logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Znaczne spadki prędkości internetu po ulewie w Poznaniu - co robić?

Cytryndor 08 Paź 2017 17:07 675 10
REKLAMA
  • #1 16745211
    Cytryndor
    Poziom 2  
    Witam,
    mam pewien problem i nie mam pomysłu jak go rozwiązać. Bodajże jakieś kilka dni temu miała miejsce(w Poznaniu) dość duża ulewa,silny wiatr itp. Wtedy internet działał jako tako znośnie ze tak to ujmę (normalne oglądanie filmików na Youtube,przeglądanie internetu,sporadycznie skaczący ping ale to akurat zdaje się normalne) jednakże następnego dnia zauważyłem znaczne pogorszenie łącza jeśli chodzi o "surfowanie po internecie". Kiedyś już również miałem taki problem jednak został on rozwiązany (nie wiem czy to moja zasługa czy tez może wróciło wszystko do normy w kwestii jakości łącza). Ostatni raz ten sam problem utrzymywał się przez pare dni (może 4/5, nie pamiętam dokładnie) aż w końcu postanowiłem zainstalować na nowo sterowniki do karty sieciowej i o dziwo problem ustał. Teraz zrobiłem od razu ten sam manewr jednakże niestety bez skutku. Jestem zielony jeśli chodzi o te sprawy czyli grzebanie w ustawieniach karty sieciowej,protokoły ip i temu podobne rzeczy tak więc sam nic nie grzebałem w ustawieniach. Dodam, że używam modemu LTE od Plusa-model HUAWEI 97A3. Modem odebrałem w Piasecznie pod Warszawą gdyż mieszkałem tam jakiś czas i potrzebowałem internetu ale po przeprowadzce do Poznania internet działał tak samo dobrze jak tam (nie licząc niesprzyjających warunków pogodowych). W mieszkaniu jest jeszcze jeden router (tylko tutaj nie wiem na 100% czy jest to internet + telewizja) i czasem się podłączam do niego żeby tak jak w tym przypadku sprawdzić czy problem leży w moim modemie czy nie tylko. Niestety niezależnie do którego się podłącze prędkość jest tak samo słaba (korzystam z połączenia WiFi i mam stałe 5 kresek). Zastanawiam się czy to może wina leży po stronie komputera. Kartę sieciową posiadam D-Link AirPlus DWL-G520 Wireless PCI Adapter(rev.B). Tak wiem, stara karta ale cały czas na niej działałem i nie było większych problemów. Dodam również ze ping w grach jest normalny i da się grać bez lagów tylko własnie kwestia predkości internetu (pobieranie 30-60kb/s na chwilę obecną). Normalnie jest znacznie większa. Nie wiem czy mam może poczekać pare dni i może wszystko wróci do normy czy problem leży gdzieś indziej aniżeli u operatora. Jeśli będą potrzebne jakieś wykresy,logi czy inne to prosiłbym o poinstruowanie.
  • REKLAMA
  • #2 16745255
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5746
    Nie ma czegoś takiego jak modem LTE Huawei 97A3. Korzystasz w Poznaniu z internetu LTE Plusa, jaka to lokalizacja, jaki masz sprzęt? Jeśli łączysz się z nim po WiFi to jest to router z LTE( stacjonarny lub mobilny).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 16745637
    Cytryndor
    Poziom 2  
    Jest to mobilny router z LTE. Jeśli chodzi o lokalizacje to mieszkam na osiedlu w bloku na Piątkowie. Jeśli chodzi o specyfikacje komputera (bo zakładam, że o to chodzi) :
    Procesor: AMD FX(tm)-6100 Six-Core Processor
    RAM: 8 GB
    Karta Graficzna: GeForce GTX 770
    Karta Sieciowa: D-Link AirPlus DWL-G520 Wireless PCI Adapter(rev.B)
    Windows 7 64 bit
    Nie wiem czy coś jeszcze podać. Nazwy płyty głównej nie pamiętam.
  • REKLAMA
  • #4 16745778
    matek451
    Poziom 43  
    Mnie nie interesuje komputer tylko router do LTE w Plusie. Wybór mobilnego routerka do sieci domowej to jakieś nieporozumienie ale tak krawiec kraje jak materiału staje. Jaki to dokładnie model Huawei MiFi? Piątkowo i Plus to nie jest optymalny wybór operatora. Plus ma w okolicy 4 BTS-y. Na Szymanowskiego 17 i Śmiałego 1 działa LTE1800Aero2 i LTE800sferii. Na Batorego 113 i H.Szafran 10 samo LTE1800aero2. Brak na nich LTE2600Plusa. Jakie masz prędkości DL/UL o tej porze?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 16746208
    Cytryndor
    Poziom 2  
    Model to: E5573s-320. Teraz jak patrzyłem to download 0.48 Mb/s a upload 0.11 Mb/s
  • #6 16746754
    Rognor
    Poziom 24  
    Ocena: 115
    Tak wygląda lejek w Plus: http://plusforum.pl/viewtopic.php?f=100&t=14191&start=10020

Po prostu ściągałeś zbyt dużo danych. Jeśli nie piraciłeś to jest to oglądanie na youtube, 1080p to zwykle 2 GB na godzinę! Tak więc zmniejsz jakość, na dłużej starczy (480p na ok. 5 razy dłużej). Blokuj też filmy na stronach, od razu stop, niestety często dużo się zbuforuje (nawet przy Disable HTML5 Autoplay do Chrome).
  • REKLAMA
  • #7 16746965
    Cytryndor
    Poziom 2  
    Wróciłem właśnie z pracy i o dziwo internet działa dobrze. Filmiki się normalnie buforują w 720p a speedtest pokazał, że download wynosi 7.57 Mb/s a upload 8.22 Mb/s. Możliwe ze bo jakiś większych nawałnicach pogodowych potrzeba paru dni żeby łącze wróciło do normy.
  • #8 16746989
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 863
    Cytryndor napisał:
    Model to: E5573s-320. Teraz jak patrzyłem to download 0.48 Mb/s a upload 0.11 Mb/s
    Pewnie Ci się "nielimitowany" internet skończył. Tzn, nie do końca się skończył, bo formalnie z prędkościa 0,5Mb/s możesz ściągać ile dusza zapraganie...

Dodano po 1 [minuty]:

Cytryndor napisał:
    Możliwe ze bo jakiś większych nawałnicach pogodowych potrzeba paru dni żeby łącze wróciło do normy.
    Woda co prawda tłumi mikrofale, ale eter nie nasiąka wodą. Koniec deszczu - koniec problemu.
  • #9 16747471
    makosuu
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 370
    Cytryndor napisał:
    7.57 Mb/s a upload 8.22 Mb/s

Po prostu masz zapchany BTS. To typowe u (pseudo)lidera LTE.
  • #10 16747588
    matek451
    Poziom 43  
    Test z 15 bez znaczenia, o tej porze jest w miarę luźno na BTS-ie ale i tak wyższy UL od DL czyli przeciążenie na BTS-ie. Wieczorem będzie pewno gorzej, optymizm niczym nieuzasadniony. E5573 współpracuje z http://www.lte-anbieter.info/ltewatch/count_huawei.php?Datei=ltewatch_h czy https://www.dropbox.com/s/x3f5jxw89rjk0i9/E5186%20Toolbox_latest.zip?dl=0 Po zalogowaniu w nim na zabawkę pokażą się parametry sygnału oraz CID BTS-a. Mozna w ten sposób zidentyfikować z którym się łączysz. W Plusie nie ma co liczyć na cuda. Dobrze działa jedynie w reklamach TV.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 16747881
    pitron
    Poziom 24  
    Ocena: 99
    Po czwartkowych nawałnicach 3 dni praktycznie bez internetu plusa, środek Polski. Od dzisiaj OK.

Podsumowanie tematu

✨ Po ulewie w Poznaniu użytkownik zauważył znaczne spadki prędkości internetu, szczególnie w korzystaniu z mobilnego routera LTE E5573s-320 od Plusa. Po kilku dniach problem z prędkością (download 0.48 Mb/s, upload 0.11 Mb/s) ustąpił, a prędkości wzrosły do 7.57 Mb/s (download) i 8.22 Mb/s (upload). Użytkownicy wskazali na możliwość przeciążenia BTS-a oraz na wpływ warunków atmosferycznych na jakość sygnału. Zasugerowano również, że ograniczenia prędkości mogą wynikać z polityki operatora, a także z nadmiernego zużycia danych. Wskazówki obejmowały zmniejszenie jakości strumieniowania wideo oraz monitorowanie parametrów sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA