logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Montaż dodatkowego gniazda zapalniczki - AUDI A4 B6

mjar755 17 Lip 2018 19:05 19587 12
  • #1 17334499
    mjar755
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam,
    Mam pytanie, planuję zamontować dodatkowe gniazdo zapalniczki w audi a4 b6 sedan.
    Samochód wyposażony jest w tylko jedno gniazdo (z bezpiecznikiem w skrzynce 15A).

Jak mogę podpiąć dodatkowe gniazdo? Czy mogę bez problemu się wpiąć w instalację przy aktualnej zapalniczce, czy lepiej ciągnąć nowy przewód od akumulatora?

Myślę nad jednym lub dwoma dodatkowymi gniazdami bym mógł podłaczyć lodówkę, kamerkę i ewentualnie ładowarkę do telefonu.

Pozdrawiam[/td]
  • #2 17334510
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4887
    mjar755 napisał:
    bym mógł podłaczyć lodówke, kamerke i ewentualnie ładowarke do telefonu.
    Kamerka i ładowarka to max 5A, a ile ma ta lodówka?
  • #3 17334528
    mjar755
    Poziom 10  
    zasilanie DC 12V: chłodzenie 46W, grzanie 42W

Tak jest napisane, czyli wychodzi ok 3,8A. Teoretycznie. Jak dobrze liczę.

Lecz nie wykluczam podłaczać też innych rzeczy. Na pewno myślę nad gniazdem ze względu na lodówkę.

Dodano po 2 [minuty]:

Generalnie, ostatnio podłączyłem pod rozgałęziacz lodówkę i kamerkę. Poszedł bezpiecznik i końcówka rozgalęziacza się przyjarała w gnieździe zapalniczki

Dlatego zastanawiam się czy może być pod jednym.

Rozgałęziacz był pewnie co prawda za słaby, ale i tak nie chciałbym mieć żadnej przygody.

Dodano po 9 [minuty]:

Myślałem nad zamontowaniem czegoś takiego: https://allegro.pl/gniazdo-zapalniczki-hermetyczne-12-24v-15a-pls35a-i7439915592.html
  • #5 17335081
    mjar755
    Poziom 10  
    Covul napisał:
    Jeśli gniazdo Ci nie wyrobiło to wstawiaj drugie, pamiętaj tylko o bezpieczniku i odpowiednim przekroju przewodów.

Nie wyrobiło, ale tak jak mówię miałem rozgałęziacz na 3 nie z jakiejś wyższej półki i zapewne dlatego.

Chodzi mi bardziej o to, czy mogę się pod to gniazdo podpiąć i zrobić drugie czy może jakieś propozycje pod co się podpiąć by zrobić gniazdo kolejne
  • Pomocny post
    #6 17335213
    Covul
    Poziom 18  
    Ocena: 49
    Zrób drugie na osobnej linii, na znanym portalu aukcyjnym na a, niejaki LMST sprzedaje "Bypas bezpiecznika Mini" albo "Bypas bezpiecznika płaskiego Uni". Wybierz taki jaki będzie pasował do Twoich bezpieczników, wepnij w skrzynce tam gdzie był bezpiecznik od gniazda i masz rozgałęzione, aczkolwiek sprzedający nie pisze nic o przekroju przewodu tego cuda, ani o tym jakim prądem można to obciążyć. Ewentualnie zapnij się bezpośrednio do klemy (są takie z miejscem na rozgałęzienie i bezpiecznik) i ciągnij przewód tam gdzie chcesz gniazdo, więcej zabawy, ale chyba bardziej pewnie.
  • #7 17335932
    mjar755
    Poziom 10  
    Covul napisał:
    Zrób drugie na osobnej linii, na znanym portalu aukcyjnym na a, niejaki LMST sprzedaje "Bypas bezpiecznika Mini" albo "Bypas bezpiecznika płaskiego Uni". Wybierz taki jaki będzie pasował do Twoich bezpieczników, wepnij w skrzynce tam gdzie był bezpiecznik od gniazda i masz rozgałęzione, aczkolwiek sprzedający nie pisze nic o przekroju przewodu tego cuda, ani o tym jakim prądem można to obciążyć. Ewentualnie zapnij się bezpośrednio do klemy (są takie z miejscem na rozgałęzienie i bezpiecznik) i ciągnij przewód tam gdzie chcesz gniazdo, więcej zabawy, ale chyba bardziej pewnie.

O kurczę, nie wiedziałem, że coś takiego nawet jest. Czyli to wpinam w miejsce aktualnego bezpiecznika podpinam plusa(ten przewód z Baypasa) z tego do nowej zapalniczki, minusa łapię z masy gdziekolwiek karoserii aby złapało i tyle?
    Dobrze rozumiem?

Dodano po 1 [minuty]:

ewentualnie dodatkowo włącznik bym zrobił (przełącznik) przed gniazdem, bym mógł je sobie włączać i wyłączać jakbym nie używał

Dodano po 14 [minuty]:

I jeszcze pytanko mam, jakie wtedy bezpieczniki tam podpiąć ? oryginalny był 15A, czyli 2 bezpieczniki 15A?
  • Pomocny post
    #8 17335964
    Covul
    Poziom 18  
    Ocena: 49
    Dopóki nie poruszyłeś tematu ja te też nie wiedziałem, że takie cuda są :). Dobrze rozumiesz, przeglądałem sprzedawców wynalazku szukając obciążalności, u jednego było napisane, że do 30A ale możliwe że to wartość dla obu linii łącznie, w sumie bezpieczniki też raczej większe nie bywają więc ja bym dał po 15A na każdą i powinno być ok, u mnie w samochodzie też mam po 15A na gniazdo. Co do wyłącznika, to możesz poszukać, na którym z bezpieczników napięcie jest dopiero po załączeniu zapłonu i tam się wpiąć. Masę możesz spróbować poszukać na którejś ze śrub, założysz oczko na kabel, pod śrubkę i heja banana.
  • #9 17336018
    mjar755
    Poziom 10  
    Czy przewód 1,0mm2 (bo taki jest w baypasie) będzie dobry do podłączenia zasilania do zapalniczki nowej? Czy nie za cienki?
  • #11 17336033
    mjar755
    Poziom 10  
    U użytkownika LMST jest właśnie 1mm2,
    I tu pytanie czy będzie ok by podłączyć drugie gniazdo i na takim samym przewodzie.
  • #12 17349574
    mjar755
    Poziom 10  
    Całość zamontowana. Dzięki wielkie za pomoc i doradztwo. Do zamknięcia :)
  • #13 17349577
    mjar755
    Poziom 10  
    Całość zamontowana. Dzięki wielkie za pomoc i doradztwo. Do zamknięcia :)

Dodano po 47 [sekundy]:

Całość hula jak trzeba.
    Do zamknięcia

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje zamontować dodatkowe gniazdo zapalniczki w Audi A4 B6, które ma tylko jedno gniazdo z bezpiecznikiem 15A. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące obciążenia elektrycznego, gdzie lodówka wymaga około 3,8A, a ładowarka i kamerka łącznie do 5A. Użytkownik rozważa podłączenie nowego gniazda do istniejącego lub bezpośrednio do akumulatora. Rekomendacje obejmują użycie bypasa bezpiecznika oraz odpowiedniego przekroju przewodów (1,0mm2 lub 2,5mm2) dla zapewnienia bezpieczeństwa. Użytkownik zainstalował gniazdo i potwierdził, że działa poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA