logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

avt1613 - sterowanie obrotami wentylatora z kondensatorem rozruchowym.

mateusz1230311 31 Mar 2018 21:51 5466 14
  • #1 17141441
    mateusz1230311
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam,
    Jestem świeży na forum - dopiero się uczę i jeśli nie trafiłem w temat to prosił bym o przeniesienie do odpowiedniego. Posiadam wentylator firmy EBM-PAPST model S4E350-AA06-17. Jest to wentylator na 230v z kondensatorem rozruchowym. Szukałem trochę w necie i znalazłem układ na AVT do sterowania obrotami silnika indukcyjnego i pytanie brzmi czy jeśli ja tym układem się wepnę to czy regulując obroty na niższe silnik nie będzie wchodził w fazę rozruchu? Opcja jest dość tania a niestety wentylator jest zbyt wysoko by montować przesłony. Bardzo bym prosił o jakieś konstruktywne odpowiedzi i z góry już dziękuję za każdą pomocną wypowiedz. Pozdrawiam :wink:
  • #2 17141532
    UL7855
    Poziom 23  
    Ocena: 173
    Na moje oko potrzebujesz falownika.
    Układy fazowe - bo zapewne o nich piszesz - tu się nie sprawdzą.
    Silnik jest skonstruowany pod daną prędkość i kropka.
  • #3 17141670
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 17143415
    mateusz1230311
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    BC109B napisał:
    Po pierwsze AVT1616 to wyświetlacz do Arduino. Po drugie kolega zapewne ma na myśli AVT1614, który już przez autora jest opisany jako regulator obrotów wentylatora, więc pewnie nada się.
    Po trzecie - kolega ma absolutną pewność, że w posiadanym wentylatorze użyty jest kondensator rozruchowy? Mam niejasne przeczucie, że jednak jest tam silnik ze zworą - kawałkiem drutu nawiniętym na rdzeń i zlutowanym.
    W sprzedawanych dawno temu wentylatorach były zdaje się rezystory włączane szeregowo z silnikiem.

o faktycznie mój błąd oczywiście e chodziło o regulator obrotów avt1613 :) Co do kondensatora to przesyłam zdjęcia wentylatora i według mnie to białe to właśnie kondensator :wink: Ogólnie gdzieś wyczytałem ze silnik może ''buczeć'' lub ''brzęczeć'' jak to kolega widzi? :)
    avt1613 - sterowanie obrotami wentylatora z kondensatorem rozruchowym.avt1613 - sterowanie obrotami wentylatora z kondensatorem rozruchowym.avt1613 - sterowanie obrotami wentylatora z kondensatorem rozruchowym.avt1613 - sterowanie obrotami wentylatora z kondensatorem rozruchowym.avt1613 - sterowanie obrotami wentylatora z kondensatorem rozruchowym.avt1613 - sterowanie obrotami wentylatora z kondensatorem rozruchowym.avt1613 - sterowanie obrotami wentylatora z kondensatorem rozruchowym.avt1613 - sterowanie obrotami wentylatora z kondensatorem rozruchowym.
  • #5 17143897
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 17144598
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5126
    mateusz1230311 napisał:
    dobra czyli podsumowując robić zakup??
    Nie ! Żaden silnik asynchroniczny z kondensatorem pracy nie bedzie działał poprawnie z takim regulatorem fazowym. Zmianę obrotów w pewnym zakresie, w takich silnikach napedzajacych elementy o dużej bezwładności jak wentylatory, realizuje się na dedykowanych regulatorach, pracujących w oparciu o autotransformator z odczepami.

BC109B napisał:
    W pralkach takie silniki są sterowane fazowo przy czym sterownik wie jakie obroty ma silnik.
    Bzdura. Nie silnik z kondensatorem pracy! A taki posiada Autor.
    BC109B napisał:
    kolega ma absolutną pewność, że w posiadanym wentylatorze użyty jest kondensator rozruchowy?
    Nie rozruchowy a pracy - Autor załączył schemat. Skoro nie masz pojęcia w temacie, Szanowny Kolego, wstrzymaj się od ,,porad", tym bardziej że chodzi o dość kosztowny wentylator.
  • #8 17145536
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2792
    mateusz1230311 napisał:
    Co do kondensatora to przesyłam zdjęcia wentylatora i według mnie to białe to właśnie kondensator

Co do wentylatora to ma silnik indukcyjny z kondensatorem pracy.

Krzysztof Kamienski napisał:
    Nie ! Żaden silnik asynchroniczny z kondensatorem pracy nie bedzie działał poprawnie z takim regulatorem fazowym. Zmianę obrotów w pewnym zakresie, w takich silnikach napedzajacych elementy o dużej bezwładności jak wentylatory, realizuje się na dedykowanych regulatorach, pracujących w oparciu o autotransformator z odczepami.

W przypadku silnika o mocy jak u autora wątku i obciążenia wentylatorem (potrzebny moment rośnie z obrotami) stosuje się czasem sterownik fazowy z dobrym skutkiem - jakieś 30 lat temu popełniłem takowy do okapu kuchennego (silnik Papst 105W) - to działa do dzisiaj, układ był elementarnie prosty - triak, diak, dwa kondensatory, 3 rezystory. Dobrania wymagały elementy ze względu na obciążenie indukcyjne i zakres regulacji.
  • #9 17145603
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 17145661
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    BC109B napisał:
    Gdyby kolega krzykacz poczytał dokumentację do kitu AVT1613,
    Kolega zna ten kit i wie, że co do silników reluktancyjnych, bo tak brzmi fachowa ich nazwa, no wie kolega, ,,tego ze zworą i kawałkiem drutu" :D , ten regulator ,,trochę się nadaje", ale już zupełnie się nie nadaje do silnika z kondensatorem pracy. Kolega ,,Tranzystor" :D musi jeszcze trochę za wiedzą o silnikach prądu przemiennego się rozejrzeć. :idea:
  • #11 17145710
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4781
    Silniki wentylatorów bywają skonstruowane tak, że wymuszony przepływ powietrza chłodzi przy okazji ich uzwojenia. Stosując jakąkolwiek regulację obrotów zmieniamy parametry chłodzenia, co może mieć poważne konsekwencje w zakresie ich żywotności. Proponuję wziąć to pod uwagę.
  • #12 17145713
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    @UL7855 Moze nie tyle na dana prędkość, co częstotliwość. W każdym silniku asynchronicznym, pracującym z kondensatorem pracy, musi zajść zjawisko rezonansu obwodu cewka dodatkowa i kondensator. Jeżeli się zmieni częstotliwość, to oczywiście efektywność (sprawność) silnika natychmiast spadnie. Z kolei regulatory fazowe zasilając impulsami taki silnik, też ograniczają jego sprawność, ze względu na odkształcenie sinusoidy warunkujacej poprawny rozkład wirujacego pola magnetycznego w takim silniku. Dwa przykłady - narzekania użytkownikow pomp CO zasilanych z przetwornic i UPSów, oraz sytuacje przy zasilaniu silników stricte trójfazowych z jednej fazy + kondensator. Trafić w takim układzie na poprawny rezonans i tworzenie się poprawnego pola magnetycznego w silniku, stanowi nie lada wyzwanie, prawda ? :cry:

Dodano po 5 [minuty]:

@retrofood To też prawda, ale starałem się wyłożyc wszystkie aspekty działania takiego regulatora. Zauważ, Retrofoodzie, że do wentylatorów sufitowych z żyrandolami, tak popularnych w USA, stosowane są do dzis autotransformatory z odczepami i przełącznikiem wielopozycyjnym. Już widzialem sporo takich wentylatorów ze spalonymi silnikami, bo sobie ktos ,,dimmer" zastosował.
  • #13 20275231
    gigant19791
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Podepnę się trochę pod temat bo mam podobny problem. Chciałbym zmniejszyć obroty wentylatora dmuchawy który jest połączony ze sterownikiem kotła CO . Pytanie czy po zastosowaniu innego kondensatora silnik będzie pracował wolniej i nadal będzie regulowany za pomocą sterownika . avt1613 - sterowanie obrotami wentylatora z kondensatorem rozruchowym.
  • #14 20275395
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    gigant19791 napisał:
    Pytanie czy po zastosowaniu innego kondensatora silnik będzie pracował wolniej i nadal będzie regulowany za pomocą sterownika .
    Nie, ulegnie spaleniu.
  • #15 20276598
    gigant19791
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Krzysztof Kamienski napisał:
    gigant19791 napisał:
    Pytanie czy po zastosowaniu innego kondensatora silnik będzie pracował wolniej i nadal będzie regulowany za pomocą sterownika .
    Nie, ulegnie spaleniu.
    czyli jedyne co w moim przypadku pozostaje to zmiana wentylatora lub sterownika? Zastanawia mnie to ponieważ przy innym sterowniku obroty miał mniejsze i nic się nie działo, a może jest jakiś sposób żeby go zwolnić?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum poszukuje informacji na temat regulacji obrotów wentylatora EBM-PAPST model S4E350-AA06-17, który jest zasilany napięciem 230V i posiada kondensator rozruchowy. W odpowiedziach podkreślono, że do regulacji obrotów silnika indukcyjnego z kondensatorem pracy nie nadają się regulatory fazowe, a zaleca się stosowanie dedykowanych regulatorów opartych na autotransformatorach. Użytkownicy zwracają uwagę na ryzyko uszkodzenia silnika przy niewłaściwej regulacji oraz na konieczność zapewnienia odpowiedniego chłodzenia silnika podczas jego pracy. Pojawiły się również pytania dotyczące możliwości zmiany kondensatora oraz zastosowania innego sterownika, co może prowadzić do uszkodzenia wentylatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA