Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TermopastyTermopasty
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Lutowanie do potencjometru

17 Mar 2018 06:35 912 12
  • Poziom 3  
    Mam problem z przylutowaniem kabli do potencjometru. Chodzi tu o schemat podłączenia pickupów do potencjometrów w gitarze (nie mogę podać linku do schematu, bo elektroda mi zabrania)

    Kable powinny być przylutowane do obudowy potencjometru, ale nie wiem jak się za to zabrać. Znajomy powiedział mi, że powinienem rozgrzać obudowę lutownicą i potem przyłożyć do niej kabel i cynę. Problem w tym, że mogę trzymać lutownicę kilka minut, a i tak obudowa nie nagrzeje się wystarczająco. To wina lutownicy, czy zabieram się do tego nie tak jak powinienem? Zauważyłem też, że cyna nie chcę się do niczego "przykleić". Ani obudowy, ani kabli. Po prostu ścieka w postaci kuleczek. Co robię źle?

    Jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o lutowanie.
  • TermopastyTermopasty
  • Warunkowo odblokowany
    Jak możesz to daj zdjęcie tej twojej lutownicy, przewodów które chcesz lutować z odizolowanym kawałkiem żyły, obudowy tych potencjometrów i cyny jakiej używasz. Możliwe że lutownica ma za małą moc, przewody są kiepskiej jakości, obudowa potencjometru jest czymś pokryta a cyna to chiński szajs.
  • Poziom 3  
    Lutownica z biedronki albo innego lidla, więc w sumie to może być jej wina. Moc 100W
    Lutowanie do potencjometruLutowanie do potencjometru
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 29  
    Lutowanie do potencjometru
    Analogicznie
    Jeżeli musisz lutować obudowę wyczyść ją w tym miejscu papierem ściernym i użyj topnika przynajmniej kalafonii.
  • Warunkowo odblokowany
    Czasem cyna nie jest bezołowiowa? Bo tym badziewiew ciężko się lutuje, sprubuj użyć kalafonii, pasty lutowniczej czy jakiegoś innego topika. Sprubuj też wyciągnąć grot z mocowania i sprawdź czy czasem końcówki i gniazda nie są pośniedziałe bo to też wpływa na temperaturę grotu.
  • Poziom 3  
    Próbowałem użyć kalafonii i nie jestem pewny czy dobrze to robię. Przetarłem też miejsce do lutowania papierem ściernym. Nabrałem trochę kalafonii na grot i przyłożyłem do obudowy. Kalafonia przywarła do obudowy, ale gdy próbowałem przyłożyć lutownicę aby nagrzać obudowę i dodać cyny, spływała ona w postaci kulek. Raz udało mi się przykleić cynę do obudowy, ale wystarczyło użyć minimalnej siły aby wszystko zeszło. To ten osławiony zimny lut, mam rację? Lutownica nagrzewa się też sporo czasu, około minuty. To zły znak? Jeśli przylutuję coś na kalafonii to nie będzie ona zaburzać przepływu prądu?
  • Poziom 43  
    Potencjometr może mieć aluminiową obudowę i nie przylutujesz nic.
    Dodaj oczko kablowe pod nakrętkę i do niego lutuj.
  • Poziom 29  
    Możesz też zastosować stalową podkładkę.
  • Specjalista - urządzenia lampowe
    czemielu39 napisał:
    Kable powinny być przylutowane do obudowy potencjometru, ale nie wiem jak się za to zabrać. Znajomy powiedział mi, że powinienem rozgrzać obudowę lutownicą i potem przyłożyć do niej kabel i cynę. Problem w tym, że mogę trzymać lutownicę kilka minut, a i tak obudowa nie nagrzeje się wystarczająco. To wina lutownicy, czy zabieram się do tego nie tak jak powinienem? Zauważyłem też, że cyna nie chcę się do niczego "przykleić". Ani obudowy, ani kabli. Po prostu ścieka w postaci kuleczek. Co robię źle?


    Jeśli użyłeś kalafonii i właściwie oczyściłeś powierzchnie to wniosek jest jeden - lutownica o za małej mocy.
    Radzę nie lutować do obudowy , a jedynie przewody ze sobą, zaś pod nakrętkę potencjometru podłożyć końcówkę lutowniczą (z braku "prawdziwej" - improwizowaną, w postaci pętli z gołego drutu) i ta końcówkę połączyć z przewodami.
  • Poziom 29  
    Spróbuj przeczyścić grot w miejscu gdzie łączy się z lutownicą.
  • Poziom 3  
    Już doszedłem do rozwiązania :) Wymieniłem grot w lutownicy na miedziany kabel mniejszej średnicy i teraz grzeje jak szalona. Nie ma też problemu z przylutowaniem do obudowy. Dzięki wszystkim za pomoc.
  • Poziom 3  
    Już doszedłem do rozwiązania :) Wymieniłem grot w lutownicy na miedziany kabel mniejszej średnicy i teraz grzeje jak szalona. Nie ma też problemu z przylutowaniem do obudowy. Dzięki wszystkim za pomoc.

    Dodano po 53 [sekundy]:

    Zamykam temat