logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Ekspresy do kawy] Jaki model ciśnieniowy, nie na pastylki, do 1000 zł?

jack63 27 Lip 2018 20:46 963 11
REKLAMA
  • #1 17353226
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2799
    Witam. Proszę o porady do zakupu ekspresu do kawy.
    Warunki:
    1. Ciśnieniowy
    2. Nie na pastylki
    3. Nie z kolbą. Podobno trudno utrzymać czystość.
    4. Domowy.
    5. Cena do 1 k zł.

Wstępna propozycja jaką otrzymałem to Krups EA8108.
    Z góry dzięuję za wszelkie informacje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17353268
    rafi84
    Poziom 24  
    Ocena: 140
    Ja z swojej strony mogę polecić Philips XSmall HD8650/09
    teraz można kupić za lekko ponad 900zł.
  • REKLAMA
  • #3 17353321
    jack63
    Poziom 43  
    Dzięki za inf. Bardzo proszę napisz coś więcej.
    Czy spełnia warunki ? Czy łatwo utrzymać czystość?
    Ew. inne uwagi.
  • Pomocny post
    #4 17353376
    rafi84
    Poziom 24  
    Ten model wybrał jakieś 7-8 miesięcy temu mój teść.
    Ekspres jest moim zdaniem łatwy w utrzymaniu czystości (sam posiadam Seaco Intenso - a one środek mają ten sam - znaczy moduł do zaparzania kawy jest dokładnie ten sam)
    raz w tygodniu trzeba go po prostu wyciągnąć z ekspresu i umyć pod bieżącą wodą.
    Raz na 500 kaw trzeba nasmarować. Zresztą można poczytać komentarze na necie które są bardzo pozytywne. Na YT masz również recenzję.
    Jeśli chodzi o warunki to wszystkie 5 punktów jest spełnione. Jedynym minusem to że można używać tylko kawy ziarnistej (dla mnie to nie minus bo tylko takiej używam).
  • Pomocny post
    #5 17353418
    Borutka
    Poziom 29  
    Ocena: 414
    jack63 napisał:

Wstępna propozycja jaką otrzymałem to Krups EA8108.

Trzymaj się kolego z daleka od tego badziewia :wink:
    Zresztą masz Elektrodę, o Krupsach są elaboraty. Do 1kzł nie masz wyboru, masz tylko jeden wyżej wspomniany ekspres. Trochę powyżej 1kzł upolujesz jakieś inne Saeco czy Delonghi (najbardziej polecane firmy), ewentualnie Boscha.
    Osobiście od kilku lat mam podstawowy Saeco Intelia. To dobry sprzęt z automatyczna adaptacją młynka i świetnie parzy kawę. Miałem też Delonghi Magnifica ESAM. To siermiężny i dość głośny ekspres, ale również parzy dobrze.
  • #6 17353454
    jack63
    Poziom 43  
    Dzięki koledzy. O tym krupsie wolę czytać na Elektrodzie niż się z min męczyć...
    Czy macie inf o awaryjności tego philipsa i ew możliwościach napraw o ile się trafią? Oby nie. :D
  • Pomocny post
    #7 17353708
    Borutka
    Poziom 29  
    Na EuroAGD w okolicy 1200-1300zł, są dwa Bosche, Philips (czyli Saeco Minuto) i Gaggia, który wygląda na bliźniaczą konstrukcję starszego Saeco z linii Intelia - warto porównać zaparzacze. Na OleOle jest Delonghi ECAM. No i wszechobecny stary już Delonghi ESAM. Także myślę, że za tyle coś zadawalającego można wybrać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 17353711
    Felini
    Moderator
    Ocena: 432
    jack63 napisał:
    Nie z kolbą. Podobno trudno utrzymać czystość

Zależy w jakim sensie.
    Chodzi o możliwość rozsypywania się przemiału w czasie ładowania kolby, ew. dystrybucji i ubicia, czy też o zachowanie czystości wewnątrz elementów zaparzających?
    Jeśli to drugie, z pewnością kolba jest dużo łatwiejsza w utrzymaniu czystości.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 17354682
    rafi84
    Poziom 24  
    Tylko że z kolbą jest problem z gradacją kawy mielonej. Dużo kaw zmielonych w różnych seriach różnie się zaparza albo i nie, trzeba tedy mieszać kawy. Bo jest za mocno zmielona i ekspres nie przeciśnie wody przez tak zbitą kawę.
    Przykład mam co prawda tylko na lavazza oro i espresso oraz na segafredo.
    A problem polega na tym że wywala fusy razem z kawą wszędzie tylko nie przez miejsce gdzie powinno, a dobranie odpowiedniej gradacji kawy też może przyprawić o wkur.....ienie.
    Znów trzeba kupić młynek najlepiej żarnowy, bo w zwykłym można spalić kawę i tak w koło macieja.
  • Pomocny post
    #10 17355012
    Felini
    Moderator
    Ocena: 432
    Szanse na zakup ziaren odpowiednio zmielonych pod espresso są bardzo niewielkie, dlatego dzieje się, tak jak napisałeś. Woda przelatuje przez kawę niewiele z niej uzyskując, albo nie jest w stanie się przecisnąć. W pierwszym przypadku przemiał jest za gruby, w drugim za drobny. Jeśli automat (ciśnieniowy ekspres automatyczny) jest przystosowany do kawy mielonej, sprawa będzie wyglądać podobnie.
    Między kawą zmieloną a ziarnistą jest znaczna różnica w smaku, ponieważ ziarna po zmieleniu szybko tracą smak i aromat poprzez zwietrzenie.
    Niewiele dają hermetyczne zamknięcia, wypełnienia puszek azotem lub dwutlenkiem węgla.

