andrzej20001 wrote: Sprawdz po prostu te głośniki baterią 1.5V z przewodami. Rynce odpadajom..
Dobra będę się wyrażał bardzo jasno. Głośniki w aucie sprawdzone tak jak pisali wcześniej koledzy.
W kostkę iso wspiąłem omomierz do każdego z 4 kanałów i każdy kanał ma ok 4,1 oma. Potem do każdego kanału podłączyłem bateryjkę i słychać w głośniku jednorazowy brzdęk w każdym kanale. Zakładam że jest ok.
Jeden głośnik który nie działał wymontowałem i podłączyłem do sprawnego kanału (w moim przedostatnim poście napisałem co działa a co nie)
i grał czyli przypuszczam, że głośniki są ok.
Zdobyłem radio car 300 włożyłem i też prawa strona przód i tył w ogóle nie gra. No i konsternacja czy radio już było popsute, czy ja uwaliłem je w swoim aucie. Myślałem że jest zwarcie na którymś z głośników ale zmierzyłem każdy kanał i ma ok 4 omów więc zwarcie w głośnikach odpada.
Jakby radio nie miało tego kodu to bym to na krótko podłączył i sprawdził.
Potencjometr od balansu sprawny bo raz gra przód a raz tył, tylko że LEWA strona. Prawa dźwięku brak.
SWC i SDV pewnie są od pilota w kierownicy bo car 300 nie ma tych pinów i właściciel mówił że u niego w zafirze pilota nie było na kierownicy.
Niestety nie pamięta czy grała prawa strona czy nie.
Dodano po 1 [godziny] 40 [minuty]:
Wsadziłem inne car 300 i głośniki wszystkie grają. Wydaje mi się że lewa strona jest mocniejsza ale to może złudzenie bo wcześniej tylko lewa strona grała.
Problem leży w car 400. Prawa strona nie gra. Czy ktoś kiedyś miał do czynienia z tymi radiami? czy to końcówka mocy się spaliła?
Patrzyłem wizualnie dwie końcówki mocy są dobrym stanie. Czy coś innego mogło się stać?
Dodano po 2 [godziny] 29 [minuty]: To że głośniki po lewej grają mocniej niż po prawej nie dawało mi spokoju więc przełożyłem głośniki. Głośnik z prawej strony który grał ciszej przełożyłem na lewą stroną która grała głośno. Niestety ten sam efekt. Czyli głośniki przynajmniej z przodu są sprawne.
I teraz to w sumie po tych 3 godzinach na słońcu już sam nie wiem. Czy te malutkie głośniki które są powodują to co opisałem?