logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brama garażowa Wiśniowski z napędem Optimum zatrzymuje się

michal80a 28 Lip 2018 09:16 5631 5
REKLAMA
  • #1 17353705
    michal80a
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam
    Mam problem z bramą garażową który polega na tym, że podczas otwierania brama zatrzymuje się w losowo wybranym miejscu. Niestety brama jest już po gwarancji na której praktycznie była nieużywana (budowa), pod koniec okresu powyższy problem się pojawił więc wezwałem serwis, Panowie przyjechali poruszali coś tam pogrzebali w napędzie posmarowali i brama chodziła miesiąc po którym gwarancja się skończyła i problem powrócił.
    Przeczyściłem dokładnie rolki i prowadnice bramy jak i napędu i je lekko nasmarowałem. Sama brama chodzi lekko i bez oporów po zwolnieniu napędu. Wykonałem chyba już wszystkie czynności jakie znalazłem na tym forum (sprawdziłem rolki napędu, podkręciłem na max siłę napędu, zresetowałem sterownik i nic nie pomaga). Po odkręceniu napędu od bramy okazało się że sam napęd po włączeniu też się zatrzymuje więc problem jest w napędzie nie w bramie. Problem występuje tylko przy otwieraniu, powrót działa bez zarzutu (nigdy napęd się nie zatrzymał podczas powrotu), natomiast przy otwieraniu brama otworzy się na pełną wysokość może 1 raz na 10 prób. Może ktoś ma jakiś pomysł co może być powodem takiego zachowania napędu?
  • REKLAMA
  • #2 17353843
    jakubek56
    Poziom 32  
    Ocena: 454
    Nasmaruj dobrze napęd.
  • REKLAMA
  • #3 17355496
    grzechotnik
    Poziom 27  
    Ocena: 424
    Zmostkój krańcówkę otwarcia, i otwórz bramę kilkukrotnie, tylko musisz zatrzymać z pilota/przycisku, żeby Ci automat w kosmos nie pojechał.
    Jeżeli bedzie się otwierał be problemu, to masz do wymiany rolki prowadzące, takie plasticzane kółeczka.
  • REKLAMA
  • #4 17355824
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3599
    Jeśli twój napęd to jeżdżący silnik, bardzo często problem stwarza kabel spiralny. Nie gwarantuję że to on, sprawdzenie to ciężka sprawa a jedyny pewny sposób to wymiana kabla.
  • REKLAMA
  • #5 17365212
    grzechotnik
    Poziom 27  
    Ocena: 424
    kotbury napisał:
    Jeśli twój napęd to jeżdżący silnik, bardzo często problem stwarza kabel spiralny. Nie gwarantuję że to on, sprawdzenie to ciężka sprawa a jedyny pewny sposób to wymiana kabla.

To wystarczy podłączyć przewód zasilający bezpośrednio od transformatora do sterownika, taka trochę prowizorka na szybko, jeżeli dalej będzie się zatrzymywał zmostkować po kolei najpierw wejście sto, potem foto na sterowniku.
  • #6 19793230
    k_g
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Co było problemem, jak go rozwiązaleś?
    Y mnie jest to samo bramą ma 5 lat i mało ją używałem
REKLAMA