logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki kocioł na paliwo stałe-drewno?

puchal.bass 06 Mar 2018 11:35 21897 17
  • #1 17083674
    puchal.bass
    Poziom 11  
    Ocena: 50
    Witam wszystkich i proszę o pomoc w doborze kotła. Zgodnie z rozporządzeniem, od 1. października b.r. nie będzie można produkować kotłów, które nie spełniają wymogów emisyjnych klasy 5. normy PN-EN 303–5:2012. Zapasy będzie można wyprzedawać do 1. lipca 2018. Po tej dacie w sprzedaży mają pozostać wyłącznie kotły automatyczne bez rusztu awaryjnego oraz z ręcznym załadunkiem – wszystkie spełniające wymogi emisyjne 5. klasy.
    Moi drodzy jaki kocioł wybrać na paliwo stałe-drewno??. Posiadam stary piec z Olsztyna typu Ski mocy 17.5kw solidny piec z 2002roku, myślę o zmianie? Ale na jaki?? Jest bardzo dużo firm, może znawcy tematu się wypowiedzą i troszkę pomogą.
  • #5 17088038
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2101
    I najlepiej zastosować do niego bufor ciepła .
  • #6 17090646
    gaz4
    Poziom 34  
    Ocena: 2938
    Czy spalane jest tylko i wyłącznie drewno i nie planujesz używania węgla? Jeżeli tak to warto zainteresować się kotłami zgazowującymi gdzie jest znacznie lepsza kontrola nad jego spalaniem. Taki kocioł jest drogi i często skomplikowany lecz w dobrej instalacji można uzyskać komfort jak przy gazie, a wysoka sprawność szybko zamortyzuje koszt zakupu. Jeżeli w grę wchodzi także spalanie węgla to kotly zgazowujące nie nadają się i warto poszukać dobrych kotłów DS jak podlinkowany wyżej.

http://czysteogrzewanie.pl/2013/05/drewniana-pulapka/

Warto przeczytać.
  • #7 17090691
    Xantix
    Poziom 41  
    Ocena: 1653
    gaz4 napisał:
    Taki kocioł jest drogi i często skomplikowany lecz w dobrej instalacji można uzyskać komfort jak przy gazie, a wysoka sprawność szybko zamortyzuje koszt zakupu.

Czy ja wiem, czy ta amortyzacja będzie tak szybka? Zwykły kocioł DS przystosowany do drewna (np. wspomniany MPM DS) z buforem ciepła osiągnie spokojnie średnioroczną sprawność 60% przy koszcie około 10 tysięcy za całość. Kocioł zgazowujący z buforem (bo niestety kotły zgazowujące muszą obowiązkowo pracować z buforem) będzie kosztował nawet 2x tyle a jego średnia sprawność to 90% czyli tylko 30 p.p. więcej. Paląc drewnem dębowym w domu, który potrzebuje 15 000 kWh rocznie zużyjemy 8,6 kubika drewna w przypadku kotła DS i 5,75 kubika drewna w przypadku kotła zgazowującego. Oszczędzamy zatem około 3 kubiki drewna rocznie. Przy cenie kubika w granicach 180 PLN wychodzi nam roczna oszczędność około 540 PLN. Będzie się to zwracać zatem około dekady. A jeżeli autor ma źródło tańszego drewna to zwrot może trwać tyle samo co żywotność kotła.
    A należy pamiętać, że kocioł zgazowujący jest wymagający jeśli chodzi o jakość spalanego drewna np. drewno musi być porządnie wysezonowane, palenie niewysuszonym do końca drewnem może taki kocioł dość szybko wykończyć, gdy zwykły zasypowiec jakoś sobie z tym da radę. Ciekawe jeszcze jak przedstawia się kwestia niezawodności, bo te kotły rzeczywiście są konstrukcyjnie mocno skomplikowane i ewentualna usterka może być kosztowna w naprawie.
    Osobiście inwestycja w kocioł na holzgas wydaje mi się wątpliwa pomimo niewątpliwych zalet jakie ten kocioł posiada.
  • #8 17091825
    gaz4
    Poziom 34  
    Czyli mamy ok. 10 lat na amortyzację, mniej problemów z porąbaniem i składowaniem dodatkowych m3 drewna oraz większą wygodę. Jak zwykle są też koszty czyli ryzyko związane z obsługą skomplikowanego (a więc z natury wrażliwego) urządzenia. Zawsze można szukać kompromisów czyli np. kotła zgazowujacego ale o prostszej konstrukcji. Popatrzyłem na to co jest na rynku i są bardzo proste kotly jak Orlan:

https://kotly.com.pl/kategoria-z-wentylatorem-nadmuchowym-160.html?l=pl

Ale gdybym osobiście czegoś szukał wybrałabym coś skonstruowanego jak ten Holz Master:

http://www.hkslazar.pl/produkty,kotly-co-holz-master,52,83.html

Na schemacie nie widzę żadnych pułapek, ale jestem tylko teoretykiem. Ma wszystko co dobry kocioł zgazowujący mieć powinen i wydaje się prosty w czyszczeniu i konserwacji. Taka konstrukcja powinna sobie doskonale poradzić z lekko mokrym drewnem gdyż para wodna będzie doskonale reagowała z węglem drzewnym, a tak skonstruowana komora spalania powinna doskonale dopalać smoły itp. Jeżeli pojawią sie problemy zmokrym drewnem to wyłącznie przy pracy z mocno zredukowaną mocą. Szybciej mogłyby się pojawić problemy z popiołem w komorze spalania i pewnie dlatego ten patent z ręcznym czyszczeniem. Jeżeli stawia sie wysoko komfort to nawet ryzyko istnienia "diabłów siedzących w szczegółach" (warto poszukać opini co się w nich psuje) kocioł o takiej konstrukcji moim zdaniem jest dobrym wyborem dla palących wyłącznie drewnem. Oczywiście im wyższa cena tym większe ryzyko inwestycyjne więc osoby które musiałyby się mocno zadłużyć na kocioł zgazowujacy powinni kupić zwykły - więcej przy nich roboty ale za to spokojny sen bo raty nie siedzą z tyłu głowy ;)

https://www.youtube.com/watch?v=ZvVVt4JBhVw

Wyżej filmik pokazujący obsługę fajnego kotła zgazowującego Sigma. Okazuje sie, ze dobry kocioł można kupić ponizej 10 tys zł:

http://www.tanieogrzewanie.pl/kociol-zgazowujacy-drewno-holzgaz-sigma-20kw

Na tej stronie jest też kocioł DS z dużą komorą spalania co ułatwi palenie drewna. Ocenę czy jest dobry pozostawię koledzie Xantix.

http://www.tanieogrzewanie.pl/kociol-dolnego-...wno-z-powiekszona-komora-vespa-standard-12-kw
  • #9 17094073
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2101
    puchal.bass napisał:
    Moi drodzy jaki kocioł wybrać na paliwo stałe-drewno??. Posiadam stary piec z Olsztyna typu Ski mocy 17.5kw solidny piec z 2002roku, myślę o zmianie? Ale na jaki?

Podaj konkrety: jaki budynek ogrzewasz, jak ocieplony, czy jest ktoś na stałe w domu, czy nie, gdzie usytuowana jest kotłownia, jakie i w jakiej cenie masz drewno opałowe? Jaki rodzaj ogrzewania : grzejniki, czy podłogowe?
  • #10 17097264
    Xantix
    Poziom 41  
    gaz4 napisał:
    Na tej stronie jest też kocioł DS z dużą komorą spalania co ułatwi palenie drewna. Ocenę czy jest dobry pozostawię koledzie Xantix.

Cudów z tym nie ma. Kocioł raczej budowany pod węgiel, nie wykorzysta w pełni potencjału drewna. Mało rozbudowany palnik ceramiczny, no i co najważniejsze - to jest taki trochę "dolniak na siłę" - to tak naprawdę kocioł górno-dolny tylko dodano tzw. przegrodę wyczystki, która zmienia obieg spalin na dolne spalanie. Ale każda nieszczelność tejże przegrody będzie powodowała problemy ze spalaniem, większe kopcenie i smołowanie w komorze załadunkowej . Tak nawiasem to z praktyki wynika, że takie przerabiane kotły górno-dolne kiepsko sobie radzą przy pracy całkowicie "dolnej" (nie wiem z czego to wynika, ale użytkownicy tego typu kotłów po przeróbkach potwierdzają ten fakt). Przy węglu byłby może nienajgorszym wyborem, ale do drewna kiepsko pasuje.

gaz4 napisał:
    nawet ryzyko istnienia "diabłów siedzących w szczegółach"

No i takim diabłem jest właśnie szczegół w postaci stopnia docieplenia budynku. Jeśli budynek ma znaczną powierzchnię lub ma bardzo duże zapotrzebowanie na ciepło to sprawa z kotłem zgazowującym się komplikuje, bo ewentualny bufor może mieć już nieakceptowalnie duże wymiary co ogranicza możliwości pracy kotła zgazowującego. Dolniak z małym buforem sobie poradzi, bo zawsze można zdławić jego moc bez ryzyka poważnych szkód dla samego kotła. Natomiast dławienie kotła na holzgas może być wielce ryzykownym posunięciem - trochę strach ryzykować przy tak drogiej maszynie...
  • #11 17098342
    Sstalone
    Poziom 31  
    Ocena: 396
    Xantix napisał:
    Tak nawiasem to z praktyki wynika, że takie przerabiane kotły górno-dolne kiepsko sobie radzą przy pracy całkowicie "dolnej" (nie wiem z czego to wynika, ale użytkownicy tego typu kotłów po przeróbkach potwierdzają ten fakt).

Nie potwierdzam, mój kocioł górno-dolny przerobiony na dolny pracuje jak pełnowartościowy dolniak, kluczowa jest odpowiednia budowa kotła, zamontowana szczelna przegroda górna, dobry palnik ceramiczny oraz rozwiązanie doprowadzenia powietrza wtórnego, po tych przeróbkach praktycznie nie różni się od MPM DS, za wyjątkiem innego typu palnika.
  • #12 17098572
    gaz4
    Poziom 34  
    Xantix napisał:
    gaz4 napisał:
    nawet ryzyko istnienia "diabłów siedzących w szczegółach"

No i takim diabłem jest właśnie szczegół w postaci stopnia docieplenia budynku. Jeśli budynek ma znaczną powierzchnię lub ma bardzo duże zapotrzebowanie na ciepło to sprawa z kotłem zgazowującym się komplikuje, bo ewentualny bufor może mieć już nieakceptowalnie duże wymiary co ogranicza możliwości pracy kotła zgazowującego. Dolniak z małym buforem sobie poradzi, bo zawsze można zdławić jego moc bez ryzyka poważnych szkód dla samego kotła. Natomiast dławienie kotła na holzgas może być wielce ryzykownym posunięciem - trochę strach ryzykować przy tak drogiej maszynie...

Słuszna uwaga. Mordowanie kotłów zgazowujących pracą na bardzo małej mocy nie ma sensu. Proces rozpalania w takim kotle nie różni się od innych więc przy wystarczajaco dużym buforze można palić co 2-3 dni. Albo skorzystać z taryfy G12as, nawet duża sprawność takich kotłów połączona z niską ceną paliwa nie przesądza o braku opłacalnosci tego rozwiazania. Decydując sie na kocioł zgazowujący którego koszt amortyzuje się w ciągu dekady tak naprawdę wybiera się komfort użytkowania. A to oznacza, że w okresach przejściowych dla wygody można poświecić kilka groszy - gdy zrobi się ciepło dom i CWU spokojnie ogrzeje się grzałką elektryczną przy koszcie ok. 20 gr/kWh.
  • #13 17100624
    s-max
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    Kumulator Cichewicz 15kw. Stara dobra konstrukcja, zmodernizowana do kategorii 5. Posiadam starszy model od 9 lat i jestem bardzo zadowolony. Posiada 3 ciągi spalin, blacha 6mm, duża komora ładowana od góry ( idealny załadunek dla trocin lub zrębek). Niestety ale z racji dość dużych kosztów zakupu drewna ,,przesiadłem'' się na gaz.

http://www.cichewicz.pl/files/productsfiles/id37/Eko_karta_kat.pdf
    https://www.artbud.pl/pl/p/Kociol-CO-5-klasa-Kumulator-25-40-kW-na-drewno-kawalkowe-/7433
  • #14 17100970
    Sstalone
    Poziom 31  
    Ocena: 396
    s-max napisał:
    Kumulator Cichewicz 15kw. Stara dobra konstrukcja, zmodernizowana do kategorii 5. Posiadam starszy model od 9 lat i jestem bardzo zadowolony. Posiada 3 ciągi spalin, blacha 6mm, duża komora ładowana od góry ( idealny załadunek dla trocin lub zrębek). Niestety ale z racji dość dużych kosztów zakupu drewna ,,przesiadłem'' się na gaz.

http://www.cichewicz.pl/files/productsfiles/id37/Eko_karta_kat.pdf
    https://www.artbud.pl/pl/p/Kociol-CO-5-klasa-Kumulator-25-40-kW-na-drewno-kawalkowe-/7433

Napisano że to 5 klasa, a sprawność podana wynosi 83%, co oznacza że kocioł nie może być zaliczony do 5 klasy... O co tu chodzi?
  • #15 17100982
    Xantix
    Poziom 41  
    Sstalone napisał:
    O co tu chodzi?

Bełkot marketingowy. W specyfikacji jak byk stoi, że kocioł spełnia kryteria 3 klasy, a co producent sobie wpisze w folder reklamowy to już jego inwencja...
  • #18 18314024
    Baqo
    Poziom 16  
    Ocena: 83
    Kocioł C.O. zasypowy 5 klasy zakupiony po 1 lipca 2018 r może być połączony wyłącznie z odpowiedniej wielkości buforem, dopiero do zbiornika buforowego można podpiąć centralne ogrzewanie lub inne urządzenia.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru kotła na paliwo stałe, szczególnie drewno, w kontekście nowych regulacji emisyjnych. Użytkownicy wskazali na ograniczony wybór kotłów zasypowych spełniających klasę 5, z rekomendacjami dla modeli takich jak MPM DS oraz kotłów zgazowujących, które oferują lepszą kontrolę spalania, ale są droższe i bardziej skomplikowane. Podkreślono znaczenie bufora ciepła w systemach grzewczych oraz zwrócono uwagę na różnice w kosztach eksploatacji i efektywności między różnymi typami kotłów. Użytkownicy wymienili także konkretne modele, takie jak Kumulatory Cichewicz oraz EKO-WERY Michał, a także poruszyli kwestie związane z jakością drewna i jego sezonowaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA