Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] SCANIA 94 - Pali bezpiecznik nr 14

alfl2016 14 May 2018 19:03 2178 9
Texa Poland
  • #1
    alfl2016
    Level 6  
    Witam, mam problem gdyz pali mi sie bezpiecznik nr 14, nie dziala tacho oraz mrugaja kontrolki od poziomowania poduszek. Usterka wyskoczyla po ladowaniu akumulatorow, wczesniej bylo OK. Bezpiecznik sie topi jakby bylo zbyt duze napiecie, gdie szuklac przyczyny?
  • Texa Poland
  • Texa Poland
  • #3
    alfl2016
    Level 6  
    arturavs wrote:
    Wypnij kostkę z modułu ECAS. W module przebity transil.

    Dziekuje kolego, wyjelismy ta plytke, elektryk przelutowal jakas diode nie wiem bo sie nie znam i dziala tylko zostal jeszcze jeden problem ze tylna os podnoszona nie chce sie podniesc, Po podlaczeniu kompa wyskakuje brak zasilania sterownika tylnej osi.Opuszczac sie opuszcza ale jak chce podniesc to na poczatku probuje a pozniej wyskakuje na wyswietlaczu od poziomowania ta ikona po prawo z wykrzyknikiem.Mam pytanko czy przyczyna moze tez tkwic w tej plytce czy szukac w przewodzie zasilajacym (nie bardzo wiem dokad on idzie)
  • #4
    ArturAVS
    Moderator of HydePark/Cars
    alfl2016 wrote:
    wyjelismy ta plytke, elektryk przelutowal jakas diode nie wiem bo sie nie znam i dziala


    Ta dioda, to tzw. transil. Zabezpieczenie przed zbyt wysokim napięciem. Jeżeli się uszkodziła to znaczy, że prostownik daje zbyt wysokie napięcie. Częste przypadki, zwłaszcza w prostownikach z tak zwanym "rozruchem".

    alfl2016 wrote:
    Po podlaczeniu kompa wyskakuje brak zasilania sterownika tylnej osi. Opuszczac sie opuszcza ale jak chce podniesc to na poczatku probuje a pozniej wyskakuje na wyswietlaczu od poziomowania ta ikona po prawo z wykrzyknikiem.


    Pokaż wyraźne zdjęcie tego błędu z komputera diagnostycznego. Chociaż coś mi mówi, że problem będzie w czujniku ciśnienia poduszek na osi wleczonej. Dokładnie już nie pamiętam. Który rok tej Scanii?
  • #5
    alfl2016
    Level 6  
    Wiec sciagnalem kolege podlacyzl kompa, i wzskocyzl taki blad
    nr 27
    -czujnik cisnienia osi wleczonej/tylnej,os tylna
    -zwarcie lub obwod przerwany

    Doczytalismy aby skalibrowac i wyszlo teraz tak ze caly czas miga ta kontrolka z wykrzyknikiem zniknal tamten blad tylko teraz jest blad nr 3
    - modul sterowania, niewlasciwe ustawienie parametrow, i teraz auto nie reaguje na opuszczanie osi i na poziomowanie z pilota przy drzwiach:((
  • #6
    ArturAVS
    Moderator of HydePark/Cars
    alfl2016 wrote:
    -czujnik cisnienia osi wleczonej/tylnej,os tylna
    -zwarcie lub obwod przerwany


    Tak też mi się kojarzyło.

    alfl2016 wrote:
    Doczytalismy aby skalibrowac i wyszlo teraz tak ze caly czas miga ta kontrolka z wykrzyknikiem zniknal tamten blad tylko teraz jest blad nr 3
    - modul sterowania, niewlasciwe ustawienie parametrow, i teraz auto nie reaguje na opuszczanie osi i na poziomowanie z pilota przy drzwiach:((


    A czym diagnozowałeś? Chińskim Autocomem zapewne.

    Jak się nie wie co się robi to takie są skutki. Te podróbki kasują pamięć ustawień sterownika.

    Teraz to tylko serwis z orginalnym VCI+SDP. Ewentualnie jakiś normalny interfejs diagnostyczny.
  • #8
    szaman108
    Level 31  
    Witam

    Nic nie wymieniaj,załatw kogoś z programem SP2 i interfejsem scanii i zrób kalibrację zawieszenia trzech poziomów.Ważne jest aby w takim przypadku przed kalibracja poziomów zrobić kalibrację a dokładnie wyzerować czujnik ciśnienia zawieszenia w pierwszej kolejności.Zawieszenie manualnie na sam dół tak aby w poduszkach nie było ciśnienia.Kalibrację można też spróbować wykonać za pomocą programu wabco ale czasami nie przechodzi,scania jest nieco wredna jeśli chodzi o programowania obcym sprzętem nawet jeśli jest to sprzęt producenta systemu.
  • #9
    ArturAVS
    Moderator of HydePark/Cars
    Zrób jak szaman108 Ci radzi. Aczkolwiek podpytałem wczoraj kolegi który używa chińczyka, i twierdził że na oprogramowaniu Delphi da się to zrobić. Nie potwierdzę, bo sam tego nie widziałem. Można spróbować.
  • #10
    alfl2016
    Level 6  
    Problem rozwiązany, tak jak mówiliście koledzy, potrzebny był komp oraz jeden przewód się przetarł. Dziękuję za wskazówki.pozdrawiam