logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak nazwać urządzenie na silniku jednofazowym z otwierającymi się szczękami?

kacer89 02 Kwi 2018 08:39 1104 9
REKLAMA
  • #1 17143753
    kacer89
    Poziom 10  
    Proszę o pomoc w rozpoznaniu urządzenia na silniku jednofazowym, po uruchomieniu silnika, szczęki otwierają się pod wpływem siły odśrodkowej,
    element był naprawiany i nie zawsze się załącza ale po ominięciu go silnik również pracuje, ale jakby dłużej schodzi z obrotów, nie staje tak szybko.
    To urządzenie jest z lat być może 50.

Wstępnie wydaje mi się że może to być jakiś odśrodkowy ogranicznik prędkości, albo forma jakiegoś wyhamowania.

Szukam tego elementu w sieci bo chce kupić jakiś zamiennik ale nie wiem jak go nazwać.
    Załączniki:
    • Jak nazwać urządzenie na silniku jednofazowym z otwierającymi się szczękami? IMG_5284.JPG (1.04 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17143759
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1536
    Hamulec odśrodkowy do szybszego zatrzymywania silnika po wyłączeniu zasilania.
  • REKLAMA
  • #3 17144027
    MLODY73
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    A nie jest to przypadkiem odśrodkowy wyłącznik uzwojenia rozruchowego jak kiedyś u nas w silnikach od Frani?
    Jak by można to prosił bym o zdjęcie tabliczki znamionowej silnika ( jak potwierdzi się moje przypuszczenie to tylko raczej u producenta silnika).
  • REKLAMA
  • #4 17145164
    kacer89
    Poziom 10  
    w sumie to najbardziej zależy mi na rozszyfrowaniu tej części na obrazku, bo te szczęki które otwierają się odśrodkowo działają bez zarzutu nie są w żaden sposób połączone z tą dolną częścią

Jak nazwać urządzenie na silniku jednofazowym z otwierającymi się szczękami?
    niestety dostęp do tabliczki jest utrudniony
  • #5 17145190
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    goldi74 napisał:
    Hamulec odśrodkowy do szybszego zatrzymywania silnika po wyłączeniu zasilania.
    Takis pewny ? Bo ja uważam, ze @MLODY73
    ma rację.
    Wyłącznik odśrodkowy rozruchu. Mozesz go całkowicie zdemontować i zastąpic pozystorem, albo przekaźnikiem rozruchu od lodówki.
  • REKLAMA
  • #6 17145343
    mariusz999
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    Koledzy mają rację, jest to wyłącznik odśrodkowy. Montowany w niektórych pralkach "Frania". Na obrotach dolny pierścień unosił się rozwierając styki uzwojenia rozruchowego.
    @Krzysztof Kamienski z przekaźnikiem rozruchu to dobry pomysł, w przypadku sterowania np. przez stycznik można podłączyć uzwojenie rozruchowe tego silnika pod dodatkowy styki przycisku włączającego. Były też kiedyś takie włączniki mechaniczne do tych silników. Wciskało się przycisk i trzymało go do momentu osiągnięcia pełnej prędkości, po puszczeniu silnik pracował z rozłączonym rozruchem.
  • #7 17145357
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    @mariusz999 Najprostszym rozwiązaniem jest pozystor - w kilka sekund się nagrzewa i rezystancja mu rośnie tak, że uzw. rozruchowe przestaje pracować. Wadą tego rozwiazania jest to, że po wyłączeniu silnika musi odczekać parę minut do powtornego rozruchu, aż pozystor ostygnie.
  • #8 17145429
    mariusz999
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    Właśnie ze względu na to opóźnienie wspomniałem o innym sposobie. Czasem może to przeszkadzać w eksploatacji takiego silnika.
  • #9 17149677
    kacer89
    Poziom 10  
    dziękuję za odszyfrowanie tego elementu.
    W tej sytuacji wnioskuję że mam kilka możliwości
    - zamienić na pozystor (wada: należy odczekać aż ostygnie przed kolejnym użyciem)
    - zamienić na starter od lodówki, wszystko jedno jaki? ( jakieś wady?)
    - zamontować dodatkowy przycisk, którym bym ręcznie rozłączał po nabraniu obrotów uzwojenie rozruchowe
    - szukać podobnego wyłącznika odśrodkowego, powiedzmy od starej frani
  • #10 17149689
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    kacer89 napisał:
    zamienić na starter od lodówki, wszystko jedno jaki?
    Nie do końca - obliczony na identyczny prąd, jaki pobiera silnik. Reszta się zgadza. :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat urządzenia z silnikiem jednofazowym, które posiada szczęki otwierające się pod wpływem siły odśrodkowej. Wskazano, że może to być wyłącznik odśrodkowy, stosowany w starych pralkach, takich jak "Frania". Użytkownik rozważa różne opcje zamienników, w tym pozystor, przekaźnik rozruchowy z lodówki oraz dodatkowy przycisk do ręcznego rozłączania uzwojenia rozruchowego. Wskazano również na wady i zalety poszczególnych rozwiązań, w tym opóźnienie w ponownym uruchomieniu silnika przy użyciu pozystora.
REKLAMA