logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] AMD Radeon Vaporo-X R9 270X 2G - Wentylator nasmarowany olejem Rzepakowym

Mateusz57698 09 Lut 2018 23:09 1422 11
REKLAMA
  • #1 17026152
    Mateusz57698
    Poziom 7  
    Ocena: 36
    Witam mam pytanko związane z użyciem oleju rzepakowego jako smaru.
    chodzi o to iż w mojej karcie strasznie stukał wentylator (szeleścił i trudno się obracał)
    postanowiłem coś z tym zrobić wentylator mocno wyciągnąłem i wyszedł mi sam wiatrak wyglądało to tak:
    AMD Radeon Vaporo-X R9 270X 2G - Wentylator nasmarowany olejem Rzepakowym

Następnie do środka wentylatora nalałem trochę oleju rzepakowego (dużo się wlało więc delikatnie zebrałem ten nadmiar)
    następnie wczepiłem wentylator i włączyłem komputer grafika zaczęła chodzi cicho a wentylator obraca się luźno lecz mój kolega mówi mi że tak uszkodzę sobie wentylator że mi on zardzewieje.
    I pytanie moje do was czy według was się coś stanie?
    Czy może to tak na tym oleju pracować?
    jeśli nie to co muszę dać zamiast tego oleju i jak się go dobrze pozbyć z wentylatora?
  • REKLAMA
  • #2 17026233
    Dydelmax
    Poziom 39  
    Ocena: 963
    Witam.
    Poczytaj temat z działu FAQ: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1176299.html
    Mimo, iż został założony niemal dekadę temu nie stracił wiele na aktualności.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 17026242
    Mateusz57698
    Poziom 7  
    Dydelmax napisał:
    Witam.
    Poczytaj temat z działu FAQ: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1176299.html
    Mimo, iż został założony niemal dekadę temu nie stracił wiele na aktualności.
    Pozdrawiam

Piszę tylko że jest nie wskazane a jakie są tego konsekwencję to nie napisał.
  • REKLAMA
  • #5 17027050
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 17031322
    Mateusz57698
    Poziom 7  
    RitterX napisał:
    Olej rzepakowy zniszczy łożysko z mikrospieku czyli tę "mosiężną" część i wtedy będziesz musiał szukać nowego wentylatora a te do kart nie są ani typowe ani łatwodostępne.
    W pierwszej kolejności należy umyć do czysta łożysko i oś. Używając alkoholu, zwykłego etylowego albo IPA. Usunąć pozostałości wynalazków typu olej rzepakowy albo stary smar za pomocą zapłki, drewnianej wykałaczki. Nie zawsze stojan silnika ma pod naklejką gumowy korek i dlatego nie zwsze jest możliwość bardzo dokładnego odmycia łożyska. Nie mniej należy dążyć do tego by po wlaniu kilku kropli alkoholu papierowa chusteczka po odessaniu alkoholu z resztkami smarów była nieprzebarwiona nimi. W czyste łożysko zakraplasz kilka kropli oleju wazelinowego albo "do maszyn do szycia" za kilka zł, zakładasz wentylator, zakręcasz nim kilkukrotnie by rozprowadzić olej i już.

Może być benzyna a nie olej?
    to jaki smar mam kupić?

Dodano po 1 [godziny] 8 [minuty]:

Niestety olej zakończył żywot wentylatora więc zrobiłem tak że kartę otoczyłem wentylatorami innymi 2 jeden dmucha od góry na chip graficzny, a drugi od dołu w miejsce które dmuchał wentylator. Czy temperatura max 78 stopni jest dopuszczalna? czy jednak trzeba szukać wentylatora?
  • #7 17031597
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    78 stopni to dopuszczalna temperatura.
  • REKLAMA
  • #8 17031756
    Mateusz57698
    Poziom 7  
    niestety grafika się przegrzewa w OCCT przy grze było 78 (w occt dochodzi do 100C)
    teraz montuje nowy wiatrak zastępczy potem dam zdjęcie i powiecie czy taka prowizorka może być (daje wiatrak od radeon 7770 GHZ EDYTION SAPPHIRE)
    Dodano po 1 [godziny] 21 [minuty]:
    Mateusz57698 napisał:
    niestety grafika się przegrzewa w OCCT przy grze było 78 (w occt dochodzi do 100C)
    teraz montuje nowy wiatrak zastępczy potem dam zdjęcie i powiecie czy taka prowizorka może być (daje wiatrak od radeon 7770 GHZ EDYTION SAPPHIRE)

Grafika po mojej modyfikacji wygląda tak:
    AMD Radeon Vaporo-X R9 270X 2G - Wentylator nasmarowany olejem RzepakowymAMD Radeon Vaporo-X R9 270X 2G - Wentylator nasmarowany olejem RzepakowymAMD Radeon Vaporo-X R9 270X 2G - Wentylator nasmarowany olejem RzepakowymAMD Radeon Vaporo-X R9 270X 2G - Wentylator nasmarowany olejem RzepakowymAMD Radeon Vaporo-X R9 270X 2G - Wentylator nasmarowany olejem Rzepakowym

Mam 3 pytanka
    1.czy klej na gorąco który tutaj użyłem nie roztopi się? (tak samo taśma)
    2. Czy przerobienie wiatraka nie będzie skutkowało jego uszkodzeniu? (dlatego że są podpięte tylko niebieski czarny i czerwony kolor (został żółty)
    3. Czy stopnie po Benchamarku w załączniku w rar są dobre? (dodaje zdjęcia w rar aby nie zwalać tutaj w poście)
    Załączniki:
    • Wyniki testu GPUZ 17-01.rar (604.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 17032553
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 17034474
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 17181246
    Mateusz57698
    Poziom 7  
    Karta graficzna po wymianie wentylatora działa do dziś sprawuję się świetnie (nawet ten klej nie przeszkadza) co do temperatur są jeszcze bardziej niskie niż były maks w stresie 56 Stopni.
    Zamykam temat dzięki wszystkim za pomoc problem został rozwiązany chyba na dobre :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z wentylatorem karty graficznej AMD Radeon Vaporo-X R9 270X 2G, który wydawał niepokojące dźwięki i trudno się obracał. Po rozebraniu wentylatora, użytkownik nasmarował go olejem rzepakowym, co spowodowało obawy o jego trwałość i możliwość zardzewienia. Użytkownicy forum sugerowali, że olej rzepakowy może zniszczyć łożysko wentylatora, a najlepszym rozwiązaniem byłoby użycie oleju wazelinowego lub oleju do maszyn do szycia. Po dalszych modyfikacjach i zastosowaniu alternatywnego wentylatora, użytkownik potwierdził, że karta działa poprawnie, a temperatura w stresie wynosi 56 stopni Celsjusza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA