logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odlewanie/regeneracja zaczepów plastikowych, wykonanie formy

qlwik 27 Lis 2018 12:24 1806 5
REKLAMA
  • #1 17588808
    qlwik
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Cześć i czołem,
    chciałbym odlać/zregenerować ułamane plastikowe zaczepy w urządzeniu elektronicznym, do którego ciężko dostać część zamienną, a która jest podatna na łamanie.
    Kupiłem już stację lutowniczą do spawania pęknięć, chciałbym też za jej pomocą odtworzyć ułamane zaczepy, plan jest taki aby zrobić formę na nie ułamanym zaczepie, a gdy forma będzie gotowa rozgrzać ułamany zaczep, dołożyć plastiku o możliwie najbardziej zbliżonym składzie i przyłożyć formę. Zaczepy nie muszą być piękne, byle by były choć trochę wytrzymałe jak oryginały.

Pytania:
    Z czego najlepiej zrobić formę? Fajnie jak by to było coś podobnego do plasteliny, bo forma będzie robiona z malutkiego fragmentu większej części/obudowy, więc z lejącym się silikonem był by kłopot. Czy regeneracja tego typu ma sens?
  • REKLAMA
  • #2 17588822
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15479
    Co to za urządzenie, jak wyglądają te zaczepy?
    Nie prościej byłoby wydrukować nowe za pomocą drukarki 3D?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 17588833
    modero
    Poziom 22  
    Ocena: 89
    Na istniejącym sprzęcie jesli się wyłamały to jest to prawie nie mozliwe.
    Dużo zależy jakie to tworzywo sztuczne ale ot takie odbudowanie nie jest mozliwe ....
    To sie po prostu nie będzie trzymać.
    Nie ma takiej możliwości .

No faktycznie jedyna mozliwość to odbudowa całej obudowy za pomoca druk 3D no ale to ... tez nie zawsze wychodzi wszystko zalezy jakie to było duże (w tym zaczepy) i jaką drukarkę 3D posiadamy czy będzie w ogóle w miare precyzyjnie elementy (detale) wydrukować.
  • REKLAMA
  • #4 17588838
    qlwik
    Poziom 10  
    Odlewanie/regeneracja zaczepów plastikowych, wykonanie formy
    Coś takiego, tu jest nie ułamany. On jest częścią większej obudowy, więc drukarka odpada.
  • REKLAMA
  • #5 17588881
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 719
    A gdyby tak z blaszki nawet niklowanej robisz U i wtapiasz lutownicą w obie części obudowy, jest rozbieralne bo podważysz śrubokrętem i składasz już na zimno dobrze zrobione może nawet ozdobić.
  • #6 17588913
    qlwik
    Poziom 10  
    klamocik napisał:
    A gdyby tak z blaszki nawet niklowanej robisz U i wtapiasz lutownicą w obie części obudowy, jest rozbieralne bo podważysz śrubokrętem i składasz już na zimno dobrze zrobione może nawet ozdobić.

Odpada, naprawa musi być niewidoczna z zewnątrz.
REKLAMA