Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Brak głosu z prawej strony - astra g

elektronikq 19 Jul 2018 17:10 4731 20
  • #1
    elektronikq
    Level 24  
    Radio oryginalne car400. Nagle przestała grać prawa strona. Czy ktoś ma rozpiskę tej kostki w oplu? Chciałbym sprawdzić czy głośniki sa sprawne i przewody zasilające głośniki też. Czy głośnik moge sprawdzić omomierzem? Jak będzie ok kilku omów to będą ok?

    Dodano po 5 [minuty]:

    Czy głośniki w astrze sa połączone szeregowo? Tzn prawa strona przód tył i lewa strona przód tył.
  • Helpful post
    #2
    marcin.koz2910
    Level 27  
    miernik (multimetr) ustawić na "przejście" i sprawdzić trzeba przejście na przewodach głośnikowych czyli trzeba dobrać się do kostki w radiu i przy głośnikach będących w zainteresowaniu

    ale na początek sprawdził bym przelotki pomiędzy drzwiami a nadwoziem

    Brak głosu z prawej strony - astra gBrak głosu z prawej strony - astra g
  • #3
    elektronikq
    Level 24  
    Nie gra mi lewy tył i prawy przód i tył. Chciałem z przodu chciałbym się dostać do silnika ale zabudowane to jak nie wiem...
    Odkręciłem dwie śruby od dołu i co dalej? Mówię o prawym przednim.
  • #5
    elektronikq
    Level 24  
    Witam. Zdemontowałem głośnik ten duży od pasażera z przodu. Stan wizualny bardzo ładny. Pomierzyłem oporność głośnika tak ok 2,3Ω.
    Jak radio było włączone to napięcie na głośniku było ok 0,033V jak radio zostało wyłączone to spadło do 0V. Wraz z podgłaszaniem napięcie się nie zmieniało.

    Sprawdzałem wszystkie gumy łączące drzwi z nadwoziem, są pęknięcia ale przerwań przewodów nie ma. Pęknięcia zaizolowałem.
    Wyciągnałem radio i chciałbym sprawdzić przejście kostka - przedni, prawy głośnik pasażera. Tylko że te schematy nijak się nie mają do tej kostki:
    Brak głosu z prawej strony - astra g
    Na razie nie mam klucza żeby wyjąc tą szufladę więc czy ktoś ma rozpiskę pinów tej kostki?

    Moim zdaniem winne jest radio. Nie gra 6 z 8 głośników. I też chciałbym sprawdzić radio na sucho: Czy ktoś ma rozpiskę dla Philips CAR 400?
    Brak głosu z prawej strony - astra g
  • Helpful post
    #6
    marcin.koz2910
    Level 27  
    To masz klasyczne kostki ISO
  • Helpful post
    #7
    yogi009
    Level 43  
    Weź jakiś głośnik 8Ω (tylko nie taki zupełnie mikry) i po kolei wepnij się w pin'y głośnikowe kostki ISO. Oczywiście radio na małej głośności. Wyeliminujesz ew. błędy samego radioodbiornika. Jeśli wszystko zagra poprawnie, zacznij oglądać instalację.
  • #8
    elektronikq
    Level 24  
    Normalna kostka ISO:D
    coś takiego:

    Brak głosu z prawej strony - astra g

    ?

    Dodano po 2 [minuty]:

    Kostka ISO widzę ma dwa poziomy. A ten jeden na górze szereg pinów(nad bezpiecznikiem) to od pilota od kierownicy?
  • #9
    yogi009
    Level 43  
    Na lenistwo nie ma rady, jak ktoś ma takiego googla, to naprawdę nic nie można zrobić...

    https://www.google.pl/search?q=raDIO+samochod...cAhUiDJoKHWKMBzsQsAR6BAgAEAE&biw=1385&bih=779
  • #11
    elektronikq
    Level 24  
    balance sprawdzony, niskie i wysokie tony też.
    Jak wezmę balance na prawo to gra z tyłu 1 mały głośnik w drzwiach (koło klamki) natomiast jak w lewo to mam 1 duży głośnik od kierowcy.
    Wysoki i niskie tony mogę regulować tymi pokrętłami.
  • #13
    elektronikq
    Level 24  
    yogi009 wrote:
    Na lenistwo nie ma rady, jak ktoś ma takiego googla, to naprawdę nic nie można zrobić...

    https://www.google.pl/search?q=raDIO+samochod...cAhUiDJoKHWKMBzsQsAR6BAgAEAE&biw=1385&bih=779

    to przecież wrzuciłem taki sam schemat. Tylko jak kolega spojrzy na zdjęcie gniazda radia to gniazdo ma 3 poziomy a ISO ma 2.
    Czy te piny nad ISO w moim radiu są od pilota od kierownicy?

    Dodano po 53 [sekundy]:

    Napięcie pod stacyjkę jest po to aby uruchomić radio ze stacyjką i zgasić jak się wyłączy? Ale bez tego też powinno działać?
  • #14
    yogi009
    Level 43  
    Jak sobie poczytasz zupełne podstawy, dowiesz się, że jest sobie przewód żółty i czerwony, jeden zasila całe radio i po wyłączeniu stacyjki generalnie wyłącza zasilanie radia, drugi cały czas podaje napięcie do pamięci radia (pamięć stacji, ustawień, itd.).

    Co do rozkodowania kostki ISO, ręce opadają. Zwykły miernik, znajdź pin'y z napięciem, masę, głośniki też można sobie namierzyć. Prosta robota, a czasem sporo wyjaśnia, szczególnie jeśli ktoś przed Tobą modyfikował kabelki.
  • #15
    elektronikq
    Level 24  
    yogi dziękuje za pomoc ale wogóle nie czytasz ostatnich postów, wrzuciłem kostkę iso a Ty wyskakujesz z google...
    Z rozkodowaniem kostki nie miałem problemu. Sprawdziłem ciągłość przewodów i jest ok. Więc na 99% radio bo głośnik jakąś miał rezystancję jutro podłącze go pod wzmacniacz.

    Te górne piny są od sterowania pilota i wyświetlacza?
    Radio ze sterowaniem z pilota z kierownicy ma taką kostkę?
  • #16
    elektronikq
    Level 24  
    Brak głosu z prawej strony - astra g

    wg powyższego schematu pod wejścia 1-2, 3-4 podłączałem głośniki i grają. 5-6, 7-8 nie grają. Więc końcówka mocy?
    SWC i SDV to od pilota?
  • #17
    andrzej20001
    Level 43  
    Sprawdz po prostu te głośniki baterią 1.5V z przewodami. Rynce odpadajom..
  • #18
    elektronikq
    Level 24  
    andrzej20001 wrote:
    Sprawdz po prostu te głośniki baterią 1.5V z przewodami. Rynce odpadajom..


    Dobra będę się wyrażał bardzo jasno. Głośniki w aucie sprawdzone tak jak pisali wcześniej koledzy.
    W kostkę iso wspiąłem omomierz do każdego z 4 kanałów i każdy kanał ma ok 4,1 oma. Potem do każdego kanału podłączyłem bateryjkę i słychać w głośniku jednorazowy brzdęk w każdym kanale. Zakładam że jest ok.
    Jeden głośnik który nie działał wymontowałem i podłączyłem do sprawnego kanału (w moim przedostatnim poście napisałem co działa a co nie)
    i grał czyli przypuszczam, że głośniki są ok.

    Zdobyłem radio car 300 włożyłem i też prawa strona przód i tył w ogóle nie gra. No i konsternacja czy radio już było popsute, czy ja uwaliłem je w swoim aucie. Myślałem że jest zwarcie na którymś z głośników ale zmierzyłem każdy kanał i ma ok 4 omów więc zwarcie w głośnikach odpada.
    Jakby radio nie miało tego kodu to bym to na krótko podłączył i sprawdził.

    Potencjometr od balansu sprawny bo raz gra przód a raz tył, tylko że LEWA strona. Prawa dźwięku brak.

    SWC i SDV pewnie są od pilota w kierownicy bo car 300 nie ma tych pinów i właściciel mówił że u niego w zafirze pilota nie było na kierownicy.
    Niestety nie pamięta czy grała prawa strona czy nie.

    Dodano po 1 [godziny] 40 [minuty]:

    Wsadziłem inne car 300 i głośniki wszystkie grają. Wydaje mi się że lewa strona jest mocniejsza ale to może złudzenie bo wcześniej tylko lewa strona grała.

    Problem leży w car 400. Prawa strona nie gra. Czy ktoś kiedyś miał do czynienia z tymi radiami? czy to końcówka mocy się spaliła?
    Patrzyłem wizualnie dwie końcówki mocy są dobrym stanie. Czy coś innego mogło się stać?

    Dodano po 2 [godziny] 29 [minuty]:

    To że głośniki po lewej grają mocniej niż po prawej nie dawało mi spokoju więc przełożyłem głośniki. Głośnik z prawej strony który grał ciszej przełożyłem na lewą stroną która grała głośno. Niestety ten sam efekt. Czyli głośniki przynajmniej z przodu są sprawne.

    I teraz to w sumie po tych 3 godzinach na słońcu już sam nie wiem. Czy te malutkie głośniki które są powodują to co opisałem?
  • Helpful post
    #19
    kwok
    Level 39  
    elektronikq wrote:
    Potencjometr od balansu sprawny bo raz gra przód a raz tył, tylko że LEWA strona.

    To jest balans tył-przód czyli FADER. Sprawdz balans lewa-prawa czyli BALANCE zwany balansem. Aby tego dokonać pociągnij gałkę głośności nieco i pokręć.☺
  • #20
    elektronikq
    Level 24  
    Bingo, nie zauważyłem tej funkcji. Dziękuje.
  • #21
    elektronikq
    Level 24  
    Bingo, nie zauważyłem tej funkcji. Dziękuje.

    Dodano po 36 [sekundy]:

    Wszystko w temacie.