logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

nissan almera n16 radio clarion PN-1629M zmiana na niefabryczne

sp4yol 05 Lip 2018 21:25 8898 8
REKLAMA
  • #1 17314308
    sp4yol
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witajcie.
    chcę w mojej almerze zmienić radio fabryczne na inne,ale nie bardzo mi to wychodzi więc proszę Was o pomoc.radio fabryczne to Clarion PN-1629M
    zakupiłem przejściówke kostki oryginalnej na ISO,ale niestety kostki nie pokrywają sie pinami . sprawdzałem jakieś schematy ale dalej klapa.

to jest kostka od radia fabrycznego
    czy wiecie do których kabli ze zdjęc podłączyć te z ISO ,czyli czerwony,żółty ,czarny,pomarańczowy ,niebieski?
    I jeszcze jedno pytanie.
    Czy wiecie do czego jest druga kostka od radia,ta mniejsza?
  • REKLAMA
  • #2 17641189
    Walus334
    Poziom 2  
    Ocena: 21
    Witam mam ten sam problem czy opanował to?
  • REKLAMA
  • #3 17649123
    Walus334
    Poziom 2  
    Ocena: 21
    Dzięki za pomoc mam nadzieję że to opanuje bo chciałem zamontować wzmacniacz A takich kostek jak mam w aucie nie umie znaleźć nigdzie

Dodano po 2 [minuty]:

A ta mała kostka co przychodzą te zielone kabelki to do czego są bo po podłączeniu kostki nic się nie dzieję
  • REKLAMA
  • #4 17649139
    sp4yol
    Poziom 8  
    Bo raczej ich nie znajdziesz. Usiądź popatrz,pomysł i będzie dobrze. Na początek najważniejsze aby znaleźć zasilanie w fabrycznej kostce bo w radiu prosta sprawa czyli połączyć żółty z czerwonym. Elilinujesz w fabrycznej głośniki czyli cztery pary w każdej parze ten sam kolor zazwyczaj.i po kolei wsadzasz do reszty połączony żółty z czerwonym oraz czarny czyli masę. Jeśli chodzi o wzmacniacz nie podłącza się go do kostki tylko o ile pamiętam bezpośrednio do radia końcówkami czincz czy jak się one tam nazywają. Jeśli wystąpiły u Ciebie efekt taki jak u mnie czyli bez podłączenia głośników radio działa a przy podłączeniu ich i podgloszeniu będzie restartowalo Ci radio znaczy to że jest coś z napięciem w wiazce to od radia. Pomimo że fabryczne działało u mnie nowe wywołało. Wtedy musisz pociągnąć nowe zasilanie i masę tak jak w moim przypadku że stacyjki.o którą kostkę Ci chodzi?
  • REKLAMA
  • #5 17649160
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5167
    Ech z Wami, dzieciaki. :cry: .. Kupuje sie dedykowaną przelotke - adapter za pare groszy, na nie grzebie w instalacji jak kura łapą....
    http://www.car-hifi-radio-adapter.eu/en/car-r...mera-2007-onwards-car-radio-wire-harness.html
    a tu schemacik :

sp4yol napisał:
    zakupiłem przejściówke kostki oryginalnej na ISO,ale niestety kostki nie pokrywają sie pinami
    Zdarza sie, wiec sie prawdza, ewentualnie przeklada piny.
    sp4yol napisał:
    Czy wiecie do czego jest druga kostka od radia,ta mniejsza?
    CAN. Sprawdza się multimetrem, co i gdzie jest, bo Japonczycy potrafią to zmienić nawet w tym samym roczniku i modelu samochodu.
  • #6 17649165
    sp4yol
    Poziom 8  
    Heh to pierwsze co zrobilem. Kupiona Przejscjowka iso na clariona nissanowskiego lecz ni cholery nie ppkrywala sie i nie dzialalo stąd ręczna robota z zamianą pinow. A i jeszcze ważna rzecz z nissana antena raczej nie będzie Ci pasowała do nowego radia. Potrzebna koncowka
  • #7 17649167
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5167
    Dopisalem więc

Musisz wiedzieć jedną rzecz - czy nie masz gdzieś wzmacniacza audio sterowanego przez CAN/ AVCAN. Sprawdź multimetrem, czy na wtyku podstawowym masz parami kilkuomową rezystancje, czyli glosniki, bo to podstawa. Zasilanie zawsze ( żółty w DIN) musi być w samochodzie, tak jak czerwony w DIN (ACC po stacyjce) Niebieski zaś w DIN to zasilanie wzmacniacza anteny.
  • #8 18330251
    John5MM
    Poziom 19  
    Ocena: 402
    Witam , przepraszam że odgrzebuje roczny temat, ale sam w nim potrzebuje pomocy, w Almera N16 wymieniłem kaseciaka na PIONEER MVH-S110UB, posiada on 2 kostki ISO,(kostkę do głośników idzie łatwo połączyć kolorami gdyż na wtyczce oryginalnej głośniki a pozaznaczane podwójnymi kolorami. Mój problem polega na tym że zakupiłem radio i przejściówkę oryginalnej wtyczki na ISO (aby podpiąć pod przewody dostarczone z radiem). Nie sprawdziłem połączeń tylko wpiąłem wszystko (w końcu jak to przejściówka na której było napisane do Almery N16). Wszytko było fajnie lecz po pewnym czasie pojawiło się przerywanie w głośniku. Dziś sprawdzałem, poruszałem kilka razy kablami lecz radio zaczęło się resetować, po 10 minutach przestało reagować, w ogóle się nie włącza. Posprawdzałem przewody łączące wtyk oryginalny z przejściówką ISO, jak te wtyki (wtyczka zasilania) połączyć ?

Poniżej zmodyfikowana fotka kolegi sp4yol (naniesione piny kabla ISO jakie nachodzą na oryginalna wtyk w samochodzie)
    Z tym że kabel pomarańczowy ostatecznie nie dochodzi do gniazda radia.
    Po miedzy wtykiem do radia a gniazdem ISO jest dodatkowy niebieski kabel (niepodłączony) który ma naklejoną kartkę na której pisze SYSTEM REMONTE CONTROL.

Czy da się też wyciągnąć piny z obudowy ISO ?

• #9 18332091
    John5MM
    Poziom 19  
    Ocena: 402
    Poradziłem sobie z problemem , częściowo nakierował mnie kolega sp4yol, oryginalna wtyczka była obluzowana nie stykała z nową, związałem solidnie izolacja i nie mam żadnych przerwań. Jeśli problem będzie się powtarzał pozostaje mi tylko odcięcie złącz i lutowanie przewodów. Wtyczka z mojego powyższego postu z naniesionymi pinami z gniazda ISO jest dobra (na pewno kable zasilające). Trochę dziwne jest że niema w oryginalnym gnieździe przewodu GND, bo chociaż masa jest antenie i na metalowej obudowie w jakiej umieszczone jest radio, to bez problemu można je dorobić przykręcając podkładkę z przewodem, śrubą do przykręcenia metalowego stelaża z maskownicą.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik chce wymienić fabryczne radio Clarion PN-1629M w Nissan Almera N16 na inne, ale napotyka problemy z dopasowaniem pinów w przejściówce ISO. W dyskusji poruszane są kwestie związane z podłączeniem zasilania, głośników oraz wzmacniacza. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, sugerując, aby sprawdzić połączenia oraz ewentualnie lutować przewody, jeśli wystąpią problemy z zasilaniem. Wskazano również na możliwość, że oryginalna wtyczka może być luźna, co prowadzi do przerywania sygnału. Dodatkowo, poruszono temat anteny, która może wymagać innej końcówki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA