logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Linux jako alternatywa dla Win 10 - korzyści dla użytkownika edukacyjnego

Cryks 07 Lis 2018 17:19 2178 32
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy Linux będzie dobrym, normalnym systemem do przeglądania internetu i nauki programowania w C++ zamiast kupować Windows 10?

Tak, Linux nadaje się do codziennego używania, przeglądarki i nauki C++, a na początek najlepiej przetestować go w wersji live przed instalacją na dysku [#17544479] [#17544498] [#17544507] Do C++ znajdziesz na Linuksa odpowiednie narzędzia, np. Code::Blocks, a także istnieje wersja Dev-C++ dla Linuxa [#17544479] [#17544521] Dla początkujących polecano przede wszystkim Ubuntu lub Mint, bo łatwiej przesiąść się z Windowsa, a Debian uchodzi za trochę trudniejszy [#17544559] System live można uruchomić z płyty DVD 4,7 GB albo z pendrive’a; z pendrive’a startuje szybciej [#17544860] [#17544962] Jeśli chcesz, możesz zainstalować Linuxa obok Windowsa albo całkiem usunąć Windowsa podczas instalacji, a w trybie live po wyłączeniu komputera ustawienia nie zostaną zapisane [#17544874] [#17546798] [#17547787]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 17544442
    Cryks
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Na ten moment mam wybór-kupno Win 10 lub darmowy Linux. Mój obecny system to pirat.
    W obecnym czasie nie chcę wydawać 400zł na nowy system więc pomyślałem o Linuxie. Czy mi, jako użytkownikowi komputera to celów rozrywkowych(korzystanie z przeglądarki) oraz edukacyjnych( Programowanie C++ do szkoły) opłaca się instalować nowy system Linux czy już lepiej wydać kilka stów na nowy Win? Wiem że na Linuxie gry mogą nie chodzić ale to nic bo ja nie gram w żadne tj. CS GO itd. Oczywiście C++ na Linuxie można mieć taki jak na Win?
    Chciałbym się zapytać czy ten system Linux jest w miarę, jakby to powiedzieć, normalnym systemem? Na nim wszytko normalnie jest? czy ten system jest przeznaczony do normalnego użytkownika jakim jestem ja.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17544479
    Simon79
    Poziom 21  
    Ocena: 401
    Linux jak najbardziej jest normalnym systemem :). To nie jest tak, jak niektórym może się wydawać, że zawsze trzeba używać terminala - coś jak wiersza poleceń. Mam obok Windows 7 zainstalowany linux mint i jestem zadowolony (ubuntu mi nie przypadło do gustu). Kwestia przyzwyczajenia. Co do programowania w c++ na pewno znajdziesz odpowiednie dla siebie oprogramowanie na linuxa, choćby code: blocks. Przeglądarka też jest normalna, np chrome.
  • Pomocny post
    #3 17544498
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #4 17544507
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1879
    Cryks napisał:
    Na ten moment mam wybór-kupno Win 10 lub darmowy Linux.

Proponuję byś ściągnął sobie linuxa w wersji live, nagrał na płytę i uruchomił na komputerze. Sam zobaczysz co to potrafi. Jedna uwaga - linux w wesji live startuje dłużej niż zainstalowany.
    Tą odpowiedź piszę z komputera z zainstalowanym slackware 14.2 x64
  • #5 17544510
    Cryks
    Poziom 6  
    Simon79 napisał:
    Linux jak najbardziej jest normalnym systemem :). To nie jest tak, jak niektórym może się wydawać, że zawsze trzeba używać terminala - coś jak wiersza poleceń. Mam obok Windows 7 zainstalowany linux mint i jestem zadowolony (ubuntu mi nie przypadło do gustu). Kwestia przyzwyczajenia. Co do programowania w c++ na pewno znajdziesz odpowiednie dla siebie oprogramowanie na linuxa, choćby code: blocks. Przeglądarka też jest normalna, np chrome.

Chodzi mi to o samą aplikację, bo teraz mam takie coś jak Dev C++ i czy dokładnie takie coś moge mieć na Linuxie?
  • #6 17544521
    tos18
    Poziom 42  
    https://sourceforge.net/projects/dev-cpp/files/Binaries/Dev-C%2B%2B%20for%20Linux%200.7.0/

Masz też do dyspozycji kilka edytorów rozróżniających składnie np emacs i kompilator c++
  • #7 17544523
    Cryks
    Poziom 6  
    Jakie wady i zalety ma Debian, Ubuntu, Mint, Salckware itp?
    Fajne pytanie: Który ma najfajnieszy wygląd?
  • REKLAMA
  • #8 17544544
    tos18
    Poziom 42  
    Cryks napisał:
    Fajne pytanie: Który ma najfajnieszy wygląd?

To nie tak
    Pod danym linuxem możesz uruchomić kilka środowisk graficznych np kde, gnome itd
    A i samo kde można różnie ubrać - moje np przypomina trochę windowsa (wystrój redmond)
  • #9 17544553
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #10 17544559
    Simon79
    Poziom 21  
    Tak jak radził Kolega tos18 ściągnij i nagraj na płytę wersje live i sam zdecyduj, która dystrybucja będzie dla Ciebie odpowiednia. Początkujący, ze względu na łatwe przejście z Windowsa wybierają ubuntu lub mint, debian uchodzi za nieco "trudniejszy". Środowiska graficzne: http://forum.benchmark.pl/blog/26/entry-139-wszystko-o-linuksie-%C5%9Brodowiska-graficzne/
  • #11 17544584
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 17544592
    VooVoo
    Poziom 34  
    Ocena: 266
    Są dwie gałęzie: redhatowa i debianowa. Pierwsza opiera się o pakiety *.rpm druga o pakiety *.deb. Na bazie tych gałęzi powstają różniste wersje. Np: Ubuntu, mint itp to debianowe.
    Novell, Fedora to redhatowe. Mają pewnego rodzaju udogodnienia dla początkujących, ale nie zastąpią pierwowzoru :) Ściągnij Knoppix'a (Debian), zrób bootowalnego pena i odpal system z pena. Będziesz miał funkcjonalny system bez instalacji :) Powodzenia :)
  • #13 17544837
    Cryks
    Poziom 6  
    https://www.youtube.com/watch?v=bSIX6uirMUo
    1.Jest tu przedstawione jak mieć tego Linuxa Live który wyżej został mi polecony. Mozecie obejrzyć zobaczyć czy wszytko jest ok?
    A jeśli chodzi o tą płytę DVD, to ona jest po to aby mieć ten system na płycie czy jak? Jeżeli chciałbym zrobić tak ja na filmie to muszę kupić płytę DVD, ale ile pamięci?
  • #15 17544862
    Cryks
    Poziom 6  
    Po włączeniu komputera( na filmiku) była opcja Wypróbuj Ubuntu i Zainstaluj Ubuntu. to jeżeli chciałbym na stałe mieć to po prostu mam wtedy to kliknąc.
    Ps. Ten Windows 7 który teraz mam to ja chciałbym sie go pozbyć. Czy jeżeli zainstalowałbym Unbutu na stałe to miałbym 2 systemy naraz, i da rade wtedy usunąć tego Windowsa a Unbutu zostawić??
  • #16 17544874
    Simon79
    Poziom 21  
    Aby mieć dwa systemy , należy wybrać podczas instalacji coś w rodzaju "ubuntu obok systemu Windows", ale zastanów się czy rzeczywiście tak chcesz.
    http://www.poradykomputerowe.eu/jak-zainstalowac-ubuntu-instrukcja-instalacji-ubuntu-12-10/
  • #18 17544926
    Simon79
    Poziom 21  
    Wypróbuj ubuntu, to właśnie wersja live z płyty, system nie instaluje się na dysk, tylko odczytywany jest z płyty.
    http://www.qkiz.pl/blog/ubuntu/newbie/160-instalacja-ubuntu-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych.html
  • #20 17544962
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 17545596
    Cryks
    Poziom 6  
    Przeczytałem że trzeba mieć nośnik rozruchowy. Ja zapewne chciałbym instalować z płyty więc dopiero podczas pobierania trzeba ustawiać czy wcześniej. Jak?
  • #22 17545630
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 17546798
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 17546920
    Cryks
    Poziom 6  
    A gdybym juz posiadał Linuxa oraz Windowsa, to dopiero twedy dałoby rade usunąć Windowsa?
  • #25 17546922
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #26 17547119
    Cryks
    Poziom 6  
    Udało mi się zainstalować z płyty Linuxa live.
    Na razie tak na próbę. Czy jeżeli teraz wyłącze komputer i wyjmę płytę to np. jutro po wejściu do systemu trzeba robic wszytko od nowa czy to się jakoś zapisuje?
    Ale mam też pewne pytanie: Chcąc zainstować chrome wyświetla mi się to co na obrazku:
    Co zrobic?
  • #27 17547134
    DJ_KLIMA
    Poziom 25  
    Ocena: 223
    Internet skonfigurowany ? Oraz baza pakietów zaktualizowana ?
    Gdy internet działa?:

