logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV-29X5K - Jak mechanicznie skorygować obrócony obraz?

cachaito 30 Mar 2018 09:46 1938 25
REKLAMA
  • #1 17137435
    cachaito
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam, po przewiezieniu odbiornika do domu zauważyłem, że górna krawędź opada i nie jest równo do ramki. W menu jest opcja rotacji, ale wolałbym to naprawić mechanicznie przez lekkie obrócenie cewek odchylających. Korzystając z tego rozwiązania czy trzeba poluzować cewki na szyjce lampy? A może jest inny sposób? Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 17137451
    koczis_ws
    Poziom 27  
    Ocena: 390
    Z tego co wiem to ustawienie cewek w TV kolorowych nie jest możliwe w warunkach domowych bo wymaga specjalnych przyrządów. Poza tym zazwyczaj śruby mocujące są unieruchomione lub wręcz urwane dla uniemożliwienia ich luzowania. Zatem skorzystaj z menu.
  • REKLAMA
  • #4 17156681
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    A.J.Electronics napisał:
    Po to masz w MENU ustawianie rotacji, nie kombinuj cewkami.

Nie słuchaj takich głupich podpowiedzi.
    Z całym szacunkiem panie @A.J.Electronics, ale to standardowe uszkodzenie mechaniczne tych (i nie tylko tych) Sony.
    Wielokrotnie w dodatku opisywane na forum, Należy przywrócić ustawienie cewek i będzie " po kłopcie"
    Robota lekka, łatwa i przyjemna.
    koczis_ws napisał:
    Z tego co wiem to ustawienie cewek w TV kolorowych nie jest możliwe w warunkach domowych bo wymaga specjalnych przyrządów. Poza tym zazwyczaj śruby mocujące są unieruchomione lub wręcz urwane dla uniemożliwienia ich luzowania. Zatem skorzystaj z menu.

Z tego co widzę, to kolega chyba na oczy nie widział TV CRT od środka, a chce "pomagać" ;)
  • #5 17156740
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6362
    mirex napisał:
    Z tego co widzę, to kolega chyba na oczy nie widział TV CRT od środka, a chce "pomagać"
    Co prawda ze 4 lata już nie grzebałem w CRT, ale tak czytałem i się zastanawiałem czy mnie skleroza nie łapie.
  • REKLAMA
  • #6 17157421
    koczis_ws
    Poziom 27  
    "primum non nocere" mówi to Panu mirex coś :). Jak jest w menu funkcja to lepiej zostawić śrubokręty w spokoju i użyć tej funkcji, na pewno nie zaszkodzi.
    Wiele razy grzebałem w TV CRT więc wiem jak wygląda od środka. Nie grzebałem w cewkach bo wyczytałem trochę o ustawianiu ich i dałem sobie spokój, można nieźle narozrabiać. W czarno białych jest spoko ale nie w kolorowych. A o zagrożeniu WN nie wspomnę.
  • #7 17157439
    mirex
    Poziom 43  
    koczis_ws napisał:
    primum non nocere" mówi to Panu mirex coś . Jak jest w menu funkcja to lepiej zostawić śrubokręty w spokoju i użyć tej

No to doradzaj na forach dla lekarzy.
    Jak tłumaczę, że to jest uszkodzenie mechaniczne, to tak jest. Zatem przyczynę należy zlikwidować, a nie dwa wiadra lekarstw przepisywać "na objawy". Zbędna dyskusja.

koczis_ws napisał:
    Nie grzebałem w cewkach bo wyczytałem trochę o ustawianiu ich i dałem sobie spokój, można nieźle narozrabiać.

Tia ... wyczytałeś "porady" takich samych "fachowców" jak i ty. ;)

W tym przypadku, szanowny panie "znachorze", od odkręcenia pierwszej śrubki obudowy do wkręcenia ostatniej (czyli zakończenia naprawy), mija jakieś .... 10 minut? ... mało wprawionemu naprawiaczowi. ;)
  • #8 17157579
    cachaito
    Poziom 10  
    Też mi się wydaje, że lekkie przekręcenie cewek powinno pomóc. Nie wiem tylko ja to zrobić aby nie uszkodzić szyjki kineskopu. Tam są dwie obejmy na tej szyjce na śrubki. Mocno je poluźniłem ale cewka nie chce się kręcić. W service manual nie ma opisanego jak to zrobić. W jednym dziale o ustawieniu zbieżności, wspominają o odkręceniu śruby i zdjęciu "maskownicy" od deflection yoke ale jak to wygląda ani jak to zrobić nie ma.
  • Pomocny post
    #10 17157684
    mirex
    Poziom 43  
    koczis_ws napisał:
    A kolega mirex nie widząc "pacjenta" wyrokuje.

Bo kolega mirex widział i wyleczył takich pacjentów setki. ;)
    cachaito napisał:

Też mi się wydaje, że lekkie przekręcenie cewek powinno pomóc. Nie wiem tylko ja to zrobić aby nie uszkodzić szyjki kineskopu

Tia ... bo kineskop jest z bańki mydlanej.
    Już pisałem, że sporo było pisane o tym przypadku przed laty. Ale kto by tam czytał, strata czasu przecież. ;)
    Nic nie musisz odkręcać na początek. Popchnij tylko cewki od dołu (do góry oczywiście). Jak będzie dobrze. to wyjmij kauczukowe podkładki i osadź je na nowo, blokując cewki w odpowiedniej pozycji.
    W tych kineskopach obsada cewek na szyjce (tam gdzie obejma ze śrubą) się nigdy nie psuła i nie ma potrzeby tego ruszać na ogół.
  • #11 17212996
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6600
    Przecież:
    cachaito napisał:
    Witam, po przewiezieniu odbiornika do domu zauważyłem, że górna krawędź opada i nie jest równo do ramki...

co jednoznacznie sugeruje, że cewki "ruszyły się"w czasie transportu. Zapewne da się je przywrócić na swoje miejsce bez luzowania czegokolwiek. Bardzo prawdopodobne, że i zbieżność (i czystość kolorów) też została pogorszona. Przywrócenie położenia cewek spowoduje powrót do prawidłowej zbieżności chociaż zapewne wielu czytających być może nie ma pojęcia co to jest zbieżność. :wink:
  • #12 17213218
    koczis_ws
    Poziom 27  
    Wiedzą, wiedzą, tylko oglądałem kiedyś film jak w fabryce ustawiają cewki i dlatego odradzałem ingerencję. No ale skoro kolega mirex ma takie doświadczenie to szacun.
    Tylko czemu autor tematu nic nie pisze, może próbował naprawić kineskop :(
  • REKLAMA
  • #13 17213278
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6362
    DiZMar napisał:
    Bardzo prawdopodobne, że i zbieżność (i czystość kolorów) też została pogorszona

Bardzo fachowe stwierdzenie, nie powiem. Wstyd żeby fachowiec RTV z taką nowością wyskakiwał. Oczywiście że czystość kolorów się rozjechała - skoro cewki się obróciły, powodując przekoszenie obrazu względem ekranu - przypomnieć jak działa kineskop kolorowy? Ustawienie na "oko" będzie średnio szczęśliwe - bez generatora choćby szachownicy.
  • #14 17213329
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1828
    Na tym zdjęciu:
    Sony KV-29X5K - Jak mechanicznie skorygować obrócony obraz?
    widoczne są dwa gumowe kliny, są wciśnięte pod cewki odchylające.
    W swoim TV sprawdź, może zmieniły położenia lub całkowicie wypadł jeden z nich.
    W TV najczęściej są 4 takie kliny.
  • #15 17213408
    mirex
    Poziom 43  
    robokop napisał:
    Bardzo fachowe stwierdzenie, nie powiem. Wstyd żeby fachowiec RTV z taką nowością wyskakiwał. Oczywiście że czystość kolorów się rozjechała - skoro cewki się obróciły, powodując przekoszenie obrazu względem ekranu - przypomnieć jak działa kineskop kolorowy?

No przypomnieć, przypomnieć, jak działa trynitron i udowodnić, że najprawdopodobniejszy przypadek według opisu autora, czyli opuszczenie się zespołu cewek, w tych Sony (i wieelu innych Sony!) powoduje pogorszenie czystości kolorów!
    Dla takich jak kolega @robokop, co to o wszystkich rzeczach wszystko wiedzą najlepiej, od roweru przez auta po komputery - tam oprócz ugięcia linii poziomych u góry (to nawet nie są przekosy) następuje jedynie nieznaczne pogorszenie zbieżności tak gdzieś 4-5 cm od góry (i czasami widoczne również w mniejszym stopniu u dołu). I to wszystko.
    Dla wielu innych, którzy chcieliby wierzyć w fachowość kolegi @robokop - gdyby w tym kineskopie (i wielu, wielu innych) doszło do przekręcenia się cewek względem osi, czyli cały obraz byłby pochylony (przekosy), to ma to znikome znaczenie dla czystości kolorów!
    Jak kolega @robokop nie wierzy, to niech sobie przygarnie jakiegoś soniaka i potrenuje. ;)
  • #16 17213626
    krzysio61
    Poziom 20  
    Ocena: 84
    Witam.
    Może się tu niektórym narażę ale gdy miałem uszkodzone cewki odchylania to wymieniałem cewki a nie cały kineskop.
  • #17 17214532
    koczis_ws
    Poziom 27  
    krzysio61 napisał:
    Witam.
    Może się tu niektórym narażę ale gdy miałem uszkodzone cewki odchylania to wymieniałem cewki a nie cały kineskop.

A w jakim sprzęcie? Na pewno kolorowy?

A dla mirex. Ja wierzę, że masz wielkie doświadczenie, ale czasami rutyna może być zgubna. Już się spotkałem z przypadkiem gdzie wszyscy podawali na 100% powód usterki ale przy odpowiednim pechu okazało się coś innego :D. Potem prostowali, że mieli na myśli 99.99%
  • #18 17214566
    krzysio61
    Poziom 20  
    [quote="koczis_ws"]
    A w jakim sprzęcie? Na pewno kolorowy[/quote
    Tak w TV kolorowych.
  • #19 17214569
    mirex
    Poziom 43  
    koczis_ws napisał:
    A w jakim sprzęcie? Na pewno kolorowy?

Na pewno. ;)
    A nawet w takich "plaskatych" CRT, o których pewnie nie słyszałeś. ;)
    koczis_ws napisał:
    A dla mirex. Ja wierzę, że masz wielkie doświadczenie, ale czasami rutyna może być zgubna. Już się spotkałem z przypadkiem gdzie wszyscy podawali na 100% powód usterki ale przy odpowiednim pechu okazało się coś innego . Potem prostowali, że mieli na myśli 99.99%

Masz rację. Może tak być.
    A wystarczyłoby dobre zdjęcie opisanych objawów i nie byłoby miejsca na dywagacje, czy mam rację pisząc o tym, co stanowi 99.9% podobnych objawów w SONY, i o czym obrazowo napisał @pikarel czy może to jednak ten ułamek procenta i (być może) wystarczy użyć odpowiedniej funkcji w menu "obraz", aby skorygować położenie. ;)

Przy okazji pytanie do kolegi moderatora - czym dla czystości kolorów różni się przestawienie cewek w prawo lub lewo, od użycia funkcji "rotary" (tak to chyba tam nazwane, ale już - wybaczcie - nie mam pewności)?
  • #20 17214598
    krzysio61
    Poziom 20  
    Witam.
    Chciałem jeszcze niektórym kolegom przypomnieć że do regulacji zbieżności służą pierścienie
    umocowane na szyjce kineskopu. Ato jeden z przykladów jak się reguluje zbieżność;
    https://www.youtube.com/watch?v=U_yhERdhbio
  • #21 17215063
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1828
    Jest w tym TV regulacja geometrii z poziomu trybu serwisowego - NSCO Rotation, ja jednak nadal sądzę, że naprawę należy zacząć od obejrzenia zamocowania samego zespołu cewek odchylających.
    Przecież w transporcie TV nie wszedł sobie do ustawień serwisowych i zmienił ustawienia jedynie Rotation, (to ustawienie określone w eeprom jako VSAV1_DC).
    Uszkodzenie, np "strzał" WN po włączeniu TV do sieci zasilającej, w efekcie kasujący niektóre ustawienia zapisane w zawartości eeprom-u skutkuje też innymi, dużo większymi zniekształceniami w geometrii obrazu.
  • #22 17215080
    mirex
    Poziom 43  
    Jest też w menu użytkownika w celu skompensowania "magnetyzmu ziemi". ;)
    O ile pamiętam w menu "obraz" takim skośnym owalem było oznaczone. 29" miały. Mniejsze nie wszystkie. Pisałem wyżej.
    Tyle, że - choć każdy, kto miał do czynienia z Sony, wie, że najprawdopodobniej chodzi o opadnięte cewki - nadal gadamy o ... tyłku Maryni nie widząc na obrazku faktycznych zmian na obrazie. ;)
    A autor, choć twierdzi, że mu pomogłem, nie daje znaku życia. :)
  • #23 17215461
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1100
    mirex napisał:
    Jest też w menu użytkownika w celu skompensowania "magnetyzmu ziemi".
    O ile pamiętam w menu "obraz" takim skośnym owalem było oznaczone. 29" miały. Mniejsze nie wszystkie. Pisałem wyżej.
    Tyle, że - choć każdy, kto miał do czynienia z Sony, wie, że najprawdopodobniej chodzi o opadnięte cewki - nadal gadamy o ... tyłku Maryni nie widząc na obrazku faktycznych zmian na obrazie

Miałem kilka przypadków z cewkami w Sony i wystarczyło je ustawić tak jak były pierwotnie i problem znikał.
  • #24 17232573
    cachaito
    Poziom 10  
    Panowie, a może ktoś z Łodzi/ Pabianic skusiłaby się za opłatą przyjechać do mnie i wyregulować odbiornik? W grę w chodzi poprawa przekrzywionego obrazu ale także korekta zbieżności? Ktoś przy nim na pewno majstrował, farba na pierścieniach jest ukruszona zaś w dolnych rejonach widać, że kolory się lekko "rozchodzą".
  • #25 17285631
    cachaito
    Poziom 10  
    zamakli napisał:
    Udało się poprawić rom dzięki DragonFace - obracanie i obraz już są prawidłowe.

Wyjaśnij proszę jaki rom? Co to jest DragonFace?
  • #26 18425660
    brahim452
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    as i understand there is 2 ways to rotate image in tv crt sony
    by menu cpu aplictes voltages to the coin
    or you can do it mecanicly by moving deflector left to right
    thank you all frienda

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z obróconym obrazem w telewizorze Sony KV-29X5K po jego przewiezieniu. Wskazano, że problem może wynikać z przesunięcia cewek odchylających, co jest typowe dla tego modelu. Wiele odpowiedzi sugeruje, aby nie ingerować w cewki mechanicznie, lecz skorzystać z opcji rotacji w menu. Jednak niektórzy użytkownicy podkreślają, że lekkie przekręcenie cewek może rozwiązać problem, a ich ustawienie nie powinno wymagać luzowania. Wskazano również na możliwość pogorszenia zbieżności kolorów w wyniku przesunięcia cewek. Użytkownik poszukuje pomocy w regulacji telewizora, sugerując, że ktoś mógłby przyjechać i dokonać naprawy.
REKLAMA