logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Scudo 2007r. - Centralny zamek otwiera się zaraz po zamknięciu.

torman 05 Cze 2018 12:52 7662 9
REKLAMA
  • #1 17259341
    torman
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Witam,
    Potrzebuję schemat central zamka najlepiej razem ze schematem oświetlenia wnętrza.
    Ktoś wcześniej coś mieszał i pozamieniał przewody przy zamku drzwi kierowcy.
    Nie mam pojęcia w jakim celu.
    Poza tym jest jakiś problem z oświetleniem wnętrza z przodu i chyba dlatego central zamek nie chce się zamknąć. Przy odpalonym silniku pokazuje ikone otwartych drzwi, przy włączonym zapłonie nie. Nawet przy odpiętych zamkach przednich dalej centralny nie daje się zamknąć. Oświetlenie tyłu działa prawidłowo przy otwieraniu drzwi bocznych i tylnych.
    Może ma ktoś jakieś pomysły lub schemat?
  • REKLAMA
  • #2 17259425
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2252
    Według mnie, winny zamek, nie "syganlizuje" że drzwi się zamknęły, dlatego centralny się nie zamyka, podobnie z lampką.
  • #3 17259547
    torman
    Poziom 12  
    Raczej nie, bo odpiąłem oba zamki przednie, więc nie mają jak sygnalizować.
    Może ktoś wie gdzie do modułu wchodzą sygnały otwarcia drzwi?
  • REKLAMA
  • #4 17259664
    pepe150
    Poziom 36  
    Ocena: 944
    torman napisał:
    Raczej nie, bo odpiąłem oba zamki przednie, więc nie mają jak sygnalizować.

Obwód przerwany to tym bardziej będzie otwierał i sygnalizował otwarcie drzwi.

torman napisał:

Może ktoś wie gdzie do modułu wchodzą sygnały otwarcia drzwi?

Do BSI idzie.
  • REKLAMA
  • #5 17259684
    torman
    Poziom 12  
    Obwód się zamyka jak otwiersz drzwi, chyba że ten fiat to jakiś ewenement wśród aut. Poza tym sprawdzałem w prawych drzwiach gdzie nic nie było grzebane i tak właśnie jest. Jak otworzysz zamek pojawia się masa na 3 pinie zamka, obwód się zamyka, łączy z pinem 1

Wiem że idzie do BSI tylko gdzie dokładnie?
    Trochę sporo tam kabli.
  • #6 17259695
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6731
    Sprawdź też konfigurację. Tam można ustawić w parametrach dwa typy zamka centralnego. Po złym ustawieniu tak może się zachowywać.
  • #7 17259809
    torman
    Poziom 12  
    kkknc napisał:
    Sprawdź też konfigurację. Tam można ustawić w parametrach dwa typy zamka centralnego. Po złym ustawieniu tak może się zachowywać.

Możesz trochę jaśniej, jak to się ustawia?
  • REKLAMA
  • #8 17259891
    kkknc
    Poziom 43  
    Na pewno nie młotkiem. ;) Testerem,
  • #9 17265785
    torman
    Poziom 12  
    Testerem, tylko jakim???
    Kolego strasznie zdawkowo podpowiadasz.
    Próbowałem dwoma, w żadnym nie ma takich opcji zmiany jakiejś konfiguracji central zamka.
    Jedyne co to mogę zamknąć, otworzyć zamek.
    Poza tym bardzo wątpliwe aby to było przyczyną problemu.
    W sumie już się poddałem i mam zamontowany stetownik dodatkowy z pilotami.
    Podłączyłem się bezpośrednio pod siłowniki.
    Co ciekawe to jak już odciąłem silniczki w przednich i bocznych drzwiach, to centralny zaczął działać prawidłowo. Zamyka, nie odbija, mruga kierunkami, oczywiście działa tylko na tylne drzwi ;)
    Teraz zaczynam się zastanawiać czy to nie była wina bocznych drzwi przesuwnych i też zauważyłem że tylko te drzwi mają dodatkowy czujnik krańcowy na tylnym słupku, który jak sprawdzałem to działa.
    No nic, będę walczył dalej i dam znać jak się uda ogarnąć temat.
    Szkoda że nie ma tu nikogo kto chciałby pomóc.
    Tym którzy próbowali dziękuję.
  • #10 17265799
    kkknc
    Poziom 43  
    Przyrządem konstruktora. Jest opcja. Tak samo jak dla jego francuskich odpowiedników z grupy PSA.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z centralnym zamkiem w Fiacie Scudo z 2007 roku, który otwiera się zaraz po zamknięciu. Wskazuje na możliwe błędy w podłączeniach przewodów przy zamku drzwi kierowcy oraz problemy z oświetleniem wnętrza. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z uszkodzonego zamka, przerwanego obwodu lub niewłaściwej konfiguracji systemu. Użytkownik próbował odłączyć zamki przednie, co poprawiło działanie centralnego zamka, ale nadal podejrzewa, że problem może leżeć w drzwiach bocznych przesuwnych. Wskazano również na potrzebę użycia odpowiedniego testera do diagnostyki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA