Ja tak mówię, modemy LTE występują w wersji na złącze USB, na złącza M2, PCIe czy LGA. Po WiFi i USB łączą się mobilne routery MiFi, a po WiFi i kablem Ethernet stacjonarne routery LTE. Zarówno routerki MiFi jak i stacjonarne routery LTE posiadają wewnątrz modemy LTE, odpowiadające za komunikację z siecią LTE operatora . Mylnie te routery są nazywane modemami. Twój tablet posiada wbudowany modem 3G , zapewne na PCIe i sterowniki do niego.. Podłączenie nowszych modemów LTE USB na urządzenia z Android jest praktycznie niemożliwe właśnie z powodu braku sterowników do nich. Twój tablet można podłączyć do sieci LTE tylko po WiFi za pomocą karty bezprzewodowej wbudowanej w niego korzystając z mobilnego routerka MiFi LTE lub stacjonarnego routera LTE , ewentualnie korzystając z funkcji theteringu na telefonie LTE. Najtańszy mobilny MiFi z LTE to koszt od 60 zł. Stacjonarny router LTE za około 150 zł. Drożej kosztują MiFi z LTE-A, te z agregacją 2 pasm LTE około 200 zł. Stacjonarny router LTE-A z 2CA kosztuje około 300 zł. Droższe są MiFi agregujące 3 i więcej pasm LTE oraz ich stacjonarne odpowiedniki. Twój budżet pozwala na zakup stacjonarnego routera z agregacją 2 pasm LTE np. E5785 lub stacjonarnego B525, E5186 , MF286. W twojej lokalizacji na BTS-ie T-Mobile Makowarsko działa tylko LTE800 więc wystarczy router bez agregacji pasm LTE, mobilny MiFi np. E5573s od 60 zł, za 150 zł kupisz z kolei stacjonarny B315.
𝗡𝗮 𝗣𝗪 𝗽𝗼𝗺𝗮𝗴𝗮𝗺 𝘁𝘆𝗹𝗸𝗼 𝗼𝗱𝗽ł𝗮𝘁𝗻𝗶𝗲, 𝗸𝘄𝗼𝘁𝗮 𝗽𝗼 𝘄𝗰𝘇𝗲𝘀́𝗻𝗶𝗲𝗷𝘀𝘇𝘆𝗺 𝘂𝘇𝗴𝗼𝗱𝗻𝗶𝗲𝗻𝗶𝘂 𝘄 𝘇𝗮𝗹𝗲𝘇̇𝗻𝗼𝘀́𝗰𝗶 𝗼𝗱 𝘄𝘆𝗸𝗼𝗻𝗮𝗻𝗲𝗷 𝘂𝘀ł𝘂𝗴𝗶.
Pomogłem? Kup mi kawę.