Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Opel Astra G - Nie działają głosniki.

11 Wrz 2017 20:50 1701 7
  • Poziom 6  
    Witam, mam dziwny problem z głośnikami. Gdy podlacze oryginalne radio dziala jeden glosnik od strony kierowcy i to tyle. A gdy podlacze inne radio, takie za 50 zloty dzialaja dwa z przodu,tyl cisza. Co mozna zrobic zeby i tyl zaczal dzialac??
  • Pomocny post

    Poziom 43  
    Zacznij od sprawdzenia instalacji, kolejna kwestia to czy to radio "za 50zł" nie ma tylko wyjścia na głośniki frontowe.
  • Warunkowo odblokowany
    Bartoszek1998 napisał:
    Co mozna zrobic zeby i tyl zaczal dzialac??
    A są tam głośniki? Radio za 50zł obsługuje cztery głośniki?
  • Poziom 6  
    No wlasnie nie mam pojecia, ale mam jeszcze duzo innych radi (czy jak to tam sie pisze) ktore obsluguja cztery glosniki i niestety dziala wtedy tylko jeden.

    Dodano po 32 [sekundy]:

    A i głosniki są :D
  • Pomocny post

    Poziom 43  
    Bartoszek1998 napisał:
    A i głosniki są :D

    sosarek napisał:
    Zacznij od sprawdzenia instalacji
  • Poziom 6  
    No kurde coś tam dziś sprawdzałem,tam w tej trąbie słonia i niby wszystko jest ok... A na gdzie mniej więcej pękaja kable??
  • Pomocny post
    Poziom 19  
    Bartoszek1998 napisał:
    A na gdzie mniej więcej pękaja kable??

    Otwórz tylne drzwi to zobaczysz giętką rurę wypełnioną kablami.
    Najczęściej pękają/przełamują się kable na zgięciach w wiązkach biegnących do tylnych drzwi.
    Zasilają one nie tylko głośniki, ale również zamki elektryczne i elektryczne szyby (jeśli są).
    Ale...
    Jeśli nie ma problemów z zamykaniem/otwieraniem drzwi i okien, a nie działają tylko głośniki tylnych drzwi, to szukaj gdzie indziej.
    Może najprościej będzie odpiąć głośniki od radia i sprawdzać podłączając bateryjkę np. 9V do pinów wtyczki głośnikowej.
    Charakterystyczne "puknięcie" w każdym po kolei głośniku oznacza, że instalacja/głośniki są sprawne. Głośników jest 5 (3 przednie i 2 tylne).
  • Poziom 6  
    Kable nie są przerwane, wszystko tam jest w porządku. Ale wykręciłem tylni głośnik i podłączyłem go do przodu i niestety - żadnego dźwięku, dla pewności sprawdziłem go jeszcze baterią no i też nic. Ale ten głośnik z przodu podłączyłem do tyłu i też nic, najprawdopodobniej radio nie obsługuje 4 głośników. Czyli wychodzi na to że głośniki z tyłu są spalone, a radio nie obsługuje 4 głośników? Ale dziwi mnie jeszcze fakt dlaczego na innych radiach działa tylko jeden głośnik - ktoś jakieś pomysły?

    Dodano po 2 [minuty]:

    A u mnie głośników jest 8. Z tyłu dwa duże i dwa takie małe przy szybie i z przodu jest tak samo. :)