logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Harman Kardon AVR 430 - brak regulacji prądu spoczynkowego

Sunderland86 13 Paź 2017 11:24 2292 8
REKLAMA
  • #1 16754444
    Sunderland86
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Nabyłem drogą kupna w/w amplituner. Objaw był taki, że wyłączał się natychmiast po włączeniu. Po diagnozie okazało się, że uszkodzona jest końcówka mocy lewego przedniego kanału. Uszkodzone elementy: Q429, Q431, Q439, R469, C415.

Za KTA1024 i KTC3206 podstawiłem 2SA1124 i 2SC2632, za 2SA1986 i 2SC5358 podstawiłem 2SA1943 i 2SC5200. Wymieniłem "wybuchnięty" kondensator oraz rezystor. Wymieniłem też tranzystor odpowiedzialny za prąd spoczynkowy 2SC4137. Sprawdziłem resztę elementów w układzie i są sprawne, na bazach tranzystorów Q429 i Q431 napięcia poprawne.

Urządzenie włącza się, kanały grają lecz naprawiany brzmi jak by był lekko przesterowany. Po podłączeniu miliwoltomierza wartość spadku napięcia na rezystorze emiterowym wynosi 0V i kręcenie rezystorem nastawnym nie wnosi żadnych zmian. Pozostałe kanały są ok. Nie mam pomysłu, co może być przyczyną takiego stanu rzeczy.

Co mam jeszcze sprawdzić?
    Załączniki:
    • harman-kardon_avr-430_630_sm.pdf (15.6 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16755006
    Sunderland86
    Poziom 10  
    398216 Usunięty napisał:
    Sprawdzałeś wszystkie elementy na płytce tranzystora BIAS'u?

Tak, wszystkie sprawne.
  • #4 16755298
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9231
    W sumie to w jednym układzie końcówki jest zaledwie kilkanaście elementów - sprawdzaj sukcesywnie wszytko - będzie najprościej. Tranzystor regulacji prądu spoczynkowego prawidlowo wlutowany? Nie pomyliłeś niczego?
  • #5 16791547
    Sunderland86
    Poziom 10  
    398216 Usunięty napisał:
    W sumie to w jednym układzie końcówki jest zaledwie kilkanaście elementów - sprawdzaj sukcesywnie wszytko - będzie najprościej. Tranzystor regulacji prądu spoczynkowego prawidlowo wlutowany? Nie pomyliłeś niczego?

Sprawdziłem napięcia w innym kanale i się pokrywają, tranzystor wlutowany prawidłowo. Na próbę podmieniłem płytki biasu i rezultat taki sam, podmieniłem nawet potencjometr montażowy na 250R ale regulacja tylko w skrajnym prawym położeniu wykazuje 0,04V.
  • REKLAMA
  • #6 16883456
    Sunderland86
    Poziom 10  
    Po dłuższej przerwie podszedłem znów do tematu i udało się go rozwiązać. Uszkodzone były jeszcze dwa rezystory.

Problem leżał w dostępie do tych elementów, ponieważ ukryte były pod radiatorem końcówek mocy.

Urządzenie jest bardzo niewdzięczne w serwisie, zaprojektowane tak, aby utrudnić diagnozę i naprawę. Aby wyjąć płytę główną musiałem rozebrać większą część urządzenia.

Końcówka mocy pracuję w tym momencie prawidłowo ale okazało się, że jest jeszcze problem z DSP, Urządzenie gra tylko z pominięciem procesora dźwięku. Diagnoza też będzie utrudniona ze względu na konstrukcję sprzętu.
  • #7 16887834
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1186
    Dlatego są serwisy autoryzowane. Do naprawy tego typu wzmacniacza 5.1, czy 7.1 należy się zaopatrzyć w odpowiednie przedłużenia przewodów połączeniowych. Wtedy można pozwolić sobie na uruchomienie sprzętu rozłożonego na stole serwisowym. Niestety potrzebne jest dość dużo miejsca. Samo serwisowanie należy przeprowadzać starannie, powoli aby nie doprowadzić do błędnych pomiarów i wynikających wniosków diagnostycznych. Montaż i demontaż należy przeprowadzać z należytą starannością ,aby nie uszkodzić innych elementów - w tym połączeń taśmowych ,gniazd połączeniowych.
    I podstawowa zasada przy tego typu sprzęcie ,to szczegółowe zapoznanie się i analiza schematu ideowego. Najkorzystniej jest mieć wydrukowany schemat i interesujące fragmenty PCB w powiększeniu i starannie go analizując zaznaczyć miejsca ,elementy i napięcia ,które mamy sprawdzić przy ustalaniu usterki. Nie mówię tu o jednokrotnym 5-15 minutowym przejrzeniu -należy na to w zależności od umiejętności i wiedzy poświecić od 2 do 4 godzin i co najmniej w dwóch podejściach.

W tej marce układy procesorowe rzadko ulegają awariom same z siebie,zwykle jest to następstwo ingerencji.
    Jeżeli nadal chcesz "walczyć" samodzielnie z usterką , to proponuję staranne przejrzenie stanu wszystkich stabilizatorów napięć pod kątem ewentualnego uszkodzenia miejsca montażu do druku oraz sprawdzenie napięć wyjściowych( mniejszy boczny radiator). Ostrożnie z pomiarami - mało miejsca jak kolega spostrzegł ,a dużo możliwości zwarć :D.
  • #8 16981194
    prezes-38
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    WITAM.
    Odnośnie AVR 430 to radzę sprawdzić szczególnie czy zasilanie do przetwornika cyfrowego dźwięku IC700 jest OK. Jak jest za duże (więcej niż 5,5V a bywa w nich ,że i poleci w górę ponad 7-8V) to wtedy uszkodzi się ten układ. Ale jak pamiętam to w tym modelu i w Stereo wtedy nie powinno być dźwięku ale ręki za to nie dam, musiałbym sprawdzić dokładniej. W każdym razie z tym problemem uszkodzonego zasilania do układu DAC i jego samego to co raz walczę w różnych modelach h/k.
    W razie czego mogę pomóc bo trochę już "henryków" już się u mnie przewaliło w tym i 430/435/445 z kilkanaście to może na coś się moje doświadczenie przyda jeśli kolega sobie nie poradzi.
  • REKLAMA
  • #9 17038998
    Sunderland86
    Poziom 10  
    prezes-38 napisał:
    WITAM.
    Odnośnie AVR 430 to radzę sprawdzić szczególnie czy zasilanie do przetwornika cyfrowego dźwięku IC700 jest OK. Jak jest za duże (więcej niż 5,5V a bywa w nich ,że i poleci w górę ponad 7-8V) to wtedy uszkodzi się ten układ. Ale jak pamiętam to w tym modelu i w Stereo wtedy nie powinno być dźwięku ale ręki za to nie dam, musiałbym sprawdzić dokładniej. W każdym razie z tym problemem uszkodzonego zasilania do układu DAC i jego samego to co raz walczę w różnych modelach h/k.
    W razie czego mogę pomóc bo trochę już "henryków" już się u mnie przewaliło w tym i 430/435/445 z kilkanaście to może na coś się moje doświadczenie przyda jeśli kolega sobie nie poradzi.

Napięcia na stabilizatorach są w porządku. Napięcia 15V, 3,3V, 5VA, 5VD są prawidłowe. Odpuszczę sobie to DSP chyba, że trafi mi się cały sprawny moduł to chętnie go kupię i podstawię.

aaanteka napisał:
    Dlatego są serwisy autoryzowane. Do naprawy tego typu wzmacniacza 5.1, czy 7.1 należy się zaopatrzyć w odpowiednie przedłużenia przewodów połączeniowych. Wtedy można pozwolić sobie na uruchomienie sprzętu rozłożonego na stole serwisowym. Niestety potrzebne jest dość dużo miejsca.

Zdaję sobie sprawę z tego, niemniej jednak miałem na stole kilka amplitunerów KD Yamahy i te są bardzo przyjazne w naprawach. Wystarczy mieć przewody aby "połapać" masy.

aaanteka napisał:
    W tej marce układy procesorowe rzadko ulegają awariom same z siebie,zwykle jest to następstwo ingerencji.

No niestety ktoś już przede mną tam był, ponieważ są ślady po przełożeniu IC700. Jak wcześniej napisałem dam sobie siana z DSP, amplituner działa w trybie surr. off i tyle mi wystarczy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik nabył amplituner Harman Kardon AVR 430, który wyłączał się po włączeniu. Po diagnozie stwierdzono uszkodzenie końcówki mocy lewego kanału oraz wymianę kilku elementów, w tym tranzystorów i kondensatorów. Po naprawie amplituner działa, ale dźwięk jest lekko przesterowany, a regulacja prądu spoczynkowego nie przynosi efektów. Użytkownik sprawdził wszystkie elementy, w tym tranzystor regulacji prądu, oraz podmienił płytki biasu, jednak problem pozostał. Ostatecznie, po dłuższym czasie, zidentyfikowano dodatkowe uszkodzone rezystory, które były ukryte pod radiatorem. Po ich wymianie końcówka mocy działa prawidłowo, ale występuje problem z procesorem DSP, który uniemożliwia normalne działanie urządzenia. Użytkownik rozważa rezygnację z naprawy DSP, ponieważ amplituner działa w trybie surround off.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA