C++
    a przeglądarka nie chce się zainstalować i nadal pokazuje błąd api-ms-win-crt-runtime-I1-1-0dll.Jednak nie chcę się poddać,gdzieś tkwi błąd liczę na poradę z tym dll - jakby go brakowało,uszkodzony czy szukać gdzie indziej.Słyszałem że można pobrać ten plik dll i wkleić do systemu32 i może to rozwiązać problem a Pakiety pobrać i zainstalować.
  • #15 16729551
    sylweksylwina
    Jak mówiłem, spróbuj starsze wersje tych programów zainstalować. Przed formatem zapewne nie miałeś najnowszych wersji.
  • #16 16729890
    rockboys
    Poziom 3  
    Zainstalowałem Pakiet Visual C++,problem z api-ms-win-crt-runtime-I1-1-0dll. zniknął ale pojawił się kolejny związany z KERNEL32.dll.
    Podobnie z przeglądarką Safari wszystko dobrze ale nie odtwarza filmów z you tube jest czarny ekran napis że brak ffmpeg który zainstalowałem i nic to nie dało,chyba to ma coś z HTML5 ale jak to naprawić.Podobnie Opera też ciemny obraz nie ma audio oraz video.Temat rzeka :idea:
  • #17 16748459
    rockboys
    Poziom 3  
    Wszystko już dobrze,faktycznie na XP nie wszystko już działa,np.przeglądarki nowe czy jakieś nowe programy nie będą działać bo system XP już nie ma wsparcia.Trzeba jedynie instalować to co jeszcze współpracuje z tym systemem,starsze wersje.Dziękuję za pomoc oraz uważam temat za zamknięty.
  • #18 17475105
    rockboys
    Poziom 3  
    Wszystko już w tym temacie,XP jak prawie każdy wie nie ma już wsparcia i trzeba jak wyżej pomoc kolegów trzeba instalować starsze wersje niektórych programów które działają na XP .Dlatego przy nowych programach jak np. nowa przeglądarka Opera czy podobne programy system będzie pokazywał błędy.Dziękuję i uważam temat za zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada komputer stacjonarny z systemem Windows XP Home Edition SP3, który po formacie napotkał problemy z aktualizacjami oraz instalacją programów, takich jak przeglądarki Opera i Qup Zilla, które generowały błędy związane z brakującymi plikami DLL (KERNEL32.dll, api-ms-win-crt-runtime-I1-1-0.dll). Użytkownik zainstalował Java SE7 oraz Adobe Flash Player, a także próbował różnych przeglądarek, w tym K-Meleon. W trakcie dyskusji podano, że Windows XP nie wspiera nowego oprogramowania, a użytkownicy zalecali instalację starszych wersji programów oraz cierpliwość w oczekiwaniu na aktualizacje. Ostatecznie użytkownik stwierdził, że wiele nowoczesnych aplikacji nie działa na XP, co wymaga instalacji starszych wersji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA