logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Domoticz] Automatyzacja dogrzewania wody w basenie przy użyciu pieca olejowego

Gyron 21 Maj 2018 10:25 1434 1
  • #1 17232355
    Gyron
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie.
    Dostałem następujące zadanie do wykonania:

Jest obok domu odkryty basen z którego na zimę woda nie jest spuszczana. Basen nie jest jakiś duży więc w przypadku ostrej zimy istnieje niebezpieczeństwo że cała woda w nim zamarznie co jest niedopuszczalne. Właściciel zimą zawsze wyjeżdża na kilka tygodni i nie ma kto wtedy przypilnować basenu. W sytuacji gdyby temperatura wody niebezpiecznie się obniżyła do +2 stopni powinien się włączyć piec olejowy i poprzez wymiennik ciepła woda powinna się podgrzać do +4 st. Jest zrobiony obieg wody do wymiennika, przepływ wymuszany pompą. Wymiennik jest w piwnicy, również pomiar temperatury wody ma miejsce w piwnicy (nie w basenie, co jest istotne).

Są wymagane 2 tryby pracy:

1. ręczny - w tym trybie ręcznym ma być tylko wyświetlana temperatura wody w basenie a właściciel sam sobie będzie włączał ew. dogrzewanie wody z wymiennika bądź z pompy ciepła.

2. automatyczny - w tym trybie właśnie ma być zrealizowane zabezpieczenie przed zamarzaniem. I tutaj wymyśliłem takie rozwiązanie;
    Mamy 2 czujniki temperatury: powietrza i wody (woda jak wspomniałem jest mierzona w piwnicy a więc nie jest to ta sama temperatura która jest w basenie). Jeślitemperatura powietrza spadnie poniżej 0 stopni to co 1 godzinę włączam pompę obiegową na pół minuty po to aby czujnik temp. wody mógł zmierzyć prawidłową temperaturę. Jeśli woda ma +2 st lub mniej włączam pompę na stałe i włączam dogrzewanie z wymiennika. Robię to tak długo aż woda osiągnie +4 stopnie.

Do tego, jest potrzeba monitorowania stanu pracy, ew. ręczne wymuszenie włączenia pompy i dogrzewania wody przy pomocy aplikacji w smartfonie. I tutaj właśnie chciałbym zastosować moduł ESP8266 z wczytanym EspEasy + Domoticz. Do ESP podłączył bym oba czujniki temperatury, wyświetlacz i dwa przekaźniki - jeden włączający pompę a drugi włączający wymiennik. I tutaj się zastanawiam czy całą logikę można będzie zaprogramować w Esp czy też logikę trzeba będzie przenieść do Domoticza (Raspberry Pi) i np. włącznie przekaźników z niego realizować a w z ESP odczytywać tylko temperaturę. A może moduł ESP w ogóle nie jest mi potrzebny ? A może z kolei nie jest potrzebny Domoticz i wszystko mogę zrealizować w EspEasy ? Moduł EspEasy mi się spodobał przede wszystkim z powodu łatwego podpięcia czujników temperatury i wyświetlacza OLED

Ponieważ jestem początkujący w temacie automatyki budynkowej proszę o ocenę czy idę w dobrym kierunku.

pozdrawiam
    Tomek
  • Pomocny post
    #2 17237231
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1497
    Też bawię się RPi i ESPeasy i myślę, że da się to zrealizować i na jednym i na drugim.
    W Espeasy masz Rules i z dnia na dzień coraz więcej komend do używania. Gorzej już z samym sterowaniem przez smartfona. Musiałbyś napisać sobie sam apkę lub wysyłać polecenia MQTT.
    Dlatego ja stosuję ESPeasy w połączeniu z Domoticzem. Czego ESPeasy nie może (albo ja nie umiem) to załatwia to Domoticz.
REKLAMA