Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fiat Scudo 2007r. - Centralny zamek otwiera się zaraz po zamknięciu.

torman 05 Jun 2018 12:52 3942 9
Wago
    torman
    Level 10  
    Witam,
    Potrzebuję schemat central zamka najlepiej razem ze schematem oświetlenia wnętrza.
    Ktoś wcześniej coś mieszał i pozamieniał przewody przy zamku drzwi kierowcy.
    Nie mam pojęcia w jakim celu.
    Poza tym jest jakiś problem z oświetleniem wnętrza z przodu i chyba dlatego central zamek nie chce się zamknąć. Przy odpalonym silniku pokazuje ikone otwartych drzwi, przy włączonym zapłonie nie. Nawet przy odpiętych zamkach przednich dalej centralny nie daje się zamknąć. Oświetlenie tyłu działa prawidłowo przy otwieraniu drzwi bocznych i tylnych.
    Może ma ktoś jakieś pomysły lub schemat?
  • Wago
    leonov
    Level 42  
    Według mnie, winny zamek, nie "syganlizuje" że drzwi się zamknęły, dlatego centralny się nie zamyka, podobnie z lampką.
  • Wago
    torman
    Level 10  
    Raczej nie, bo odpiąłem oba zamki przednie, więc nie mają jak sygnalizować.
    Może ktoś wie gdzie do modułu wchodzą sygnały otwarcia drzwi?
    pepe150
    Level 36  
    torman wrote:
    Raczej nie, bo odpiąłem oba zamki przednie, więc nie mają jak sygnalizować.

Obwód przerwany to tym bardziej będzie otwierał i sygnalizował otwarcie drzwi.

torman wrote:

Może ktoś wie gdzie do modułu wchodzą sygnały otwarcia drzwi?

Do BSI idzie.
    torman
    Level 10  
    Obwód się zamyka jak otwiersz drzwi, chyba że ten fiat to jakiś ewenement wśród aut. Poza tym sprawdzałem w prawych drzwiach gdzie nic nie było grzebane i tak właśnie jest. Jak otworzysz zamek pojawia się masa na 3 pinie zamka, obwód się zamyka, łączy z pinem 1

Wiem że idzie do BSI tylko gdzie dokładnie?
    Trochę sporo tam kabli.
    kkknc
    Level 43  
    Sprawdź też konfigurację. Tam można ustawić w parametrach dwa typy zamka centralnego. Po złym ustawieniu tak może się zachowywać.
    torman
    Level 10  
    kkknc wrote:
    Sprawdź też konfigurację. Tam można ustawić w parametrach dwa typy zamka centralnego. Po złym ustawieniu tak może się zachowywać.

Możesz trochę jaśniej, jak to się ustawia?
    torman
    Level 10  
    Testerem, tylko jakim???
    Kolego strasznie zdawkowo podpowiadasz.
    Próbowałem dwoma, w żadnym nie ma takich opcji zmiany jakiejś konfiguracji central zamka.
    Jedyne co to mogę zamknąć, otworzyć zamek.
    Poza tym bardzo wątpliwe aby to było przyczyną problemu.
    W sumie już się poddałem i mam zamontowany stetownik dodatkowy z pilotami.
    Podłączyłem się bezpośrednio pod siłowniki.
    Co ciekawe to jak już odciąłem silniczki w przednich i bocznych drzwiach, to centralny zaczął działać prawidłowo. Zamyka, nie odbija, mruga kierunkami, oczywiście działa tylko na tylne drzwi ;)
    Teraz zaczynam się zastanawiać czy to nie była wina bocznych drzwi przesuwnych i też zauważyłem że tylko te drzwi mają dodatkowy czujnik krańcowy na tylnym słupku, który jak sprawdzałem to działa.
    No nic, będę walczył dalej i dam znać jak się uda ogarnąć temat.
    Szkoda że nie ma tu nikogo kto chciałby pomóc.
    Tym którzy próbowali dziękuję.