Witam. Przez przypadek odlutowały mi się kabelki od głośnika tego radia FM. Nie wiem, gdzie teraz te kable przylutować, jak na płytce nie ma napisów. Załączam zdjęcia:
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tammateusz2015_5102 napisał:Nota katalogowa układu scalowego zamontowanego na płytce drukowanej tego radia http://www.unisonic.com.tw/datasheet/KA22427.pdf
Zainteresowały mnie w tym dokumencie te wyjścia z układu o nazwie FM, AM.
Bardzo podobna budowa radia https://elportal.pl/pdf/k15/48_10.pdf
_jta_ napisał:Po pierwsze, to ma być kondensator o dużej pojemności, np. 1000uF. Po drugie, jeszcze sprawdź, gdzie ma '+', gdzie '-', bo może być np. układ z podłączaniem głośnika między kondensator, a +zasilania.
g107r napisał:
bubus1769 napisał:Ale tu naprawdę niema co więcej patrzeć, nawet po zdjęciach idzie dojść gdzie jest wyjście na głośnik, pin 12 -> cewka -> kondensator -> pole lutownicze, to jest + do głośnika a - pod masę.
zybex napisał:Schematy aplikacyjne tego układu pokazują na wyjściu (nóżka nr 12) kondensator 220µF (czasem 470µF). Na drugi jego koniec masz przyłączyć głośnik. Drugi koniec głośnika do minusa zasilania (masy.
Oczywiście nie musisz przyłączać tego głośnika dosłownie do kondensatora a do ścieżki (punktu lutowniczego) do którego prowadzi ścieżka. Czy to trudno zrozumieć?
1repcaK napisał:To co jest napisane na płytce widać na zdjęciu.
Może radio posiada jakąś obudowę ?
Raczej na niej powinna być marka i typ radia a Twoim obowiązkiem jest umieszczenie tych inforacji w tytule tematu.
mateusz2015_5102 napisał:
A zamiast kondensatora 220uF znajduje się 100uF. Już zamieniam kondensator na 220uF.
mateusz2015_5102 napisał:Jeśli przylutowałeś, i nie gra, to może zacznij od początku,Temat dalej aktualny.
g107r napisał:mateusz2015_5102 napisał:Jeśli przylutowałeś, i nie gra, to może zacznij od początku,Temat dalej aktualny.
dlaczego rozbierałeś radio ?
Grało, nie grało, trzeszczało, nie trzeszczałoCo zrobiło ?
Prawa strzałka wskazuje pierwsze miejsce dla głośnika.
Lewa, ze względu na ciemniejszy obszar na zdjęciu, nie widać dokładnie, jest orientacyjna, ale miejsce wlutowanie musi łączyć się z masą układu na nóżce 11 - także możesz się przylutować przy tym KA22427, tylko nie zrób zwarcia.
Nie wiem jak inaczej to wytłumaczyć... Masz nadal z tym kłopot, zrób lepszą fotkę tego rogu...
I takie pytanie, nie przelutowałeś za dokładnie - zwarłeś coś nieopatrznie, i nie gra ? Jeden błąd popełniłeś, hmm, dokładnie to dwa... Początki są trudne, może był i trzeci ?