Co do samych ekspresów, automaty są wygodne w używaniu, ale bardziej podatne na awarie i nie ma w nich pełnej kontroli nad procesem zaparzania.
    Kolba wymaga więcej zachodu i doświadczenia, ale kawę z niej można zrobić znacznie lepszą.

Jeśli chodzi o ziarna, jest marketowa masówka i palarnie oferujące kawy tzw. speciality. Różnica w smaku jest duża.
  • Pomocny post
    #11 17355897
    Borutka
    Poziom 29  
    rafi84 napisał:
    Bo jest za mocno zmielona i ekspres nie przeciśnie wody przez tak zbitą kawę.

Felini napisał:

Kolba wymaga więcej zachodu i doświadczenia
    Zgadza się :)
    No właśnie... właściwe zmielenie i właściwy młynek, który w jakości tego z ekspresu automatycznego kosztuje tyle co niezły ekspres kolbowy. Te dwa wydatki to cena ekspresu automatycznego, w którym powtarzalność oraz jakość naparu jest na dobrym poziomie.
    Osobiście już nie kupuję mieszanek z palarni, bo tak jakoś źle trafiałem i cena/jakość
    nie była dla mnie zadawalająca. A kawy zużywam sporo i nie stać mnie na wykwintne mieszanki :). Z powszechnie dostępnych jako minimum przyzwoitości i w sumie dobrą uważam Lavazzę Oro. Aktualnie piję MK Cafe Premium Arabica 100%, której fotka cremy jest poniżej. Nie smakuje mi, ale obiektywnie oceniając da się wypić.
    Załączniki:
    • [Ekspresy do kawy] Jaki model ciśnieniowy, nie na pastylki, do 1000 zł? P7290116.JPG (630.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 17377306
    jack63
    Poziom 43  
    Borutka napisał:
    Nie smakuje mi, ale obiektywnie oceniając da się wypić.

Na tej zasadzie, to można wodę z klozetu wypić. :D

Kupiliśmy DeLonghi ECAM22.110.B taki napis na pudełku.
    Na frocie jest MAGNIFICA S.
    Cena poniżej 1200 zł. Prodkcja Romania. To mnie trochę zmroziło, ale jak to mówią niektórzy: przynajmniej " wiadomo komu w pysk dać"...
    Na korzyść DeLonghi przemówiło:
    Spieniacz mleka i możliwość użycia kawy już zmielonej.
    Próba przeszła na Tchibo Caffe Crema Vollmundig z Austrii.
    To jest prezent i ponoć 100% arabica. Kwasu typowego dla robusty, której nie cierpię(!), nie czuć w ogóle.
    Ogólnie wynik bardzo pozytywny, choć jakość naparu zależy głównie od jakości kawy. A że my jesteśmy przez koncerny traktowani jak bydło, więc pewnie napar z kupionej w Polsce kawy będzie gorszy. Pożyjemy, zobaczymy...
    Ps. Ekspres robi takie suche "bobki" jako odpad. Sądzę, że z utrzymaniem czystości nie będzie problemu, głównego elementu zaparzającego jeszcze nie wyjmowałem.
    Jakby ktoś miał jakieś uwagi do tego ekspresu, to zapraszam do dyskusji.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje ciśnieniowego ekspresu do kawy do 1000 zł, który nie korzysta z pastylek ani kolby, ze względu na trudności w utrzymaniu czystości. Proponowany model to Krups EA8108. W odpowiedziach polecane są również modele Philips XSmall HD8650/09 oraz Saeco Intelia, które spełniają wymagania dotyczące łatwości czyszczenia i użycia kawy ziarnistej. Użytkownicy zwracają uwagę na różnice w jakości naparu między kawą mieloną a ziarnistą oraz na kwestie awaryjności ekspresów automatycznych. Wspomniano także o DeLonghi ECAM22.110.B, który oferuje spieniacz mleka i możliwość użycia kawy mielonej, a jego cena wynosi poniżej 1200 zł.
REKLAMA