logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki system do zarządzania parkingiem abonamentowym wybrać?

kamil1krol 09 Lis 2018 21:53 618 9
REKLAMA
  • #1 17549063
    kamil1krol
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam forumowiczów.

Szukam rozwiązania kontroli parkingu. Parking abonamentowy, planowany wjazd z użyciem kart dalekiego zasięgu. Potrzebuję podpowiedzi jaki system do zarządzania w/w parkingiem mógłbym zastosować.

Abonamentami mają zarządzać osoby które są technologicznymi laikami. Z tego powodu typowe systemy KD nie wchodzą w grę. Potrzebny by była obsługa przez przeglądarkę lub program instalowany lokalnie z możliwością zdalnej obsługi. Ostatecznie zdalną obsługę można odsunąć na drugi plan bo jest dostępne oprogramowanie do w/w (np. Teamviewer).

Liczę na pomoc :)
  • REKLAMA
  • #2 17549087
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1412
    Co ma być w zarządzaniu?
  • #3 17549088
    funak
    Poziom 27  
    Ocena: 461
    Witam

A RFID Polska?
    Wydaje się, że wiedzą co robią:

https://www.rfidpolska.pl/sklep/systemy-rfid/system-parkingowy-rfid/

Kilka miesięcy temu miałem okazję testować antenę RFID VHF o zasięgu 10 metrów, powiem, świetnie i genialnie to działa. Miałem do dyspozycji 10 naklejek RFID - wszystkie jednocześnie są czytane i to błyskawicznie.

W systemach tych montowane są dwie takie anteny, jedna na wjazd, druga na wyjazd.

Więcej to napewno ta firma Ci powie co i jak, ale jako technologia - fajna rzecz.
  • REKLAMA
  • #4 17549102
    kamil1krol
    Poziom 12  
    Z rozwiązań RFID Polska korzystam. Mogę śmiało polecić.
    Takich rozwiązań nie oferują.
    W zarządzaniu ma być tylko zezwolenie na wjazd, bez przyporządkowania miejsc itd.
    Dobrze by było gdyby dla poszczególnych użytkowników można było dodawać abonamenty w dowolnej formie (nawet najprostsze wybieranie granicznej daty zezwolenia na wjazd). Dodatkowo chciałbym by system umożliwiał powiadamianie użytkownikow o kończącym się okresie abonamentowym.
    Płatność może być realizowana niezależnie przelewem + gotówka i terminal będzie na miejscu. Dane będą wprowadzane ręcznie.
  • #5 17549109
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15492
    Unicard, Card Poland...tam poszukaj.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 17569496
    artelsj
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Cześć, jakieś nowe pomysły? Jestem również zainteresowany tematem.
  • #7 17569541
    kamil1krol
    Poziom 12  
    Jeżeli chodzi o unicard, napisałem do nich lecz bez odzewu. Takie czasy nastały że wszędzie trzeba się dobijać :)
  • #8 17569701
    artelsj
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    ja pisze do pwsk.pl, a do tego sprzęt z rfid.pl to chyba ta sama firma wygląda sensownie, dam znać jak się uda
  • REKLAMA
  • #9 17576522
    MałyLesiu
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Może kamera ANPR (rozpoznawanie tablic rejestracyjnych) ?
    Można w łatwy przez przeglądarkę wpisywać nr tablic rejestracyjnych oraz termin ważności.
    Jak ktoś jest zainteresowany szczegółami zapraszam na priv.

Pozdrawiam
  • #10 17577160
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1225
    kamil1krol napisał:
    Z rozwiązań RFID Polska korzystam. Mogę śmiało polecić.
    Takich rozwiązań nie oferują.
    W zarządzaniu ma być tylko zezwolenie na wjazd, bez przyporządkowania miejsc itd.
    Dobrze by było gdyby dla poszczególnych użytkowników można było dodawać abonamenty w dowolnej formie (nawet najprostsze wybieranie granicznej daty zezwolenia na wjazd). Dodatkowo chciałbym by system umożliwiał powiadamianie użytkownikow o kończącym się okresie abonamentowym.
    Płatność może być realizowana niezależnie przelewem + gotówka i terminal będzie na miejscu. Dane będą wprowadzane ręcznie.

Jeśli masz czytnik z Wiegandem, to może wystarczy zwykły Roger RACS4. Dużo osób nietechnicznych udało się przyuczyć do obsługi w zakresie dodawania i usuwania pracowników. Albo RACS 5 - jest wielodostęp do bazy danych.

Z dedykowanych systemów to zobacz Corral:
    http://corral.pl/index.php/kontrola-dostepu-s...stem-pro-parking/aplikacja-pro-parking-detail

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru systemu do zarządzania parkingiem abonamentowym, z naciskiem na prostotę obsługi dla osób nietechnicznych. Użytkownicy polecają rozwiązania oparte na technologii RFID, w tym systemy oferowane przez RFID Polska, które umożliwiają zdalne zarządzanie dostępem za pomocą kart dalekiego zasięgu. Wskazano również na możliwość wykorzystania kamer ANPR do rozpoznawania tablic rejestracyjnych oraz systemów takich jak Roger RACS4 i RACS5, które są przyjazne dla użytkowników. Użytkownicy podkreślają potrzebę prostego interfejsu do zarządzania abonamentami oraz powiadamiania o ich wygasaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA