logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel vectra c 1.8 benzyna +LPG dusi na zimnym silniku

jeżyk15 15 Wrz 2018 20:16 5376 9
  • #1 17442108
    jeżyk15
    Poziom 5  
    Ocena: 50
    Witam mam problem podczas odpalania auta na zimnym silniku po czasie większym niż 6- 7 godzin oczywiście na benzynie problem występuje auto dusi obroty falują przez około 30 sekund po czym wszystko się stabilizuje i silnik normalnie pracuje, świece, filtry, rozrząd wymieniany około 7-8tyś temu, przepływka była wymieniana lecz problem nadal występuje, myślałem że może mapy się rozjechały lecz byłem u gazownika i wszystko jest w porządku, paliwa mam około połowę zbiornika zawsze dolewam jak zaczyna wskazówka wchodzić na czerwone, dodatkowo jeździłem przez 2 dni na samej benzynie ale nadal to samo, błędów nie pokazuje żadnych nie wiem co dalej sprawdzać brak mi pomysłów jestem załamany a mechanicy mnie zbywają, proszę o wskazówki ewentualnie porady z góry dziękuję
  • #3 17442206
    jeżyk15
    Poziom 5  
    Nie zakręcałem
  • #4 17442209
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6424
    POdejrzewał bym pompe paliwe , cewkę zapłonową i czujnik temperatury płynu.
    Oraz zużyty silnik.
  • #6 17566802
    jeżyk15
    Poziom 5  
    Witam do tej pory sprawdziłem ciśnienie paliwa wynosi około 3,5bar, został wymieniony termostat z czujnikiem temperatury i płyn dodatkowo myślałem że przewód w zbiorniku paliwa jest dziurawy czy coś ale wszystko jest w porządku, podejrzewam wtryski ewentualnie katalizator ale pewności nie mam a nie chcę wymieniać wszystkiego za koleją bo to są straszne koszta, auto ma takiego jakby muła jak się jeździ na benzynie i się depnie w podłogę tak 3,4 tyś na 3,4 biegu to zamula, na gazie jeździ bardzo dobrze, ktoś może jeszcze podpowie może miał podobny problem i rozwiązał?
  • #7 20124238
    mszczubi
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    U mnie tak samo na zimnym gaśnie przerywa dodaje odejmuje obroty , 1,8Bezyna G 122kmVectra C Proszę o poradę panów którzy się znają....pozdrawiam😀
  • #8 20164563
    mszczubi
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    mszczubi napisał:
    U mnie tak samo na zimnym gaśnie przerywa dodaje odejmuje obroty , 1,8Bezyna G 122kmVectra C Proszę o poradę panów którzy się znają....pozdrawiam😀
  • #9 20172282
    oluskloc
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    mszczubi napisał:
    mszczubi napisał:

Miałem w Astrze h tylko 1.6 115km (dławił się po odpaleniu albo nawet zapalał po kilku razach), winne było cofanie się paliwa do zbiornika po postoju (szczególnie jak było malo paliwa w baku), trzeba było wymienić pompę paliwa. Ile masz paliwa w baku?

Zrób zworę na przekaźniku pompy przed startem (normalnie komp puszcza przed startem pompę tylko na sekundę) i zapal auto, jeśli będzie lepiej to znalazłeś przyczynę. Podczas pracy silnika ciśnienie było już ok więc pomiar ciśnienia paliwa nic nie wykazywał.

Można jeszcze spróbować wyczyścić przepustnice
  • #10 20445031
    jeżyk15
    Poziom 5  
    Problem leżał po stronie instalacji LPG, pech chciał że mi padł komputer od gazu i zaprowadziłem do innego gazownika (polecił mi go kolega) on założył nowe wtryskiwacze nowy komputer i całą wiązkę jedynie została butla i reduktor po tej wymianie auto nie do poznania, pojeździłem 2 lata i nic się nie działo aż pewnego dnia jechałem do pracy i auto straciło moc paliło tak jakby na 3 cylindry, zaprowadziłem do jednego mechanika przytrzymał tydzień i rozłożył ręce więc zaprowadziłem do drugiego i auto stało 2 miesiące zostało multum rzeczy sprawdzone więc na moją odpowiedzialność kazałem rozebrać silnik, została wymieniona uszczelka pod głowicą regeneracja głowicy i ogólnie silnik nie był w złym stanie po złożeniu tego wszystkiego auto odpaliło ale nadal te same objawy były już myślałem że zaprowadzę na auto złom bo straciłem bardzo dużo pieniędzy, czasu i przede wszystkim nerwów a mechanik który to robił powiedział że on już nie ma siły i że jeszcze taki przypadek mu się nie trafił w pracy kolega polecił mi jeszcze zaprowadzić do elektronika auto nie byłem zbytnio przekonany ale wsadziłem dosyć dużo pieniędzy więc musiałem go wskrzesić, po zaprowadzeniu i przedstawieniu sytuacji elektronikowi zostawiłem auto po 2 dniach dzwoni że auto zrobione koszt 1200 zł okazało się że wiązka była uszkodzona ale nie było widać uszkodzenia dodatkowo wymienił sterownik silnika który był wymieniany wcześniej 2 razy i objawy były dalej te same autko śmiga po dziś dzień po rozmowie elektronik stwierdził że to już nie pierwszy przypadek i przeważnie same ople u niego się trafiają.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Opel Vectra C 1.8 benzyna + LPG, polegający na dławieniu silnika podczas rozruchu na zimno, co trwa około 30 sekund. Wymienione zostały świece, filtry, rozrząd oraz przepływomierz, jednak problem nadal występuje. Użytkownik podejrzewa pompę paliwa, cewkę zapłonową, czujnik temperatury płynu, wtryskiwacze lub katalizator. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie ciśnienia paliwa, czyszczenie przepustnicy oraz problem z instalacją LPG, co może wymagać wymiany wtryskiwaczy i komputera gazowego. Użytkownik zauważa, że na gazie auto działa poprawnie, co wskazuje na problem z układem zasilania benzyną.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA