logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seicento 1.1 MPI 2003 r - Czym posmarować mechanizm silniczka wycieraczek?

magnus27 08 Gru 2017 18:01 1734 7
REKLAMA
  • #1 16876931
    magnus27
    Poziom 13  
    Ocena: 310
    Witam
    Moja tylna wycieraczka w seicento po wyłączeniu zatrzymywała się w różnych miejscach na szybie. Rozebrałem mechanizm silniczka i zauważyłem, że cały mechanizm jest wysmarowany zielonym towotem łącznie ze ścieżkami na tym plastikowym kółku oraz trzema blaszkami które stykają się ze ścieżkami tarczy. Czym w ogóle powinno smarować się tryby oraz te ścieżki. Za winnego mojej usterki uważam właśnie ten smar oraz jedną blaszkę która słabo sprężynuje. Co o tym myślicie?
  • REKLAMA
  • #2 16876957
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4611
    magnus27 napisał:
    Za winnego mojej usterki uważam właśnie ten smar oraz jedną blaszkę która słabo sprężynuje. Co o tym myślicie ?
    Wytrzyj smar ze ścieżek i spróbuj czy wycieraczka działa, lekko doginając ruchomą blaszkę styku. Smar powinien być tylko na częściach obracających się i na ząbkach trybików. Pewnie było zbyt dużo smaru i rozlał się tam, gdzie nie jest wskazany.
  • REKLAMA
  • #3 16876968
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3914
    Witam. Smar nie ma nic do zatrzymywania się wycieraczki. Podłącz napięcie zasilania pod sam silnik i sprawdź czy pracuje normalnie bez zatrzymań, silnik ma wyprowadzenia zielony i brązowy przewód.
  • #5 16877055
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1126
    To że się zatrzymała to raczej jest wina zapieczenia ośki wycieraczki w tej tulejce która wychodzi na zewnątrz, w tej tulejce jest taka druga, plastikowa tulejka/łożysko osi wycieraczki. Zatarcie ośki w tym plastiku było najczęstszą przyczyną zatrzymywania się wycieraczki i w ostateczności spalenia silnika, lub bardzo częstego palenia się bezpiecznika wycieraczki.
  • REKLAMA
  • #6 16877082
    magnus27
    Poziom 13  
    Ocena: 310
    Ośka w tulejce chodzi bardzo lekko, też to podejrzewałem, ale ktoś wcześnie musiał ją wyczyścić. Jutro podegnę blaszki i złoże bez smaru na blaszkach i zobaczę co będzie. Zamierzam jeszcze wymienić oring na ośce przy okazji.
  • #7 16879066
    sandamiano
    Poziom 31  
    Ocena: 351
    Kup tzw "biały smar" w sprayu i popryskaj na obrotowe części mechanizmu. Mechanizm ogólnie wadliwy ale nie aż tak jak w samochodach VAG ze spryskiwaczem w osi wycieraczki
  • REKLAMA
  • #8 16879140
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1077
    bubu1769 napisał:
    Możesz smarować każdym smarem nie przewodzącym prądu.

Części plastikowych nie smaruje się każdym smarem, ponieważ smary do części metalowych skracają życie plastików.
    Do części plastikowych należy używać smarów do plastiku.
    Smar na stykach jest pożądany i nie trzeba go wycierać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z tylną wycieraczką w Seicento 1.1 MPI z 2003 roku, która zatrzymywała się w różnych miejscach na szybie. Po rozebraniu mechanizmu silniczka zauważył, że był on wysmarowany zielonym towotem, co mogło wpływać na działanie. Użytkownicy sugerowali, aby wytrzeć nadmiar smaru ze ścieżek oraz spróbować podgiąć blaszki styku. Zwrócono uwagę, że smar nie powinien być stosowany na częściach plastikowych, a do smarowania trybów zalecano użycie smaru nieprzewodzącego prądu. Wskazano również, że problem może wynikać z zapieczenia ośki wycieraczki w tulejce, co jest częstą przyczyną usterek. Użytkownik planuje wymienić oring na ośce oraz złożyć mechanizm bez smaru na blaszkach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA