logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowoczesny zamiennik LM3886 o dużej mocy i lepszej jakości dźwięku

Stefan_2000 24 Wrz 2017 22:05 2766 4
REKLAMA
  • #1 16719170
    Stefan_2000
    Poziom 20  
    Ocena: 39
    Hejka,

przy okazji wielu wzmacniaczy bazujących na LM3886 przewija się często komentarz, że kość jest stara i już trochę zabytkowa. Nie wiem, kiedy powstał LM3886, znalazłem noty katalogowe z 1995 roku, więc jest to konstrukcja sprzed co najmniej dwudziestu paru lat. W międzyczasie świat poszedł do przodu, więc na pewno powstały ciekawsze rozwiązania.

Jaki podpowiecie układ scalony, który byłby współczesnym odpowiednikiem LM3886:
    - spora moc
    - wbudowane zabezpieczenia
    - genialna prostota konstrukcji
    - lepsza jakość dźwięku niż LM3886
    - przystępna cena
    - dostępność

pozdrówki,
    sw
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16720298
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6116
    Cytat:
    W międzyczasie świat poszedł do przodu, więc na pewno powstały ciekawsze rozwiązania.
    To fakt, postęp się dokonał, a że najistotniejszym parametrem w biznesie jest cena, rynek sprzętu konsumenckiego zdominowały wzmacniacze klasy D, łatwe w miniaturyzacji, nie wymagają dużych radiatorów, lepsza sprawność, to wszystko pozwala obniżyć koszt produkcji gotowego wyrobu. Może nie są w stanie tak dokładnie odwzorować przebiegu jak wzmacniacz klasy AB, ale jeśli większość użytkowników nie usłyszy różnicy to nie ma problemu.

LM3886 to dość stary układ, ale jeszcze jest produkowany, na stronie Texas Instruments który przejął produkcję po National Semiconductors w kategorii wzmacniacze pozostało 8 układów z serii LMxxxx pozostałe (prawie 90) to wzmacniacze klasy D i raczej ta dysproporcja będzie się pogłębiać.

TDA7294 to też stary układ.
  • REKLAMA
  • #4 16723035
    Stefan_2000
    Poziom 20  
    Ocena: 39
    DriverMSG napisał:
    Zobacz na TDA7294.

Nie wiem, kiedy pojawił się na rynku TDA7294, ale wydaje mi się, że to będzie podobny moment co LM3886. Nie chcę tutaj też wywoływać dyskusji o wyższości jednej kości nad drugą. Tak czy siak TDA7294 nie jest odpowiedzią na moje pytanie :-)

jarek_lnx napisał:
    To fakt, postęp się dokonał, a że najistotniejszym parametrem w biznesie jest cena, rynek sprzętu konsumenckiego zdominowały wzmacniacze klasy D, łatwe w miniaturyzacji, nie wymagają dużych radiatorów, lepsza sprawność, to wszystko pozwala obniżyć koszt produkcji gotowego wyrobu. Może nie są w stanie tak dokładnie odwzorować przebiegu jak wzmacniacz klasy AB, ale jeśli większość użytkowników nie usłyszy różnicy to nie ma problemu.

1. Czy da się zbudować wzmacniacz w klasie D oferujący co najmniej tak samą dobrą jakość co LM3886 w całym paśmie akustycznym? Obstawiam, że jakby ograniczyć się np. do subwoofera to by było prościej.
    2. Czy mam rozumiem, że współcześnie LM3886 w dalszym ciągu pozostaje najlepszym osiągalnym układem tego typu?

pzdr,
    sw
  • #5 16723511
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6116
    Stefan_2000 napisał:
    1. Czy da się zbudować wzmacniacz w klasie D oferujący co najmniej tak samą dobrą jakość co LM3886 w całym paśmie akustycznym? Obstawiam, że jakby ograniczyć się np. do subwoofera to by było prościej.
    Zbudowanie dobrego wzmacniacza klasy D napotyka na znaczne trudności, jak choćby to że niezbędne czasy martwe powodują zniekształcenia, albo to że możliwości sprzężenia zwrotnego są ograniczone, jednak powstają konstrukcje coraz lepsze, dosyć głośno było o konstrukcji nieistniejącej już firmy Tripath.

Stefan_2000 napisał:
    Obstawiam, że jakby ograniczyć się np. do subwoofera to by było prościej.
    Z pewnością, a tu duża sprawność i łatwość z jaką można uzyskać dużą moc w klasie D będą bardzo przydatne.

Stefan_2000 napisał:
    2. Czy mam rozumiem, że współcześnie LM3886 w dalszym ciągu pozostaje najlepszym osiągalnym układem tego typu?
    Wzmacniacze to nie tylko układy scalone, można budować układy dyskretne i mieć kontrolę nad każdym parametrem co ma swoje dobre i złe strony.

Stefan_2000 napisał:

1. Czy da się zbudować wzmacniacz w klasie D oferujący co najmniej tak samą dobrą jakość co LM3886 w całym paśmie akustycznym?
    To ważne pytanie, odpowiedź będzie zależna od tego jakie przyjmiemy kryteria, rozważaniami można zapełnić dziesiątki stron :)
REKLAMA