logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra GS-1100 fs - Czujniki sensoryczne - zasada działania

wazzabii 27 Lut 2018 16:36 1353 12
  • #1 17067904
    wazzabii
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Witam forumowiczów,

Mam pytanie co do działania przycisków sensorycznych w gramofanie Unitra Daniel. Chodzi o zasadę ich działania oraz okablowanie.

Generalnie mam taki gramofon, nie chce go rozkręcać, a chciałem zastosować takie przyciski w aucie, które odnawiam (resto-modyfikacja auta z 1981). Zastanawia mnie czy przyciski są autonomiczne czy potrzebują jakieś elektroniki do działania. Czy wymagają zasilania? Na jakiej zasadzie wykrywają dotknięcie ? zwarcie dwóch połówek czujnika przez palec? Czy mają "pamięć"?

Natchnienie dała mi ostatnia wizyta w British Motor Museum w Gaydon, UK gdzie znalazłem podobne rozwiazanie w Jaguarze R-Coupe Concept.

Byłbym wdzięczny za odpowiedzi. Mam nadzieję, że dział odpowiedni.

pozdrawiam,
    Marek
  • #3 17067945
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2818
    Tyle, że Daniel nie miał pojemnościowych sensorów :)
  • #5 17068155
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Przełączniki dotykowe mogą wyglądać tak jak w Danielu, czyli dwuelektrodowe, gdzie palec zwiera obydwie elektrody ale też bywają tego typu przełączniki (czy tylko przyciski) gdzie elektroda jest tylko jedna. Rozwiązań jest całe mnóstwo od najprostszych do bardzo złożonych. Mogą to być tylko przyciski o działaniu chwilowym (monostabilne) lub przełączniki bistabilne (włącz/wyłącz) gdzie każdorazowe dotknięcie zmienia stan.
  • #6 17068893
    wazzabii
    Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedzi.
    Ze względów wizualnych chodzi mi o zastosowanie przycisków z Daniela.
    Czy jest to możliwe?
  • Pomocny post
    #7 17069004
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1876
    Schemat sensora można wykorzystać z Daniela

Były też produkowane specjalne układy UL1958/UL1959/SAS580/SAS590 do TV ale można je wykorzystać; z tego można zrobić przełącznik zależny ale nie zrobi się tych układów - jedno naciśniecie włącza, drugie naciśniecie wyłącza.

Obecnie jest seria włączników ale z jednym polem; np: AT42QT1011

Jeszcze taki On/Off:
  • #8 17069167
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    HD-VIDEO napisał:
    Były też produkowane specjalne układy UL1958/UL1959/SAS580/SAS590 do TV

Kilkanaście dni temu, w czasie porządkowania swojego warsztatu, wyrzuciłem podzespół na tych SAS580/SAS590. Uznałem, że jest mi niepotrzebny. Jakby co, to można kupić coś nowszego.
    HD-VIDEO napisał:

Nic nie stoi na przeszkodzie aby w miejsce tych z jednym polem dać takie jak w Danielu. Przecież te dwa pola można podłączyć do tego samego punktu. W razie potrzeby można też je podświetlić.
  • #9 17103297
    wazzabii
    Poziom 10  
    HD-VIDEO napisał:
    Schemat sensora można wykorzystać z Daniela

Były też produkowane specjalne układy UL1958/UL1959/SAS580/SAS590 do TV ale można je wykorzystać; z tego można zrobić przełącznik zależny ale nie zrobi się tych układów - jedno naciśniecie włącza, drugie naciśniecie wyłącza.

Jeszcze taki On/Off:

Przepraszam z góry za mój rażący brak wiedzy z dziedziny elektroniki, ale byłbym wdzięczny za jeszcze kilka odpowiedzi.

Czyli jeśli wykorzystam Twój załączony schemat i wstawie tam czujnik z Daniela to wszystko powinno śmigać w instalacji samochodowej bez problemu czy powinienen pomyśleć nad stabilizacją napięcia na wejściu do układu, aby nie następował "reset" przy rozruchu silnika? Czy kierując się wykazem napięcia operacyjnego na schemacie 3-15V wszystko będzie OK? Silnik benzynowy V6, nie przewiduję chwilowego spadku poniżej 7V przy rozruchu.

Czym różnia się wyjścia A od siebie?
    Rozumiem, że napięcie na wyjściach A, będzie 0 lub napięcie wejściowe do układu (gdy przycisk aktywny)?

Jaką obciążalność ma wyjście? Wykorzystam to raczej tylko dla sygnału do RasberyPi albo bezpośrednio do kontroli przekaźnika (jeśli można?)

pozdrawiam,
    Marek
  • Pomocny post
    #10 17103328
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 17103763
    wazzabii
    Poziom 10  
    Witam,
    Auto będzie garażowane i używane raczej tylko wiosną/latem, ale pomyśle nad jakimś overridem tych przycisków w razie tymczasowej awarii. Dzięki!

Zależy mi bardzo na odpowiedź na moje poprzednie pytanie, bo chciałem zakupić powyższe elementy i zacząć eksperymentować.

Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na odpowiedzi dla żółtodzioba !
    Marek
  • Pomocny post
    #12 17104129
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Inne przykłady włączników sensorowych Link i Link.
    Poza tym wiele innych Link.
  • #13 18093624
    bruner
    Poziom 12  
    Ocena: 51
    Z innej beczki. Przycisk sensoryczny opuszczania ramienia nie zawsze działa. Często muszę poślinić palec, żeby udało się aktywować funkcję. Za innym razem działa bez problemu. Co może powodować to niedomaganie? Przycisk zmiany obrotów 33/45 działa bez problemu i zawsze.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o zasadę działania przycisków sensorycznych w gramofonie Unitra Daniel oraz ich zastosowanie w modyfikacji samochodu z 1981 roku. Odpowiedzi wskazują, że przyciski mogą być dwuelektrodowe, gdzie dotyk zwiera obie elektrody, lub jedne elektrody, a ich działanie może być monostabilne lub bistabilne. Użytkownik rozważa wykorzystanie schematu sensora z Daniela, a także stabilizację napięcia w instalacji samochodowej, aby uniknąć resetu przy rozruchu silnika. Wskazano również na potencjalne problemy z wilgocią w samochodzie oraz na dostępność nowoczesnych układów do zastosowania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA