logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sharp LC-32D44E-BK - nie włącza się

lupaszko 03 Gru 2017 17:39 8697 9
REKLAMA
  • #1 16865651
    lupaszko
    Poziom 10  
    Witam.
    Posiadam TV Sharp LC-32D44E-BK.
    Z początku wyłączał się po paru godzinach, potem coraz częściej, obecnie po włączeniu zapala się zielona kontrolka na 5 s potem mrugnie raz i zapala się czerwona.
    Ekran cały czas czarny, zero jakiejkolwiek reakcji.
    Co może być przyczyną?
    Da się coś zrobić, szkoda mi go na złom wywalić.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 16865811
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2776
    Co do tej pory sprawdziłeś?
  • REKLAMA
  • #3 16866229
    lupaszko
    Poziom 10  
    Kondensatory
    Dwa podejrzanie wzdęte wymieniłem nadal bez zmian
  • REKLAMA
  • #4 16957816
    Artek_łódź
    Poziom 17  
    Ocena: 88
    Witam,
    Mam ten sam telewizor i dokładnie taką samą usterkę z tym, że TV przestał wyświetlać obraz z dnia na dzień. Sprawdziłem moduł zasilacza/inwertera, przelutowałem wszystko co byłem w stanie, sprawdziłem kondensatory i niektóre diody - nic. Po włączeniu w trybie serwisowym obraz pojawia się poprawnie ale gaśnie po ok 15 sekundach. Co ciekawe obraz jest ale bez podświetlenia. Z tego co wyczytałem na forum i oglądałem na filmach to winę za to ponoszą świetlówki. Jest ich 10 i trzeba wymienić niektóre albo wszystkie. Na razie zastanawiam się czy warto bo to dość spory koszt i ryzyko że coś jeszcze nie działa.
    Pozdrawiam.
  • #5 16957869
    ganitu
    Poziom 25  
    Ocena: 194
    Przerabiałem ten model prenaście razy ,trrzeba rozebrac matryce jak dorażnie trzeba wymienić świetlówki świecące na różowo , jak na dużej najlepiej wymienić komplet 10 świetlówek jakość jego obrazu jest nie porównywalna praktycznie z żadnym LED .
  • #6 16973087
    Artek_łódź
    Poziom 17  
    Ocena: 88
    Witam.
    Świetlówki wymieniłem. TV ładnie działa. Błędy lampy i Standby wyczyszczone zaś literkę K usunąłem zgodnie z punktem 5 tego posta z forum:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1116297.html#5625587
    Mam tylko pytanie podczas wyszukiwania kanałów TV prosi mnie o czterocyfrowy kod. "Na lipę" wpisałem standardowy 1234 i wszystko pięknie tylko czy da się jakoś usunąć ten proces pytania o PIN? Czy te odbiorniki tak mają?
    Dzięki za pomoc z tymi świetlówkami.
    Pozdrawiam!
  • #7 16987967
    lupaszko
    Poziom 10  
    Witajcie
    Może ktoś jest zainteresowany tym Tv za parę złoty
    Szkoda go na złom a raczej świetlówki zostawię i nie będę wymieniał
  • #8 16988150
    tomek5333
    Poziom 13  
    Ocena: 57
    napisalem na priv
  • #9 16988221
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2818
    lupaszko napisał:
    Może ktoś jest zainteresowany tym Tv za parę złoty
    To zależy za ile, bo w lombardzie jest sprawny za 250zł :)
  • REKLAMA
  • #10 17378139
    lupaszko
    Poziom 10  
    Skasowałem TV

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Sharp LC-32D44E-BK, który nie włącza się prawidłowo. Po włączeniu zapala się zielona kontrolka, a następnie czerwona, przy czym ekran pozostaje czarny. Inni użytkownicy sugerują, że problem może być związany z uszkodzeniem świetlówek, które należy wymienić, ponieważ telewizor działa w trybie serwisowym, ale obraz gaśnie po 15 sekundach. Wymiana kondensatorów nie przyniosła poprawy. Po wymianie świetlówek telewizor zaczął działać poprawnie, jednak pojawił się problem z pytaniem o czterocyfrowy kod PIN podczas wyszukiwania kanałów. Użytkownicy rozważają sprzedaż uszkodzonego telewizora zamiast jego utylizacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA