logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy ktoś mógłby zweryfikować poprawność schematu

potegat 25 Lut 2018 19:05 948 10
  • #1 17062808
    potegat
    Poziom 20  
    Ocena: 108
    Czy ktoś mógłby zweryfikować poprawność schematu który będzie zastosowany do sterowania kompresorem wan aw 7.5 kw.
    Na schemacie nie ma obwodów silnika tylko sterowanie oparte na PCG-417. Dodatkowo zamontowany będzie czujnik zaniku fazy, presostat,licznik motogodzin, elektrozawór czasowy automatycznego spustu kondensatu, oraz elektrozawór odprężnik otwarty w momencie gdy silnik pracuje w gwieździe. Dodatkowo będzie zamontowany czujnik ciśnienia oleju który poniżej 0.9 bar rozłączy zasilania cewki stycznia trójkąta i wyłączy kompresor. Czujnik mam od samochodu jednopinowy więc musze zastosować 12V i przekaźnik 230V z cewka na 12V.
    Załączniki:
    • Czy ktoś mógłby zweryfikować poprawność schematu 20180225_152048.jpg (944.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 17063185
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1817
    potegat napisał:
    Czujnik mam od samochodu jednopinowy więc musze zastosować 12V i przekaźnik 230V z cewka na 12V.

więc zrób całe sterowanie na 24V AC
    Czujnik ciśnienia oleju odłącza tylko stycznik Δ ?
    Jak zwykle brak zabezpieczenia obwodu sterowania.
    Co z ochroną przeciwporażeniową ?
    oryginalnie wan ma 3s na dekompresję przed uruchomieniem silnika.
  • #3 17063360
    potegat
    Poziom 20  
    Cewki w stycznikach mam na 230 V wiec nie da rady na 24V, czujnik cisnienia rozłącza tylko trojkat, w gwieździe silnik się rozpędzi i zrobi ciśnienie oleju a jeżeli nie to wyłączy kompresor to samo będzie podczas pracy w trójkacie. Zabezpieczenie przeciwporazeniowe I główne jest w głównej skrzynce w warsztacie a obwód sterowania może warto osobno zabezpieczyć.
    Dekompresję będzie realizował presostat ze zrzutem powietrza i dodatkowo elektrozawór 1/2 cala podczas rozruchu w gwieździe będzie wypuszczał powietrze do atmosfery.
  • #4 17063707
    tos18
    Poziom 42  
    potegat napisał:
    Zabezpieczenie przeciwporazeniowe I główne jest w głównej skrzynce w warsztacie

W skrzynce może być i dziesięć zabezpieczeń ale jak nie ma przewodów ochronnych to psu one na budę się zdadzą. Tak naprawdę stosunkowo łatwo jest zbudować urządzenie które działa. Trudniej takie które działa i jest bezpieczne dla użytkownika. Przykro by było zostać na wieki przy swoim dziele tylko dlatego że silnik dostał przebicia albo jakiś przewód wypadł z zacisku i dotknął obudowy a nie było przewodu ochronnego by mógł zadziałać bezpiecznik w głównej skrzynce na warsztacie.

potegat napisał:
    czujnik cisnienia rozłącza tylko trojkat

racja - oryginalny wan też tak miał.

Nie myślałeś o jakiejś sygnalizacji ?
    - lampka zasilania
    - lampka oleju
    - lampka pracy
    - lampka termika

Nie myślałeś podwójnym trybie pracy ? (wyłączanie silnika / praca jałowa) czasem się przydaje. Dzięki niej przydużym wydatku powietrza silnik nie musi co chwilę startować.

potegat napisał:
    obwód sterowania może warto osobno zabezpieczyć.

Zwykły bezpiecznik topikowy 5x20 1A i w przypadku zwarcia w sterowaniu nie popali kabli ani przekaźników.

Czy wyłącznik silnikowy(termiczny) ma styki pomocnicze ?
  • #5 17063977
    potegat
    Poziom 20  
    Generalnie to mam stary kompresor uruchamiany włącznikiem M611 ale nie wiem czy da radę pociągnąć 7,5Kw ma silnik 3 lub 4 kw nie pamiętam dokładnie termik ustawiony jest na na najniższą wartość. Co do styków pomocniczych to do czego miały by służyć.
    Przewody ochronne mam podłączone do obecnego kompresora więc do nowego też będą.
    Kompresor i skrzynka będzie w budynku obok więc sygnalizacja musiała by być w warsztacie bo przy kompresorze raczej się nie sprawdzi.
    Lampkę zasilania i lamkę pracy może zamontuję chociaż nie wiem czy jest mi potrzebna, rano jak otwieram warsztat to włączam kompresor a jak wychodzę to wyłączam a jak się załączy to słyszę więc wiem że działa. zamiast kontrolki oleju zamontuję w warsztacie manometr żeby raz na jakić czas mieć podgląd na ciśnienie oleju.
    Podwójny tryb pracy może by się sprawdził nawet mam zawór w filtrze ale zastanawiam się czy nie ogranicza on przepływu powietrza muszę to zmierzyć jak zmontuję kompresor.
    co do samego silnika to jest to 7,5 kw 1460 obr 14,5A firmy AC-Motoren myślę że włacznik z termikiem 16A powinien wystarczyć.
  • Pomocny post
    #6 17064156
    tos18
    Poziom 42  
    Termik (wyłącznik termiczny) włączony w torze zasilania ustawia się na 1,1xIn (110% prądu znamionowego silnika). Jest jeszcze druga metoda - montaż przekaźnika termicznego. Wówczas w zależności od wersji układu Y/Δ i miejsca instalacji przekaźnika ustawia się go na 1,1xIn lub 0,58xIn.Dobrze zainstalowany termik jest w stanie uchronić silnik nawet przed zanikiem fazy. Uważam że wyłacznik termiczny jest pewniejszy od przekaźnika termicznego.

Styki pomocnicze wyłącznika termicznego służą do sygnalizacji jego zadziałania np zapalenie lampki oraz odłączenia napięcia sterującego od sekcji załączania silnika.
    Wówczas silnik nie ruszy(styki główne), układ rozruchowy nie zadziała(styk pomocniczy no) a sygnalizacja(styk pomocniczy nc) i inne funkcje układu sterowania działają. Jeżeli wyłącznik termiczny ma odłączać zasilanie całej maszyny styki pomocnicze są niepotrzebne. Uważam że zasilanie obwodów sterowania nie powinno przechodzić przez wyłącznik termiczny.
  • #7 17066226
    potegat
    Poziom 20  
    Kupiłem Legrand-a M250 10-16A myślę że powinien wystarczyć a włącznik do sterowania z podświetleniem też pewnie gdzieś u mnie się znajdzie więc sterowanie będzie osobno.
    tos18 dzięki za zainteresowanie i pomoc w temacie.
  • #10 17067422
    vcc
    Poziom 35  
    Ocena: 465
    Bazowałem na schemacie od wana plus swoje dodatki.
  • #11 17232161
    potegat
    Poziom 20  
    Skrzynka zrobiona silnik działa, wprawdzie na razie bez obciążenia ale jest oki.
    Jak uruchomię kompresor to dodam film i podzielę się efektami.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik prosi o weryfikację schematu sterowania kompresorem WAN AW 7.5 kW, który nie zawiera obwodów silnika, a oparty jest na PCG-417. W schemacie uwzględniono czujnik zaniku fazy, presostat, licznik motogodzin, elektrozawór czasowy oraz elektrozawór odprężnik. Dodatkowo, czujnik ciśnienia oleju ma za zadanie rozłączyć zasilanie cewki stycznika w przypadku spadku ciśnienia poniżej 0.9 bar. W dyskusji poruszono kwestie zabezpieczeń, sygnalizacji oraz metody uruchamiania silnika w trybie gwiazdy/trójkąta. Użytkownik planuje zastosować wyłącznik termiczny oraz przekaźnik, a także sygnalizację w warsztacie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA