logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bardzo szeroki słupek-jaki napęd bramy 2-skrzydłowej?

Alpha 13 Paź 2017 13:15 3255 9
  • #1 16754610
    Alpha
    Poziom 26  
    Ocena: 459
    Witam.
    Sytuacja dla mnie nietypowa - głębokość osadzenia zawiasu od krawędzi słupka wynosi 27cm. Szczegóły na rysunku:Bardzo szeroki słupek-jaki napęd bramy 2-skrzydłowej?
    Co prawda skrzydło jest bardzo grube (powyżej 6cm) i wydaje mi się, że wymiar mógłbym liczyć nie od zawiasu, lecz od powierzchni skrzydła - proszę poprawcie mnie, jeśli się mylę.
    Kąt otwarcia 95 stopni wystarczy.

Zacząłem od siłowników ramieniowych, ale nawet tu nie każdy się nada:
    -DEA Geko - max 15cm do zawiasu
    -FAAC391 - max 22cm
    -BFT Virgo - max 21cm
    -Nice Hopp - max 25cm - może, może, ...jeśli moje rozumowanie jest słuszne
    -Somfy Avoxia 220B - max 25cm - jak wyżej (chyba najtańszy w rankingu)
    Chyba się nadadzą:
    -Nice Hyke - do 40cm!
    -King Gates Modus 420 - max 35cm (nie mogłem znaleźć dystrybutora, a co dopiero dostępność serwisu)
    -DEA Beko wersja BL - max 30cm - jak wyżej, telefon jedynego dystrybutora nie odpowiada.
    -BFT Igea - max 30cm
    Piszę "chyba", bo nie sprawdzałem jeszcze, czy zmieszczę się z drugim newralgicznym wymiarem, czyli odległość napędu od zawiasu (zawias jest dość mocno oddalony od słupka).
    No i te ceny!
    Mały problem jest również z tym, że w przypadku napędu ramieniowego ograniczam trochę światło furtki, która znajduje się z drugiej strony słupka.

Może więc jakieś siłowniki tubowe tu podejdą? Byłoby taniej a i nie będą nachodzić na furtkę.
    Bardzo proszę o jakieś sugestie, najlepiej z widełkami cenowymi.
  • #2 16755767
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2111
    Alpha napisał:
    Może więc jakieś siłowniki tubowe tu podejdą? Byłoby taniej a i nie będą nachodzić na furtkę.

Myślę, że bez problemu dadza radę siłowniki o skoku 600mm. Wymiar 27cm mozna zniwelować dłuższym chwytem na skrzydle czemu sprzyja jeszcze wnęka 11cm w słupku.
  • #3 16756206
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3614
    Np zestaw Hato Swing 600 to cena w okolicach 1600 zł - tylko to trochę mniej "markowy" napęd, takie bardziej (może ktoś przytoczy przykłady innych "markowych" bo muszę przyznać - nie znam właściwie oferty superdługich) powinny być w okolicach 1900-2000 zł - znalazłem DTM 600 za ok 2000 zł z podstawową centralką czyli dalej sporo taniej niż duże ramieniówki.
    PS - bardziej popularne siłownik o wysuwie 50 cm (np Beninca Bill 50) chyba będą za krótkie.
    Odradzam "szarpnięcie" się na siłowniki typu SuperPowerJack - istnieją modele o długim wysuwie i niezwykle korzystne cenowo ale będą masakrycznie wolne przy tej długości a ich jakość, niezawodność i montaż b.mocna trącą tanią chiną.
  • #4 16760101
    Alpha
    Poziom 26  
    Dzięki za odpowiedzi.
    Z marką Hato miałem już do czynienia przy bramie garażowej - nie było problemu zarówno przy montażu jak i w ciągu półrocznego okresu eksploatacji, więc pewnie zdecyduję się na tą markę jeszcze raz.
    Czy do siłowników Swing 600 będę musiał stosować odbojniki na zamknięciu i na max otwarciu?
    Pozdrawiam.
  • #5 16761061
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3614
    Na zamknięciu na 100% tak. Na otwarciu - może uda ci się tak spasować wymiary montażowe że maksymalne wsunięcie śruby będzie odpowiadało akurat maksymalnemu otwarciu skrzydła, ale tak POPRAWNIE to odboje na otwarciu też powinny być (oby nie na słupkach..)
  • #6 16763981
    sznyt
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    A jaką cenę byłbyś skłonny zaakceptować? Pamiętaj, że w cenie znajduje się również solidność, a także gwarancja dostępności części po wielu latach po zakupie automatu. W tym przypadku bez dwóch zdań chytry będzie płacić 2x.
  • #7 16764048
    Alpha
    Poziom 26  
    sznyt napisał:
    A jaką cenę byłbyś skłonny zaakceptować? Pamiętaj, że w cenie znajduje się również solidność, a także gwarancja dostępności części po wielu latach po zakupie automatu. W tym przypadku bez dwóch zdań chytry będzie płacić 2x.

Wybacz sznyt, ale taka uwaga z ust kogoś, kto nie ma doświadczenia w tej dziedzinie, to pusty frazes. W następnym poście polecisz mi markę BFT z tego względu, że taki napęd masz zamontowany u siebie od kilku miesięcy i jesteś zadowolony - a to trochę za mało by móc się wypowiadać o solidności firmy, dostępności części zamiennych itp.

Zresztą nie przypominam sobie, bym gdzieś pisał, że szukam napędu najtańszego, a takiego, który spełni odpowiednie założenia.

I wreszcie- czy masz jakieś konkretne zastrzeżenia do marek i modeli wymienionych w tym wątku? Zawsze chętnię czytam merytoryczne dyskusje na tematy teczniczne.
  • #8 16770848
    sznyt
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Nie muszę Ci polecać BFT - ta marka jest wśród Twoich własnych propozycji.

Wymieniłeś prawie wszystkie wiodące marki napędów - kupując taniej nie uzyskasz raczej już czegokolwiek, co można nazwać markowym.
    A dostępność części zamiennych sprawdzałem właśnie w przypadku tego napędu, który posiadam - oczywiście jest to dość młody model. Ale przekonano mnie, że części zamienne dostępne są wciąż w przypadku tej akurat firmy dla modeli już dawno nie produkowanych - też starałem się być rozsądnym przy zakupie i dowiadywałem się dużo.
  • #10 21276480
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1018
    @zorby, wiesz że minęło już 7 lat, autor tematu pewnie zapomniał już że montował napęd ;).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje odpowiedniego napędu do bramy dwuskrzydłowej, gdzie głębokość osadzenia zawiasu wynosi 27 cm. Rozważa różne modele siłowników ramieniowych, jednak wiele z nich nie spełnia wymagań. Wskazano na kilka modeli, które mogą być odpowiednie, w tym Nice Hyke (do 40 cm) oraz King Gates Modus 420 (max 35 cm). Użytkownik rozważa również markę Hato, z którą miał pozytywne doświadczenia. W dyskusji poruszono również kwestie montażu odbojników oraz dostępności części zamiennych do różnych modeli. Zasugerowano dodatkowo model Came Ferni jako dobry wybór.
REKLAMA