W konsoli terminalu proszę wydać...
    1) sudo apt-get update

Spróbować ponownie :)
  • #28 17547154
    Cryks
    Poziom 6  
    DJ_KLIMA napisał:
    Internet skonfigurowany ? Oraz baza pakietów zaktualizowana ?
    Gdy internet działa?:

1) sudo apt-get update

Spróbować ponownie :)

Działa :)
  • #29 17547787
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Ocena: 1016
    Simon79 napisał:
    To nie jest tak, jak niektórym może się wydawać, że zawsze trzeba używać terminala - coś jak wiersza poleceń.

A po chwili:
    DJ_KLIMA napisał:
    1) sudo apt-get update

Jak trwoga do do apt-boga :-D
    Ale najważniejsze, że:
    Cryks napisał:
    Działa

Cryks napisał:
    Udało mi się zainstalować z płyty Linuxa live.
    Na razie tak na próbę. Czy jeżeli teraz wyłącze komputer i wyjmę płytę to np. jutro po wejściu do systemu trzeba robic wszytko od nowa czy to się jakoś zapisuje?

Wszystkie ustawienia (Linuxa, nie Windowsa) się skasują.
  • #30 17548526
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1074
    Na jakim etapie edukacji jesteś? I w jakim kierunku zmierzasz.
    Jeśli w kierunku około informatyki to podstawowa znajomość Linuxa jest potrzebna bo bardzo ułatwia życie. Natomiast może się okazać że bez windy gdzieś się nie obejdzie. I też warto znać.
    Ludzie się potrafią wyłożyć odpalając instalując WordPress na jakiś niestandardowych uprawnieniach do plików czy nadpisanych przez klienta sftp.
    Jeszcze jedna rzecz nic nie stoi na przeszkodzie by mieć drugi system na maszynie wirtualnej.
    Niektóre uczelnie jako partner microsoftu mogą rozdawać swoim studentom windowsy. Za moich czasów to się nazywało MSDN AA

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Linux jest uznawany za normalny system operacyjny, który może być używany do celów edukacyjnych i rozrywkowych. Użytkownicy podkreślają, że interfejs graficzny jest intuicyjny, a dostępne są odpowiednie narzędzia do programowania w C++, takie jak Code::Blocks czy Dev C++. Wiele dystrybucji, takich jak Ubuntu, Mint czy Debian, oferuje różne środowiska graficzne, co pozwala na dostosowanie wyglądu systemu. Użytkownicy zalecają przetestowanie wersji live Linuksa przed instalacją, co pozwala na ocenę jego funkcjonalności bez konieczności instalacji. W przypadku chęci usunięcia Windowsa, można to zrobić podczas instalacji Linuksa. Warto również zauważyć, że podstawowa znajomość Linuksa jest przydatna w edukacji informatycznej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA