logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Instalacja trójfazowa do ładowarki AC w garażu - moc i przewód 5x4 mm²

zavtra 09 Gru 2017 23:33 4281 11
  • #1 16880056
    zavtra
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    Nie wiem, czy dobrze umieściłem temat. Modernizuję garaż i chciałbym w nim przygotować instalację do ładowania auta elektrycznego. Interesuje mnie instalacja trójfazowa do ładowarki dedykowanej AC. Do rozdzielni w garażu dochodzi przewód miedziany 5x4 mm2. Czy ktoś może orientuje się, jakiej mocy są takie ładowarki?
  • Pomocny post
    #2 16880150
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4797
    zavtra napisał:
    Czy ktoś może orientuje się jakiej mocy są takie ładowarki ???
    Pytaj raczej jakiej mocy będą. Ale to się zbyt szybko zmienia żeby być na pewno przygotowanym. 5x4 mm² może się okazać zbyt mało.
  • #4 16880379
    zavtra
    Poziom 10  
    Raczej interesuje mnie ładowarka do auta miejskiego typu Chevrolet Volt, Tesla 3, ewentualnie hybryd plug-in. Z tego, co wyczytałem, to ładowarki AC trójfazowe sięgają mocą 10 KW (średni czas ładowania auta 3-5 godzin). Nie interesują mnie ładowarki szybkiego ładowania DC, są bardzo drogie i wymagają dużych mocy przyłączeniowych. Dodam, że odległość z rozdzielni do miejsca ewentualnej ładowarki to ok. 6 metrów. Zastanawiam się, czy wyprowadzić 5x2,5 mm2, czy 5x4 mm2. Max obciążenie dla 2,5 mm2 to 20A (kabel pod tynkiem), czyli teoretycznie powinno być OK.
  • Pomocny post
    #5 16880405
    emigrant
    Poziom 29  
    Ocena: 326
    Co tak się szczypiesz. Doszukujesz się max. wartości dla przekroju 2.5 mm^2. Od większego przekroju na długości 6 metrów zawali się domowy budżet? Dziś jest 7-10 kW. Za 10 lat mogą być ładowarki 20 kW. Ja bym się przygotował na większe obciążenia. Przecież to grosze kosztuje, nawet 6 mm^2.
  • Pomocny post
    #6 16880443
    tom_bart1
    Poziom 14  
    Ocena: 46
    zavtra napisał:
    Czy ktoś może orientuje się jakiej mocy są takie ładowarki

Wallbox do BMW i3 pobiera do 32A i według DTR powinna być zasilana przewodem 5*6
  • Pomocny post
    #7 16880447
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 3004
    A dlaczego potrzebujesz 3 fazy?
    Mam punkt dostępowy do ładowana na ścianie domu o mocy 7kW (32A) i jest tam doprowadzona tylko jedna faza. Z resztą to zależy od rodzaju złącza w samochodzie. TYPE 2 ma możliwości użycia 3 faz, natomiast type 1 (SAE J1772) taki jak w Nissan Leaf to tylko jedna faza.

Instalacja trójfazowa do ładowarki AC w garażu - moc i przewód 5x4 mm²

Na końcu taka uwaga. To nie jest ładowarka. To jest punkt dostępowy. Ładowarka to jest moduł w samochodzie.
  • Pomocny post
    #8 16880465
    tom_bart1
    Poziom 14  
    Ocena: 46
    sanfran napisał:
    Mam punkt dostępowy do ładowana na ścianie domu o mocy 7kW (32A) i jest tam doprowadzona tylko jedna faza

W Polsce by mieć 32A z jednej fazy i tak będziesz miał zasilanie trójfazowe więc nie widzę powodu do przygotowania instalacji do podłączenia zasilacza o większej mocy.
  • Pomocny post
    #9 16880482
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4797
    emigrant napisał:
    Co tak się szczypiesz. Doszukujesz się max. wartości dla przekroju 2.5 mm^2. Od większego przekroju na długości 6 metrów zawali się domowy budżet? Dziś jest 7-10 kW. Za 10 lat mogą być ładowarki 20 kW. Ja bym się przygotował na większe obciążenia. Przecież to grosze kosztuje, nawet 6 mm^2.

Otóż to. Zasadą postępowania jest wykonywanie instalacji na jutro, a nie na dziś. Poza tym oszczędzanie złotówek, kiedy wyrzuca się tysiące, już niejednego zaprowadziło na manowce.
  • #10 16880581
    zavtra
    Poziom 10  
    Przekonałem się do 5 x 4mm2, koszt żaden i nie chciałbym wracać do tematu za lat kilka . Oczywiście, nie jest to ładowarka, ale punkt dostępowy AC , inwerter jest wbudowany w aucie . A tak przy okazji , czy opracowano standardy złączy , czy wolna amerykanka ?
  • Pomocny post
    #11 16880608
    emigrant
    Poziom 29  
    Ocena: 326
    zavtra napisał:
    Przekonałem się do 5 x 4mm2, koszt żaden i nie chciałbym wracać do tematu za lat kilka

Raczej wrócisz jak nie dasz 6 mm^2. Tak jak widać w poście #6 już dziś producent zaleca 6 mm^2. Przekrój 6 mm^2 to też żaden koszt. Wydaje mi się, że 6 mm^2 jest optymalne na dziś i dalszą przyszłość. Tymi stacjami ładowania nigdy się nie interesowałem, ale być może za jakiś czas będą jakieś uniwersalne z zakresem mocy ładowania "od do" np. 7-20 kW. Kwestia będzie tylko odpowiedniej wtyczki dla danej marki samochodu. Bierz wszystko pod uwagę.
  • #12 17465657
    zavtra
    Poziom 10  
    Dziękuję za sugestie , temat uważam za zamknięty

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje zainstalować trójfazową instalację do ładowania samochodu elektrycznego w garażu, z przewodem miedzianym 5x4 mm². W dyskusji poruszono kwestie mocy ładowarek AC, które mogą wynosić od 7 kW do 10 kW, a w przyszłości nawet 20 kW. Użytkownicy sugerują, aby zainwestować w przewód o większym przekroju, np. 5x6 mm², aby być przygotowanym na przyszłe potrzeby. Wskazano również, że dla niektórych modeli samochodów, takich jak Nissan Leaf, wystarczy jedna faza, podczas gdy inne, jak Tesla, mogą korzystać z trzech faz. Użytkownik zdecydował się na przewód 5x4 mm², aby uniknąć problemów w przyszłości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA