logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką antenę zewnętrzną wybrać do wzmacniania sygnału T-Mobile na wsi?

Khoval 18 Cze 2018 19:35 6126 23
REKLAMA
  • #1 17283228
    Khoval
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Witam
    Od okolo pół roku mam w domu mobilny od t-mobile i sprawuje sie jako tako jesli nikt oprocz mnie z niego nie korzysta ale od jakiegos czasu mama z babcia nauczyly sie korzystac z Youtube😂😂 no i sprawa sie zmienila. Internet jast na tyle slaby ze nie moge komfortowo korzystac z neta. Ostatnio zamowilem nowy zestaw routerow zeby lepiej rozprowadzic wifi po domu lecz jesli jakos sie nie zmieni zasieg to i tak duzo nie pomoze. Wracajac do konkretow chce zakupic antene zeby wzmocnic sygnal jako ze najblizszy masz jest 5-8km odemnie.polecacie jakis konkretny? Planuje kupic taki https://www.senetic.pl/product/RD-5G30?gclid=...nW2FdRhFc5-BNYWoziQp4YZIuT1LVX1xoCKQIQAvD_BwE . Pytanie dodatkowe jesli internet mam z pendrive podloczonego do modemu to jesli podlacze pod niego antene to zasieg bedzie lapal z anteny czy z modemu?(podlacze pod modem)
  • REKLAMA
  • #2 17283251
    Gustav123
    Poziom 1  
    Z tego co napisałeś nie wynikają żadne konkrety. Napisz model modemu, udostępnij nam screenshoty ze speedtestów, dorzuć sreenshoty z programu HManager, inaczej nie będziemy Ci w stanie pomóc. Antene wybiera się na odpowiednie pasmo. Przeszukaj dokładnie forum,a znajdziesz co i jak.
  • #3 17283348
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5754
    A po co ci zewnętrzna antena na 5GHz ? Jaka to lokalizacja, jaka oferta z T-Mobile i jaki sprzęt do niego?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 17293021
    Khoval
    Poziom 5  
    Jaką antenę zewnętrzną wybrać do wzmacniania sygnału T-Mobile na wsi?Jaką antenę zewnętrzną wybrać do wzmacniania sygnału T-Mobile na wsi?Jaką antenę zewnętrzną wybrać do wzmacniania sygnału T-Mobile na wsi?Jaką antenę zewnętrzną wybrać do wzmacniania sygnału T-Mobile na wsi?

Takie coś plus oferta od t-mobile to Nielimitowany internet domowy T-mobile za 49 zł.[/img]
  • #5 17293156
    matek451
    Poziom 43  
    A od kiedy to w ofercie Internet Domowy dają modem E3372 wart z 60 zł? W tej ofercie operator oferuje tylko routery domowe LTE-A czyli B525, B529, B528 i MF286. No i na jakiej podstawie twierdzisz ze łączysz się z BTS-em LTE800 T-Mobile Sobótka 92? Drugi taki sam w Sobótce przy Motelu Klara. Nie pokazałeś żadnej diagnostyki sygnału z CID BTS-a ale pokazany speedtest świadczy o tym że BTS z którego korzystasz jest zapchany na maksa. Poprawa sygnału z niego niewiele zmieni. Trzeba sprawdzić który to BTS i ewentualnie wymusić inny mniej obciążony. Trzeba wykonać najpierw testy pod tymi dwoma w Sobótce na twoim kierunku na telefonie LTE z aplikacją Network Cell Info i pokazać zakładkę DANE oraz pod każdym zrobić speedtest wieczore,. Taki sam test w domu i przed nim. Ale ogólnie kiepsko to wygląda i wróży
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 17293178
    Khoval
    Poziom 5  
    tak masz racje co do oferty. Nie ja ja zamawiałem wiec strzelilem ze to ta ale jednak nie wiec oferta ktora mam to mobilny internet max. co do bts wybralem go bo to najblizszy bts t-mobila a przy hotelu kalra jest bts orange. Chociaż z tego co wiem to maja oni podpisana umowe że moga korzystać z obu masztów(klienci operatorow). Co do speedtestu to jesli robie go teraz gdy jest spokoj mam okolo 4-5mb
  • REKLAMA
  • #7 17293213
    matek451
    Poziom 43  
    Ten kto zamawiał internet w T-Mobile popełnił jeden wielki, niewytłumaczalny błąd kosztujący kupę kasy. Po pierwsze to w tej lokalizacji i tak nie ma żadnych szans aby uzyskiwać prędkości powyżej 60Mb/s a nawet i powyżej 20Mb/s więc oferta MAX jest nikomu nie potrzebna, jest o ponad 30 zł droższa od domowego do 20Mb/s. Po drugie wybrał szajs czyli modem LTE wart 60 zł, wg , regulaminu tej MAX rata za niego to 50 zł/m-c czyli 1200 zł za dwa lata(20x więcej)0 niz jego rynkowa cena). W twoim wypadku trzeba było brać LTE bez limitu za 49 zł za B525 w abonamencie( na start 49 zł). Router z LTE -A wart około 300 zł. Zostałeś z kiepskim sprzętem i w plecy dobrze ponad tysiąc złotych przez 2 lata na dodatek z internetem działającym jak żółw, nie żartuj że 4-5Mb/s to jest dobre LTE. Teraz to ja mam w Play 10-15 razy szybciej. Zrób zalecane testy, jedyna nadzieja to ze BTS przy hotelu jest mniej zapchany o ile rzeczywiście teraz korzystasz z tego Sobótka 92./ Do LTE800 stosuje się 2XATK-10/800-980 lub 2xATK-20. koszt około 200 zł. Ewentualnie działa jeszcze BTS LTE800 T-mobile w Kościelnej Wsi. Sprawdzasz na http://mapa.gsm.poznan.pl/ a nie na jakiejś pseudo mapce handlarza niby anten. Jaki to router do E3372?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 17293226
    Khoval
    Poziom 5  
    Wiem że to był błąd ale cóż nie było mnie przy tym a ojciec dał sobie wcisnąć z telefonem jak wymieniał na koniec oferty.teeaz nic już nie mogę z tym zrobić. Tylko spróbować wyciągając z tego co się da. Wiem że 5-6 mb to mało 😂 po prostu pisze że tyle mam obecnie jak nikt nie korzysta z internetu. Router to tp-link dwr-116. Co do testów to zrobię gdy będę miał czas bo obecne latam do poznania i nie za bardzo mam czas na takie rzeczy
  • REKLAMA
  • #9 17293238
    matek451
    Poziom 43  
    Zestaw z DWR-116 to też nie jest szczyt marzeń, jaka to wersja E3372m zwykła czy HiLink? Ten router na oficjalnym FW i tak przycina prędkości uzyskiwane na samym modemie, Ogólnie testy konieczne ale nie liczyłbym na wiele z T-Mobile w tej lokalizacji. Oferty bez limitu są na tyle atrakcyjne że tam gdzie działa tylko LTE800 sieć się zatyka i może być jeszcze gorzej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 17293243
    Khoval
    Poziom 5  
    Mam jeszcze świerzo przywieziony z Poznania router tp-link tl-wr1043nd ale niewiem czy jest sens wymienac go z tamtym? jak sadzisz. Oprocz tego mam kostki Tendo ktore rozprowadzaj mi wifi po domu i sprawuja sie całkiem dobrze.

modem e3772 mam zwykły

Dodano po 3 [minuty]:

nie wiem czy to coś ci powie ale takie wyniki mam na teście z aplikacji network cell info lite w domu Jaką antenę zewnętrzną wybrać do wzmacniania sygnału T-Mobile na wsi?
  • #11 17293400
    matek451
    Poziom 43  
    Parametry sygnału w domu słabe, NCI nie pokazał eNB, ECI BTS-a ale to połączenie z LTE800 a BTS z którego korzystasz jest zapchany na maksa, niski SINR to potwierdza , podobnie jak pokazany speedtest. Modem nie HiLink czyli też kiepsko, WR-1043 obsługuje E3372 na alternatywnym sofcie Gargoyle, LEDE z LUCI ale i on cudów nie zrobi. Najbliższy BTS z LTE2600, LTE800 T-Mobile i LTE1800NetWorks z ich agregacja w Kaliszu przy Dobrzeckiej 186. Można próbować połączenia na LTE1800, LTE2600 z anteną kierunkową na te pasma ale bez gwarancji połączenia. No i ten modem nie ma możliwości wymuszania konkretnych pasm LTE, nie wspominając o agregacji pasm LTE-A. Klasyczny przykład jak nie należy przedłużać i brać umowy u operatora. jak działa LTE z T-Mobile można było sprawdzić dużo wcześniej na telefonie, skoro ojciec miał umowę z nimi, sam z niego skorzystałeś pokazując screena z NCI. Dał się wrobić ale na pocieszenie tak robi 99% klientów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 17293483
    Khoval
    Poziom 5  
    Okej czyli co w taki razie mam zrobic? konkretnie :D wiem ze mam ale jak mowilem wlasciwie caly czas siedze w poznaniu i nie bylo mnie przy tym. Ale jesli mam byc szczery bylem przez 2 dni gdy internet byl jeszcze testowy i smigal bardzo ladnie(nawet na PC smigal ladnie jednak nie wzialem wtedy pod uwage co bedzie jesli kilka osob rownoczsnie zacznie z niego korzystac). W jaki sposob spr z ktorej anteny korzystam? plus jak spr ktora jest mniej obciazona oraz jak sie przeloczyc na konkretny masz w razie potrzeby? Plus jesli to cos zmini moge zakupic lepszy modem i router. Wazne zeby internet smigal bo teraz wlasciewie bez tego nie da sie funkcjonowac

Dodano po 47 [minuty]:

Właśnie zrobiłem testy przy masz cię Sobótka i przy motelu Klara pierwsze 3 są z Sobótki
    Załączniki:
    • Jaką antenę zewnętrzną wybrać do wzmacniania sygnału T-Mobile na wsi? Screenshot_20180624-110901.jpg (389.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaką antenę zewnętrzną wybrać do wzmacniania sygnału T-Mobile na wsi? Screenshot_20180624-110648.jpg (505.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaką antenę zewnętrzną wybrać do wzmacniania sygnału T-Mobile na wsi? Screenshot_20180624-110637.jpg (502.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 17293591
    Khoval
    Poziom 5  
    Motel klara
    Załączniki:
    • Jaką antenę zewnętrzną wybrać do wzmacniania sygnału T-Mobile na wsi? Screenshot_20180624-111233.jpg (288.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaką antenę zewnętrzną wybrać do wzmacniania sygnału T-Mobile na wsi? Screenshot_20180624-111150.jpg (484.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaką antenę zewnętrzną wybrać do wzmacniania sygnału T-Mobile na wsi? Screenshot_20180624-111145.jpg (479.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 17293689
    Khoval
    Poziom 5  
    Bylem również w dobrzecu jednak jak na złość pod masztem skończył mi się pakiet więc zdołałem tylko częściowo zrobić testy dodam że w speedtescie wyszło jakieś 45mb zanim się pakiet skończył
    Załączniki:
    • Jaką antenę zewnętrzną wybrać do wzmacniania sygnału T-Mobile na wsi? Screenshot_20180624-114607.jpg (516.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaką antenę zewnętrzną wybrać do wzmacniania sygnału T-Mobile na wsi? Screenshot_20180624-114614.jpg (526.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaką antenę zewnętrzną wybrać do wzmacniania sygnału T-Mobile na wsi? Screenshot_20180624-114650.jpg (287.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 17293835
    matek451
    Poziom 43  
    Problemem jest to że NCI na twoim telefonie nie pokazuje ECi, eNB i nie wiemy z którym się łączysz w domu. Możesz spróbować z E3372 bezpośrednio w komputerze i sprawdzić czy Diagnostyka w Managerze połączeń od T-Mobile nie pokazuje czasami CID i parametrów sygnału. Po testach tych dwóch pierwszych jest lepiej ale testy przed południem więc nie są adekwatne do ich prawdziwego obciążenia. Ruch wzrasta po południu i wieczorem gdy wszyscy korzystają z internetu. DL<UL więc sieć już delikatnie przeciążona, potwierdza to też niski SINR( RSRN). Na trzecim trochę lepiej ale SINR też niski czyli nie brakuje użytkowników. Prędkości DL słabe skoro połączyłeś się z LTE+( pewnie LTE2600 jako pasmo podstawowe + LTE1800 lub LTE800). Ogólnie szału nie ma, cóż LTE800 z 10MHz w MIMO2x2 nie daje rady a operator ma tam wielu użytkowników. To efekt wprowadzenia atrakcyjnych ofert na limit za 49 zł ze sprzętem. Ale jak widać pod BTS-em z trzema pasmami LTE też tyłka nie urywa./
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #16 17293851
    Khoval
    Poziom 5  
    czy to ze nie ppokazuje mi ECi i eNB mze byc spowodowane ze korzystam z alikacji network cell lite? a nie pelniej wersji
  • #17 17293969
    matek451
    Poziom 43  
    Nie, ta wersja pokazuje te dane. Czasami zależy to od telefonu, spróbuj jakiejś innej apki.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 17294001
    makosuu
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 370
    Albo spróbuj kodem *#*#*4636#*#* i pokaż informacje o telefonie może tam będzie coś więcej.
  • #19 17311854
    Khoval
    Poziom 5  
    Witam
    Ponownie :D zmieniłem troche podejscie do tego co mi opisałeś i stwierdzilem ze nie ma to wiekszego sensu. Jednak coś musze zrobić wiec stwierdzilem ze najlepsza opcja w takim wypadku bedzie dokupic w tmobile dodatkowa kart internetu ktora bede uzywal tylko ja. Obecnie mam 2 takie kart jednak obie korzystaja z zasiegu playa wiec jest tragicznie(korzystam glownie w poznaniu w komorce jako druga karta i tablecie). znalazlem kiedys kupiony modem alcatel link key ktory wiem ze dupy nie urywa ale mam nadzieje ze bedzie dzialal. Pytanie brzmi czy to jest dobra opcja? nie chce zadnego routera poniewaz wifi nie potrzebuje jedynie chce po prostu podlaczyc pod pc. Pytanie tylko czy bedzie zbieral internet rowie dobrze jak wspomniany wyzej modem huawei ? czy bede musial doinwestowaac w lepszy modem? nie chodzi tu o pieniadze jesli trzeba doplace jednak jesli ten by starczyl byloby najs. Co o tym saddzisz?
  • #20 17314084
    matek451
    Poziom 43  
    A co to zmieni jeśli i tak dodatkowa karta T-Mobile będzie się łaczyła z tym samym zapchanym na amen BTS-em LTE800 T-Mobile? Na dodatek w szajsowym Alcatelu bez złącz anten zewnętrznych z kiepskimi parametrami sygnału.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 17314097
    Khoval
    Poziom 5  
    Rozumiem ze nie bedzie to epicki zasieg ale przynajmniej jesli bede korzystal tylko ja bede mogl swobodnie surfowac.nie denerwujac sie ze co chwila mi sie tnie bo ktos cos oglada. Rozumiem ze alcatel jest do dupy i musze rozejrzec sie za czyms lepszym. Zrezygnuje z jedej karty z play i wyjdzie mi ten sam koszt oraz bede moge go zabrac do poznania i korzystac tam. Chcialbym wiec sie ciebie spytac bo zamierzam kupic drogi modem ktorego na razie mozliwosci nie wykorzystam w pelni ale uwazam ze bedzie przyszlosciowy. Na intenet do pc i w podroz.chodzi mi o Netgear Nighthawk M1. Co o tym sadzisz?

Dodano po 51 [minuty]:

A jesli tak to jak myslisz ktora oferta z tmobile bedzie najllepsza ? Myslalem o tej ofercie z 50gb relad sie chyba nazywa
  • #22 17326188
    feetek
    Poziom 10  
    Ja posiadam internet z Domowy z T-mobile z ruterem D-link DWR-921. Lokalizacja to Św. Katarzyna koło Wrocławia. Jaką byście zewnętrzną antenę polecali do tego modelu rutera i mojej lokalizacji.
  • #23 17326354
    matek451
    Poziom 43  
    A jakie masz problemy z tym T-mobile ? Oferta za 49/65 zł z czyli domowy z DWR-921? Mierzyłeś parametry sygnału i sprawdzałeś eNB,ECI na telefonie LTE z aplikacją Network Cell Info czy na DWR-921 o ile ma FW pokazujące te dane? W poblizu dwa BTS-y NetWorks ale na nich tylko wspólne z Orange 15MHz pasma w MIMO2x2 na LTE1800. To Siechnice i Żerniki Wrocławskie, brak w pobliżu LTE800 T-Mobile nie wspominając o LTE2600.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 17327123
    feetek
    Poziom 10  
    Bardzo słaby lte na telefonie HSPA+ maksymalnie. Na DWR-921 jest LTE ale co chwila zrywa i praktycznie przeglądanie stron jest strasznie denerwujące. Oględanie filmów wręcz niemożliwe.
    Jaką antenę zewnętrzną wybrać do wzmacniania sygnału T-Mobile na wsi?Jaką antenę zewnętrzną wybrać do wzmacniania sygnału T-Mobile na wsi?Jaką antenę zewnętrzną wybrać do wzmacniania sygnału T-Mobile na wsi?Jaką antenę zewnętrzną wybrać do wzmacniania sygnału T-Mobile na wsi?Jaką antenę zewnętrzną wybrać do wzmacniania sygnału T-Mobile na wsi?Jaką antenę zewnętrzną wybrać do wzmacniania sygnału T-Mobile na wsi?Jaką antenę zewnętrzną wybrać do wzmacniania sygnału T-Mobile na wsi?

Dodano po 17 [godziny] 20 [minuty]:

Jeszcze dodam, że taki transfer i jest to jeden z lepszych:

Ruter wygląda tak:

Na chwilę obecną mam taką antenę:
    https://www.dipol.com.pl/antena_atk-log_alp_l...2x2_5m_przew_wtyk_sma_800-3000mhz_A7054_5.htm

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje zewnętrznej anteny do wzmocnienia sygnału mobilnego internetu T-Mobile na wsi, gdzie odczuwa problemy z prędkością, szczególnie przy większym obciążeniu. Wskazuje na odległość do najbliższego BTS-a wynoszącą 5-8 km oraz na używanie modemu E3372. Użytkownicy forum sugerują, aby przed zakupem anteny przeprowadzić testy sygnału oraz sprawdzić, z którym BTS-em się łączy. Wskazują również na problemy z obciążeniem sieci oraz na konieczność wymiany modemu na lepszy, np. Netgear Nighthawk M1, oraz na rozważenie zakupu routera LTE-A. Wskazano, że antena powinna być dostosowana do odpowiednich pasm LTE, a także że modem E3372 może ograniczać prędkości. Użytkownik rozważa również zakup dodatkowej karty SIM, aby poprawić jakość połączenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA