logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PCI - Jak podłączyć karty PCI?

greg_155 26 Gru 2017 13:52 8127 12
REKLAMA
  • #1 16914283
    greg_155
    Poziom 5  
    Ocena: 7
    Witam,
    mam komputer Lenovo w którym jest
    1x port PCI-E (x1) [wolny],
    1x port PCI-E (x16) [zajęty przez kartę graficzną],
    2x port PCI [jeden zajęty przez kartę muzyczną, drugi wolny].
    Potrzebuję dołożyć jeszcze dwie karty muzyczne, obie na PCI -> czyli mam dwa porty PCI i jeden PCI-E (x1) i potrzebuję zainstalować tam 3 karty muzyczna na PCI (M-AUDIO DELTA 1010 + 2X M-AUDIO DELTA 1010LT).
    Jest możliwość żeby w jakiś sposób "wyczarować" miejsce, czy jedyna możliwość to zmiana płyty i obudowy?
    Pozdrawiam, Grzegorz
  • REKLAMA
  • #2 16914297
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1075
    Pozostaje wymiana płyty, karty lub - jeśli instalacja jest możliwa - kontroler z PCI-E 1x do PCI.
  • REKLAMA
  • #3 16914301
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3923
    Witam. Wyczarować to nie bardzo ale zmiana płyty owszem.
  • REKLAMA
  • #5 16914354
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3923
    Kiedyś takie były. PCI - Jak podłączyć karty PCI? Ale czy są ? A jak by już to obudowę kupić nowszą prawie się komputer zmodernizuje.
  • #7 16914358
    szwagros
    Poziom 33  
    Ocena: 271
    greg_155 napisał:
    Jak można zdobyć adapter PCI-E x1 do PCI? Nie mogłem znaleźć nic takiego w internecie...

Bo, mimo że nazwa różni się tylko jedną literą, jest to zupełnie inna magistrala i nie da się przejść między jedną a drugą za pomocą adaptera.
  • #8 16914381
    greg_155
    Poziom 5  
    Ocena: 7
    Komputer ma procesor Intela 2x3GHz i 8 GB RAM-u, więc nie jest źle.
    Ten adapter będzie działał tak jakby to było normalne wejście PCI?

Przepraszam za zamieszanie, ale jednak ten adapter nie będzie możliwy...
    PCI - Jak podłączyć karty PCI?
    To jest zdjęcie mojej płyty. Na czerwono zaznaczyłem ile zajmuje karta graficzna (dwa monitory), a na
    żółto jedną kartę muzyczną.
    A to się wiąże z tym, że jednak trzeba będzie zmienić płytę i obudowę, tak?
  • REKLAMA
  • #10 16914766
    pawelr98
    Poziom 39  
    Ocena: 1155
    szwagros napisał:
    greg_155 napisał:
    Jak można zdobyć adapter PCI-E x1 do PCI? Nie mogłem znaleźć nic takiego w internecie...

Bo, mimo że nazwa różni się tylko jedną literą, jest to zupełnie inna magistrala i nie da się przejść między jedną a drugą za pomocą adaptera.

Jak najbardziej istnieją stosowne adaptery.

Po prostu jest odpowiedni scalak który pozwala na komunikację pomiędzy dwoma standardami.

Druga dźwiękówka do slotu PCI, trzecia karta będzie przez adapter PCIe<->PCI.
    Aby wpiąć ten adapter będzie potrzebny riser PCIE X1, trzeba będzie to jakoś zmieścić pod kartą graficzną.
  • #11 16914783
    szwagros
    Poziom 33  
    Ocena: 271
    pawelr98 napisał:
    Jak najbardziej istnieją stosowne adaptery.

Przez adapter rozumiem przejściówkę, która umożliwia przejście z jednego typu złącza na inne bez modyfikacji sygnałów tym złączem przepływających, np m.2 na pci-e. Do przejścia z pci na pci-e konieczne jest zastosowanie kontrolera magistrali.
  • #12 16915797
    zen3x
    Poziom 35  
    Ocena: 291
    Można zastosować taki adapter Link

Zmień lepiej płytę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada komputer Lenovo z ograniczoną liczbą portów PCI i PCI-E, w którym chce zainstalować trzy karty muzyczne M-AUDIO. W odpowiedziach zasugerowano, że jedynym rozwiązaniem jest wymiana płyty głównej oraz obudowy, ponieważ obecna konfiguracja nie pozwala na dodanie dodatkowych kart. Istnieją adaptery PCI-E do PCI, ale ich skuteczność jest ograniczona, a niektóre z nich mogą wymagać dodatkowych komponentów, takich jak risery. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na wymianę komputera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA