logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Smog- kolejne kłamstwo w drodze do celu...

keseszel 14 Sty 2018 17:50 2787 39
REKLAMA
  • #1 16960594
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 558
    Witam.
    Czy też tak uważacie? Co niesie ze sobą? Od kiedy jest ten smog. Od wczoraj ? "Wiarygodne" instytucje podają dane mające zachęcić ludzi do kupowania gadżetów mających rzekomo pomóc przetrwać tą "zarazę XXI wieku". Maski, maseczki.. Drogie, tanie, różnej skuteczności. Są i różne fasony. Pokazuje się ich użytkowników jak ewangelickim głosem przekonują o ich wyższości, jak ułatwiają i RATUJĄ życie. Cóż, wiadomo że ludzie dbają o swoje życie i jak ktoś będzie krzyczał - "grozi, szkodzi" to znajdzie iluś tam wyznawców.
    Pomijając kwestię maseczek- co pociąga to dalej..?

Określone zachowania wymuszone przez ustawodawców. Czyli - ograniczenie ogrzewania węglem. Witaj gazie ( aczkolwiek też drogo ), ogrzewanie prądem ( wiadomo, tanie - sarkazm ). Ogrzewanie fotowoltaikom ( utopia ). Przyłączenie się do miejskiej sieci ciepłowniczej ( też chyba tanie nie jest ).
    Dodatkowo wymusza się określone standardy budowania z materiałów izolacyjnych - budynki muszą spełniać określone normy..
    Materiały izolacyjne nie produkuje się z powietrza, powstają z określonych substancji- raczej nie obojętnych dla środowiska..

Pomińmy kwestie budownictwa.. Auta. Wiwat auta elektryczne. Jak wiadomo Polska jest przygotowana na użytkowanie tychże.. Sieć stacji zasilających takie auta jest najlepiej rozwinięta w Europie ;-) Zasilanie prądem stacji - prąd z czego? Elektrowni słonecznych, wiatrowych.. ? Czy może znienawidzony węgiel ?
    Co z budową akumulatorów, ich trwałością, składowaniem zużytych.. Na szczęście Chiny nie mają takich obostrzeń jak ekologicznych jak Europa..
    Szybkie ładowanie akumulatorów - coś co jest wskazane dla nich..

I tak krok za krokiem wbija się społeczeństwu kłamstwo wymuszające określone zachowanie.. Proces obliczony na lata..
  • REKLAMA
  • #3 16960637
    szwagros
    Poziom 33  
    Ocena: 271
    Negujesz występowanie zjawiska smogu, jego szkodliwość, przyczyny, czy coś jeszcze innego?
  • #4 16960677
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    W aktualnościach na Śląsku kiedyś jak byłem mały podawali na koniec stan powietrza bywało ze pył były przekroczone o 600% normy trudno natomiast sprawdzić ile tego rzeczywiście było i jakie były wtedy normy.

To że kiedyś informacje wolniej się rozchodziły nie znaczy że kiedyś nie było morderstw.
  • #5 16960733
    keseszel
    Poziom 26  
    szwagros napisał:
    Negujesz występowanie zjawiska smogu, jego szkodliwość, przyczyny, czy coś jeszcze innego?

Neguje "nadmuchanie" tego zjawiska powodujące chaotyczne działania. Takie strzelanie z armaty do muchy. Chcemy coś ulepszyć psując inne.

Przykład:

https://www.wprost.pl/historia/10025672/Kampa...tora-kosztowala-zycie-miliony-Chinczykow.html

http://www.focus.pl/artykul/zgubne-skutki-zakazu-wodki

Co pociągnie dalej? Zakaz sprowadzania i rejestracji w Polsce aut 10 letnich? Macie jakieś inne pomysły na walkę ze smogiem ;-)
  • #6 16960771
    Tommy82
    Poziom 41  
    @keseszel
    To że ktoś przez x lat nie dostrzegał problemu nie znaczy że porblem pojawił się nagle.
    I że trzeba to zostawić jak jest.
  • REKLAMA
  • #7 16961620
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 16961688
    keseszel
    Poziom 26  
    Brzecyscykievic napisał:
    Wyszło by wszystkim na zdrowie. Zamiast masy trupów, odżyła by komunikacja miejska, międzymiastowa, kolej, może ludzie siedli by w centrach na rowery, albo zaczęli więcej spacerować z pożytkiem dla zdrowia zamiast szukać Corsy na olej przepracowany na dojazdy do pracy.

Wyobrażasz sobie Poznań zimą w komunikacji miejskiej? Ja szczerze mówiąc nie bardzo.. aczkolwiek..
    I z innej beczki.. Na Orkiestrze było trochę dobrze utrzymanych FSO126P.. Ciekawe jakie mają normy spalin.. ;-) Te i inne naprawde zabytki.. Co w takim przypadku? Wydawać zezwolenie na czasowe używanie ;-)

Piszesz o niskich zarobkach.. GUS podaje co innego. Więc według tego nie byłoby problemu z nowymi autami bądź ociepleniami budynków czy zmianą ogrzewania.. ;-) Jakimże pięknie ekologicznym krajem bylibyśmy.. Skandynawowie mogliby się uczyć od nas :-)
  • #9 16961874
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1337
    Brzecyscykievic napisał:
    keseszel napisał:
    Co pociągnie dalej? Zakaz sprowadzania i rejestracji w Polsce aut 10 letnich?
    Wyszło by wszystkim na zdrowie. Zamiast masy trupów, odżyła by komunikacja miejska, międzymiastowa, kolej, może ludzie siedli by w centrach na rowery, albo zaczęli więcej spacerować z pożytkiem dla zdrowia

Może w dużych miastach gdzie w KM jest miarę rozwinięta w pewnym stopniu by się to sprawdziło, ale co z małymi miasteczkami, gdzie nie ma KM i wioskami a auto jest konieczne żeby funkcjonować? Przepis będzie jednakowy wszędzie a portfele ludności zaścianka raczej grube nie są.
  • #10 16962309
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4789
    Tommy82 napisał:
    W aktualnościach na Śląsku kiedyś jak byłem mały podawali na koniec stan powietrza bywało ze pył były przekroczone o 600% normy trudno natomiast sprawdzić ile tego rzeczywiście było i jakie były wtedy normy.

To że kiedyś informacje wolniej się rozchodziły nie znaczy że kiedyś nie było morderstw.

Ja mam świadectwo na ścianach mieszkania u szwagra na Śląsku. Malowanie wystarczało na rok najwyżej. U mnie sześć - siedem lat. Lata 80-te.
  • #11 16964802
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 16965840
    szwagros
    Poziom 33  
    Ocena: 271
    Christophorus napisał:
    Kto więc kłamie?

To kwestia tego co się mierzy - każdy mierzy to, co mu wygodnie.
  • #13 16966044
    Tommy82
    Poziom 41  
    @retrofood
    Mam takiego znajomego z 3miasta no i on ma rodzinę niedaleko mnie, każdym razie się śmieje zawsze ze na Śląsku jest po prostu szaro. U niego żona myje okna nie dla tego bo brudne ale dla tego że sąsiadka myje. W zasadzie kiedyś nie zwracałem na to uwagi ale raz wpadł kumpel pochwalić się nowym nabytkiem myjką ciśnieniową taka fajną dużą z grzałką no i dla testu wypucowaliśmy u mnie chodniki straszne ilości czarnego szlamu się wypłukało a chodnik był przez miesiąc zupełnie innego koloru.
    Okna myłem na Boże Narodzenie miesiąc jeszcze nie minął a przed chwilą po zewnętrznej stronie przejechałem i paluch czorny.
    Na jesieni jak auto napastowałem na glanc tydzień i całe w czarnym pyle (nic nie padało).
    Kumple w zeszłym roku pomykał po Katowicach w maseczce wymiennymi filtrami. Pokazywał mi jak te filtry wyglądały przy wymianie. Przebieg filtra po pierwszej wymianie skrócił o połowę.

@Christophorus
    Tylko ze przelicz niemieckie trucie na niemiecką głowę albo na PKB.

• #14 16966118
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #15 16966140
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ja nie kwestionuje pomiarów Ja sugeruje byś sprawdził jakie efekty osiągaja przy truciu oni a jakie my bo może wyjść tak że my trujemy bez sensu albo kilka razy bardziej w stosunku do osiąganego efektu. Niemców jest 82 miliony nas prawie 38 to jest dwa razy więcej kominów natomiast pomiary masz podawane w wartościach które się do tego nie odnoszą.
  • #16 16966209
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 840
    @T.O.M.M.Y - ale ostatnie dane widzę z 2015r. i PL ma 125 tysięcy ton, a Niemcy "tylko" 99 tysięcy ton pyłów o granulacji 2,5um (czyli głównego składnika smogu i środka zaburzającego układ oddechowy). To może kolejny składnik ... SO2, i tutaj Polska 690, Niemcy 352. NOx dużo więcej Niemcy, ale to nie jest aż takie straszne, amoniak tak samo - dużo więcej Niemcy, ale nie jest to tak tragiczne (choć amoniak w dużym stężeniu jest wybitnie drażniący). Warto też zauważyć, że w przypadku Niemiec trend jest wyraźnie opadający od 1990 w większości zanieczyszczeń czego nie można zawsze powiedzieć o PL.
    Jak widać jest sporo do poprawienia, rzecz w tym, że niektórzy widząc "hype" na pro eko anty smog zabierają się do tematu od d... strony.
  • #17 16966550
    keseszel
    Poziom 26  
    Co za problem zakazać palić węglem czy używać aut starszych niż 3 lata? I problem smogu rozwiązany.. Okres karencji rok - każdy się wyrobi.. Znikają korki.. dodatkowy bonus..
  • #18 16966703
    tronics
    Poziom 38  
    Cytat:
    Co za problem zakazać palić węglem

Gdzie 80% prywatnych mieszkań na Śląsku jest opalane materiałami węglopochodnymi? Musiałbym brzydko napisać, a nie chcę. Dodatkowo nie myśli kolega wcale o interesach przewoźników, składów opału itp. Nie. Lepiej BEZMYŚLNIE zakazywać i nie liczyć się z konsekwencjami.
    Cytat:
    I problem smogu rozwiązany

Nie, bo żadne badania tutaj nie wskazują, że to jest ŹRÓDŁEM problemu, a skoro nie można zlokalizować źródła to takie arbitralne decyzje wcale owego problemu mogą nie rozwiązań. A na 99% w okresie zimowym przy bezwietrznej pogodzie i niskim ciśnieniu smog powróci tak czy siak.
    Cytat:
    czy używać aut starszych niż 3 lata

Dealerzy już zacierają ręce, tylko jak to się ma do funkcjonowania szarego Kowalskiego, który przez 3 lata to by musiał CAŁĄ wypłatę odkładać na samochód?
  • #19 16967126
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 16967162
    tronics
    Poziom 38  
    Cytat:
    A"ekologiczne"(w pustych urzędniczych łbach) autobusy miejskie kopcą jak parowoz

W Tychach są trolejbusy "na prund" i autobusy na CNG, nie kopcą. Do tego flirty i elfy (pociągi) W mojej okolicy smród jest, ale jak ktoś ma stary kocioł zasypowy i rozpala. Natomiast opon nikt nie pali, pragmatycznie, szkoda kotła i komina. To samo plastiki. Są worki na odpady suche, butelki, puszki itp. wszystko tam, i tak trzeba płacić haracz za śmieci od osoby w gospodarstwie, wywiezienie śmieci do lasu tego nie zmieni, i tak trzeba zapłacić, a z reguły objętość śmieci "w cenie" jest wystarczająca. Ergo nie ma ŻADNEGO uzasadnienia, ani ekonomicznego, ani jakiegokolwiek innego by palić śmieciami lub je wywalać gdzieś w las. Zatem jakiś efekt pozytywny jest. A co do ustawy to ona też by mogła być ok gdyby nie jeden "drobny" defekt ... gdyż aktualnie płacę 2x tyle co przy umowie bezpośredniej z zakładem komunalnym, a w żaden sposób ilość odpadów się nie zmieniła (nawet się zmniejszyła bo ilość domowników spadła) to zakładając, że zakład komunalny z cen detalicznych jeszcze musiał zejść na hurtowe (podpisując umowy z gminami, a nie tysiącami mieszkańców) gdzieś różnica w wydatkach musiała trafić. Kto i czemu się tym podzielił to jest pytanie do aktualnie rządzących.
  • #21 16967216
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1337
    Problemem ze śmieciami jest to że nie mogę wyrzucić do śmietnika opony nawet w kawałkach, potłuczonej szyby czy szklanki do pojemnika na szkło, stare wyro musę piastować do roku czasu bo gabaryty odbierają raz na rok itd. Ostatnio nawet trzeba kubły wystawiać na ulicę bo jak postawię na posesji tuż przy otwartej bramie to nie wezmą. Ciekawi mnie gdzie będę musiał stawiać latem jak na ulicy stoi masa aut wczasowiczów (miejscowość nadmorska) a śmieciarka ma spore problemy z przejazdem. Płacę haracz i nie mam komfortu z wywozem odpadów, kiedyś zakontraktowałem 240l na tydzień i brali wszystko co wsypałem a jak miaalem tv czy opony to pytałem chłopaków, zwykle mówili że jak będą kończyć to podjadą i wrzucą w koryto śmieciarki żeby nie zgniatać.
  • #22 16967401
    Xantix
    Poziom 41  
    Ocena: 1656
    Smog jest u nas poważnym problemem i trzeba z nim walczyć. Jednak obecnie "ekologi" zwietrzyły na smogu niezły interes. Dlatego nie myśli się jak zlikwidować smog tylko jak z nim walczyć - bo to owa "walka" ze smogiem otwiera źródełko z kasą. Więc trzeba walczyć tak, że zbyt szybko tak walka się nie skończyła. Jak to w praktyce wygląda? Każdy widzi...

Dodano po 6 [minuty]:

Tommy82 napisał:
    @Christophorus
    Tylko ze przelicz niemieckie trucie na niemiecką głowę albo na PKB.

Idąc tym tropem myślenia to mieszkaniec takiego USA albo innych Niemiec będzie mógł zużywać zasoby do pożygu, jeździć autem z 6 litrowym silnikiem i latać samolotem na kawę do Londynu - bo oni mają duże PKB. Za to mieszkaniec Kiribati czy innego skrawka lądu będzie musiał całe życie być na misce ryżu i w jednych gaciach latać, a i tak będzie musiał kary płacić bo jego gospodarka "emisyjna jest"(hue hue). A coś takiego jak "eksport" zanieczyszcze słyszał? Jak nie - to nie mamy o czym rozmawiać...

keseszel napisał:
    Co za problem zakazać palić węglem czy używać aut starszych niż 3 lata? I problem smogu rozwiązany.. Okres karencji rok - każdy się wyrobi.. Znikają korki.. dodatkowy bonus..

A słyszałeś o czymś takim jak "martwe prawo"? Właśnie coś takiego zaproponowałeś.
  • REKLAMA
  • #23 16968236
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1153
    keseszel napisał:
    Co za problem zakazać palić węglem czy używać aut starszych niż 3 lata? I problem smogu rozwiązany..
    Idąc twoim tokiem rozumowania wszystkich ubogich których nie stać na ogrzewanie gazowe należałoby poddać eutanazji żeby w zimie nie pozamarzali.
  • #24 16968287
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2991
    keseszel napisał:
    I z innej beczki.. Na Orkiestrze było trochę dobrze utrzymanych FSO126P.. Ciekawe jakie mają normy spalin.. Te i inne naprawde zabytki.. Co w takim przypadku? Wydawać zezwolenie na czasowe używanie

A jaki problem utrzymać silnik zabytku w dobrej kondycji?
    Oto coroczny certyfikat badań mojego 30 letniego autka. Ruski silnik, ruski gaźnik tylko benzyna brytyjska.
    Smog- kolejne kłamstwo w drodze do celu...

Pierwsza rejestracja 2002, bo wtedy zwolniony z wojska, ale wyprodukowany 1987.
  • #25 16968859
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 16969866
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3381
    Brzecyscykievic napisał:
    W takim przypadku jeden zabytek truje bardziej niż cała zakorkowana ulica młodych samochodów...

A jedno pierdnięcie "młodego" odrzutowca pasażerskiego, truje bardziej niż zakorkowana ulica starych samochodów. Ale to bez znaczenia, no nie, kolego statystyczny.
  • #27 16969949
    tronics
    Poziom 38  
    Cytat:
    W takim przypadku jeden zabytek truje bardziej niż cała zakorkowana ulica młodych samochodów...

O ile są dobrze utrzymane (szczególnie trudne w przypadku diesla używanego do dojeżdżania kilometr do sklepu i drugi do przedszkola). Radzę się przyjrzeć co wydobywa się z rury wydechowej emerytowanego poloneza z gaźnikiem przy wciskaniu pedału gazu, a co z tych fajnych nowych dieslowskich ;) Żeby nie było zdziwienia kiedy te nowe pozostawią za sobą ciemną chmurę. A o oszustwach VW nie ma pewnie co wspominać.
    Jak to mawiają "powiedz mi jaki chcesz wynik, a dobiorę odpowiednią metodę" ;)
  • #28 16970082
    Xantix
    Poziom 41  
    Panowie, skupiacie się na autach i tym, co "wali z rury", jakbyście nie zauważali, że lwią część "emisji" samochodowych, to tzw. emisja wtórna - auta podrywają z dróg pył, a także same wytwarzają pył ze startych klocków hamulcowych czy opon - i tego auta najwięcej wyrzucają w powietrze. To co idzie z rur obecnie ma znaczenie drugorzędne.

A i tak w większej części Polski największym problemem jest emisja pyłów z ogrzewnictwa indywidualnego. Wszystko z powodu nieprawidłowgo spalania węgla i drewna w domowych kotłach. I na tym smogowi aktywiści się skupiają najbardziej - tylko zabierają się od d... strony. Bo chcą zwyczajnie zakazać węgla i drewna i zmusić ludzi dekretem do gazu i prądu. Jakby nie było do zauważenia, że ludzie palą paliwami stałymi bo to dla wielu jedyne, dostępne finansowo źródło ogrzewania. I jego zakazanie paradoksalnie, albo nic nie da (martwe prawo), albo spowoduje jeszcze gorszy syf w powietrzu - bo ludzie sięgną po dostępne i miarę tanie zamienniki (np. płyty meblowe czy inne wynalazki) niestety emitujące znacznie więcej trucizn niż "grzeczny" węgiel. No, ale czego się spodziewać po zaślepionych ideologią eko-zielonych aktywistach... Im bardziej rzeczywistość odbiega o ideologii tym gorzej dla rzeczywistości (nie przypomina wam to czegoś... ;) ).
  • #29 16970554
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2991
    Xantix napisał:
    Panowie, skupiacie się na autach i tym, co "wali z rury", jakbyście nie zauważali, że lwią część "emisji" samochodowych, to tzw. emisja wtórna - auta podrywają z dróg pył, a także same wytwarzają pył ze startych klocków hamulcowych czy opon - i tego auta najwięcej wyrzucają w powietrze. To co idzie z rur obecnie ma znaczenie drugorzędne.

Tutaj kolega ma niemało racji. Londyńskie metrów „szczyci się” bardzo zanieczyszczonym powietrzem, czasami nawet do 8 razy tego, co panuje na ulicach. Głównym odpowiedzialnym za generowanie pyłów są hamulce oraz współdziałanie kół z torami, a ruchy powietrza w tunelach wywołane ruchem pociągów przyczyniają się do rozprzestrzeniania pyłów.

Chciałbym zauważyć, że samochody elektryczne także przyczyniają się do zmniejszenia zanieczyszczeń z hamulców. W samochodach tych (a przynajmniej w moim) zaimplementowane jest hamowanie elektrodynamiczne, które działa bardzo skutecznie aż do szybkości 5km/h, gdzie uruchamiane są hamulce tradycyjne. Generowanie 30 kW podczas zwalniania daje poważną siłę hamującą.
  • #30 16970623
    Xantix
    Poziom 41  
    sanfran napisał:
    enerowanie 30 kW podczas zwalniania daje poważną siłę hamującą.

A ta energia jest odzyskiwana czy ogrzewa atmosferę?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu smogu w Polsce, jego przyczyn oraz działań legislacyjnych mających na celu jego ograniczenie. Uczestnicy podnoszą, że smog nie jest nowym zjawiskiem, a jego historia sięga XIV wieku. Wiele osób kwestionuje skuteczność proponowanych rozwiązań, takich jak zakazy używania węgla, wprowadzenie standardów budowlanych oraz promowanie ogrzewania gazowego i elektrycznego. Wskazują na problemy finansowe obywateli, które mogą uniemożliwić im dostosowanie się do nowych regulacji. Pojawiają się również obawy dotyczące lobbingu ekologicznego, który może prowadzić do niekorzystnych dla społeczeństwa decyzji. Uczestnicy dyskusji podkreślają, że kluczowym źródłem zanieczyszczeń są indywidualne systemy grzewcze oraz transport, a nie tylko przemysł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA