logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat B5 - Nie otwiera się wlot paliwa, przycisk i siłownik są sprawne

marcintr 30 Wrz 2018 00:30 14328 4
REKLAMA
  • #1 17468886
    marcintr
    Poziom 9  
    W Passacie B5 mam przycisk do otwarcia wlotu paliwa. Przycisk ma doprowadzone 4 przewody:

1. Ciągłe zasilanie (11.7V)
    2. Masa
    3. Zasilanie przy włączonych światłach (10.6V)
    4. Przewód do siłownika

Napięcia zmierzone względem przewodu masy przy wyłączonym silniku.

Przewody 3 i 2 służą do podświetalnia przycisku.
    Przewody 1 i 4 są łączone po wciśnięciu przycisku i służą do zamknięcia obwodu siłownika otwierającego wlot paliwa.

Niestety po wciśnięciu przycisku klapa wlotu paliwa się nie otwiera.
    Przycisk wykluczam bo zwiera przewody 1 i 4. Połączenie ich "recznie" też nie otwiera klapy (zero reakcji, żadnego dźwięku).
    Siłownik przy klapie wykluczyłem, gdyż jak połączyłem przewód nr 3 (doprowadzenie zasilania podświetlania) z 4 to klapa się otworzyła bez problemu.

Samochód miał problem ze szczelnością w okolicy linki otwierającej klape nad silnikiem. Zapchał się odpływ i woda przedostawała się w okolicach linki do kabiny i kapała znad pedałów. Nie wiem ile czasu to trwało zanim zauważyłem, ale pewnie nie jakoś długo bo bym to pewnie poczuł :) Przez jakieś 2 tygodnie miałem wodę pod wykładziną + mogła płynąć gdzieś nad stopami/kolanami.

Co sugerowalibyście sprawdzić? Na przewodzie który ma doprowadzić do przycisku prąd do otwarcia wlotu paliwa jest cały czas napięcie ~12v. To jest najdziwniejsze. Może jakieś styki przez tę wodę (lub niezależnie) zaśniedziały i zbyt małe natężenie przechodzi? Poradzi ktoś gdzie mogę szukać drugiego końca przewodu nr 1?
  • REKLAMA
  • #2 17468954
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 996
    marcintr napisał:
    Siłownik przy klapie wykluczyłem, gdyż jak połączyłem przewód nr 3 (doprowadzenie zasilania podświetlania) z 4 to klapa się otworzyła bez problemu.

marcintr napisał:
    Na przewodzie który ma doprowadzić do przycisku prąd do otwarcia wlotu paliwa jest cały czas napięcie ~12v. To jest najdziwniejsze. Może jakieś styki przez tę wodę (lub niezależnie) zaśniedziały i zbyt małe natężenie przechodzi?
    Żarówką/kontrolką sprawdź te napięcie i prąd, przy mierniku właśnie może wychodzić takie cudo, napięcie pokazuje, ale prądu nie ma.
    Siłownik działa po podaniu zasilania z innego źródła, czyli oryginalne źródło zasilania nie daje.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 17469411
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3488
    marcintr napisał:
    1. Ciągłe zasilanie (11.7V)

Co to w ogóle za pomiary? Weź kontrolkę z żarówką a nie miernik. Jak nie zaświeci to gnijącą rozetę masz w wiązce gdzieś na początku otworu drzwi.
  • #5 17469418
    mdm150
    Poziom 27  
    Ocena: 133
    T5 napisał:
    Podnieś wykładzinę pod nogami kierowcy i szukaj zgniłych wiązek.

Potwierdzam, to co kolega pisze. Też miałem identyczny problem z klapką wlewu, do tego doszedł nie działający siłownik zamka prawych przednich drzwi od pasażera... . U mnie wygnita wiązka na łączeniu była.
REKLAMA