logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra h lewy pobór prądu- oświetlenie wnętrza

Łukasz_163 19 Lis 2017 07:50 12864 11
REKLAMA
  • #1 16833521
    Łukasz_163
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam, mam problem z lewym poborem prądu w Astrze h. Podczas postoju pobór prądu jest na poziomie 0,21-0,23A. Po sprawdzeniu bezpieczników okazało się, że po wyjęciu bezpiecznika 5A odpowiadającego za oświetlenie wnętrza kabiny pobór prądu spadł do 0,08-0,1A więc powiedzmy, że taka wartość jeszcze mogłaby być akceptowalna. Chcąc dojść gdzie dokładnie jest przyczyna wyciągnąłem wszystkie żarówki z wnętrza pojazdu aby sprawdzić czy przypadkiem jakaś żarówka nie robi zwarcia i okazało się że po ich wyciągnięciu wartość poboru nie zmieniła się i dalej jest 0,21-0,23A, natomiast po wyciągnięciu bezpiecznika wartość od razu spada. Jeśli ktoś się spotkał z podobnym problemem albo wie co jeszcze można było by sprawdzić proszę o informację.
    Dziwne jest dla mnie że po wyciągnięciu wszystkich żarówek dalej jest lewy pobór prądu, być może jest jakieś zwarcie na kabelkach ale nie wiem jak i gdzie dokładnie szukać.
  • REKLAMA
  • #2 16833570
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6405
    Czy auto ci nie odpala rano?
  • REKLAMA
  • #3 16835738
    Łukasz_163
    Poziom 2  
    przy codziennej jeździe odpala normalnie co prawda na mierniku rano 12V więc trochę mało, ale jak tylko jeden dzień będzie nie odpalany to już niestety nie odpali. Akumulator nowy.
  • #4 16835752
    Poziom 43  
    Łukasz_163 napisał:
    co prawda na mierniku rano 12V

A ile się spodziewałeś?
    Po drugie musisz zapiać amperomierz zamknąć auto cz i chwilę poczekać i wtedy odczytać pomiar.
  • #5 16835763
    Łukasz_163
    Poziom 2  
    prawidłowo akumulator powinien mieć 12,5V. Oczywiście że odczekałem przez pierwsze dwie minuty schodzi z 1,2A w dół aż zatrzymuję się na ok 0,21-0,23
  • #6 16835967
    Poziom 43  
    A odepnij kleme i po chwili zapnij przez amperomierz, nie wyłacza ci się jakiś przekaźnik czasem?
  • REKLAMA
  • #7 16852796
    mirynda
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Czy udało się rozwiązać temat?
    Pytam, ponieważ chciałbym się podpiąć, albowiem mam identyczny problem, również Astra H i pobór prądu rzędu 0,20A po kilku minutach, po 10-15 minutach schodzi do ok 0.16A i tak niestety zostaje.
    Od siebie mogę tylko dodać, że wcześniej było jeszcze gorzej- pobór 0.5A, a winowajcą okazała się lampka sufitowa tylna (o dziwo u mnie była wada fabryczna i zwierały się co jakiś czas dwie blaszki), dlatego oprócz wyjęcia żarówek, poleciłbym odpięcie całej lampki i ponowne sprawdzenie.

Co do poboru 0.2A, czytałem, że podłączenie radia 'po stacyjce' może wyeliminować ten problem, aczkolwiek sam będę mógł to sprawdzić dopiero w weekend.
  • #8 16900142
    SimonTe
    Poziom 2  
    Cześć,
    mam dokładnie taki sam problem jak opisał Łukasz_163. Czy udało się Wam go rozwiązać.
    Znalazłem na
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2729091.html#13157033
    opis podobnego problemu i podobno pobór prądu nie występuje jak zamknie się auto z kluczyka. Jeszcze nie testowałem ale jak przetestuje to dam znać.

Ale może udało się komuś w inny sposób rozwiązać problem.
  • REKLAMA
  • #9 16902036
    rob4028
    Poziom 25  
    Ocena: 472
    Czy przypadkiem masz w tym samochodzie radio "CD30" ? , a samochód jest z rocznika '05-07 ?
  • #10 16902179
    SimonTe
    Poziom 2  
    :) Z radiem już walczyłem i mi pożerało prąd. Na rok starczyło włożenie płyty CD to niego i wtedy nie pobierało prądu. Potem to też przestało działać i wymieniłem rok temu na nie firmowe.

Teraz coś jest nie tak z tym oświetleniem wnętrza. A na 100% nic się nie świeci. Zamknąłem się w garażu i zgasiłem światło. Jak by się coś paliło to bym widział.
    Dziwne też jest następujące zachowanie.

1. Odłączam klemę.
    2. Wpinam miernik - czyli zamykam obwód.
    3. Pobór prądu ok 80-60 mA - dla mnie bajka.
    4. Naciskam na kluczyku otwórz i zamknij.
    5. Światła gasną.
    6. Pobór prądu ok 200 - 210 mA.

Jeżeli wyjmę ten bezpiecznik od oświetlenia to w punkcie nr 6 po pomiarze jest 60 mA.

Nie wiem jak u innych ale u mnie przy odpalaniu na słabym akumulatorze to za chwilę będzie mi się świecił symbol "auto z tym kluczem", że niby sonda lambda.

Przy radiu jak mi czerpało to tak miałem(Zanim nie wymieniłem). Co najśmieszniejsze przedtem jak miałem błąd od lambdy przez słaby akumulator to wystarczyło wyjęcie na miesiąc bezpiecznika od radia i sam błąd zniknął. Teraz nie wiem co to jest.

Jeszcze powalczę z tym. Najwyżej wypnę ten bezpiecznik, trudno.
  • #11 16903180
    Łukasz_163
    Poziom 2  
    ja rozebrałem te gumy przy łączeniach i przy drzwiach i gdzieś przestało pobierać choć nie znalazłem przetarcia. Tylko trzeba odczekać dłuższą chwilę z miernikiem podpiętym jakieś 5 min i nagle pobór z 0,24A spada do 0,02A.
  • #12 16906265
    rob4028
    Poziom 25  
    Ocena: 472
    Łukasz_163 napisał:
    ja rozebrałem te gumy przy łączeniach i przy drzwiach i gdzieś przestało pobierać choć nie znalazłem przetarcia. Tylko trzeba odczekać dłuższą chwilę z miernikiem podpiętym jakieś 5 min i nagle pobór z 0,24A spada do 0,02A.

Dobrze pisze , sprawdź przelotki w tylnych drzwiach.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z lewym poborem prądu w Oplu Astrze H, który wynosi 0,21-0,23A podczas postoju. Po wyjęciu bezpiecznika 5A odpowiedzialnego za oświetlenie wnętrza, pobór spada do 0,08-0,1A. Użytkownik sprawdził wszystkie żarówki, ale pobór nie zmienił się. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie przekaźników, odłączenie radia (szczególnie modelu CD30) oraz przelotek w drzwiach. Wskazano również, że problemy z lampką sufitową mogą być przyczyną nadmiernego poboru prądu. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, że po odczekaniu z miernikiem podpiętym, pobór prądu może się zmniejszyć.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA