logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus ROG GL552VW - Brak reakcji na przycisk Power po aktualizacji Windows

Skylakee 03 Gru 2018 00:02 2856 8
  • #1 17601677
    Skylakee
    Poziom 18  
    Ocena: 122
    Od pewnego czasu mam problem z Asusem ROG GL552VW.
    Po którejś z większych aktualizacji Windows, z tego co pamiętam 1803 sporadycznie zaczęły pojawiać się problemy z uruchomieniem laptopa, tj. laptop w ogóle nie reagował na przycisk Power. Wyjęcie baterii i przytrzymanie klawisza power rozwiązywało problem. O ile problem występował sporadycznie to jeszcze powiedzmy nie był na tyle uciążliwy. Jednak w ostatnim czasie po kolejnej aktualce do 1809 problem stał się poważny, gdyż laptop bardzo często po prostu nie chce się uruchomić- brak reakcji na przycisk. Przy podłączonym zasilaczu dioda ładowania się świeci.
    Zainstalowałem czysty system w najnowszej wersji 1809 + wszystkie dostępne aktualizacje. Zainstalowałem sterowniki w najnowszych wersjach dostępnych na stronie producenta. Zaktualizowałem BIOS do najnowszej wersji, nr 300. Zainstalowałem najnowszą aktualizację MEUpdate od Asusa. Wyłączyłem szybki start w systemie. Wyłączyłem oszczędzanie energii dla IMEI.
    Niestety laptop po prawidłowym zamknięciu systemu nadal nie chce się włączyć.
    Próbując go uruchomić "zaskoczy" po kilkudziesięciu próbach.

Spotkaliście się z podobnym problemem?
    Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
  • #2 17601686
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Raczej kwestia hardware niż software. Masz gwarancję?
  • #3 17601691
    Skylakee
    Poziom 18  
    Niestety już po gwarancji.
  • #4 17601695
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Bateria, zasilacz sprawne w dobrym stanie?
    Jeśli tak, to nie będę miał lepszej rady jak udanie się do serwisu. Najlepiej napisz tu na forum. Jest wielu specjalistów których można polecić do naprawy laptopów. Bo jak się trafi na partaczy to może być laptop w gorszym stanie niż przed naprawą (już się z tym spotkałem). A szkoda by było takiego laptopa. Brak reakcji na power może sugerować problemy z KBC lub chargerem, ale to tylko tak rzucam... Może być ciężkie do zdiagnozowania bo objawy występują sporadycznie.
  • #5 17601706
    Skylakee
    Poziom 18  
    Zasilacz podaje prawidłowe napięcia. Bateria w bardzo dobrej kondycji. Problem ewidentnie pojawił się przy nowszych kompilacjach Win 10. Aktualizacja BIOSu do wersji 300 była najprawdopodobniej zbędna, a zastanawiam się czy w niej nie leży problem.
  • Pomocny post
    #6 17602138
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 983
    Power jest w klawiaturze, to nie z nią jest problem ? Z tasiemką, lub samym klawiszem ?
    Choć jak widzę to
    lokis3 napisał:
    Jednak w ostatnim czasie po kolejnej aktualce do 1809 problem stał się poważny, gdyż laptop bardzo często po prostu nie chce się uruchomić- brak reakcji na przycisk.

to przypomina mi się jakiś temat o stracie jednego kanału po aktualizacji dziesiątki.
    Co ubiła aktualizacja - sterownik, głośnik, wzmacniacz, czy gniazdo słuchawkowe ?

Przywróć stary BIOS, wgraj wymagane sterowniki ze strony asusa, i nie zdawaj się na windows update, bo jak można https://www.google.com/search?q=brak+d%C5%BAw...o4PfAhUntosKHaWjDHUQ8NMDCLIB&biw=1440&bih=664 poczytać o "psuciu" dźwiękówek po aktualizacjach, a właściwie zmianach systemu, to co one jeszcze mogą zepsuć ?
    Z drugiej strony https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3227160.html asusowi też bym zbytnio nie ufał, jak potrafią skopać aktualizację oprogramowania sprzętu wartego 500, to co im szkodzi i droższego ?
    Z trzeciej strony power przestawał działać już jakoś wcześniej ?
    lokis3 napisał:
    Zainstalowałem czysty system w najnowszej wersji 1809 + wszystkie dostępne aktualizacje. Zainstalowałem sterowniki w najnowszych wersjach dostępnych na stronie producenta. Zaktualizowałem BIOS do najnowszej wersji, nr 300. Zainstalowałem najnowszą aktualizację MEUpdate od Asusa. Wyłączyłem szybki start w systemie. Wyłączyłem oszczędzanie energii dla IMEI.
    Niestety laptop po prawidłowym zamknięciu systemu nadal nie chce się włączyć.

Na którymś etapie tych zabiegów była jakaś poprawa ?
    Bez systemu, dysku, też tak robi ?
    Ustawienia planów zasilania, funkcjonalność klawiszy - reset tych ustawień, w systemie i w UEFI ?
    Przemapowanie klawisza power na inny, jeśli jest to możliwe ?
    Kiedyś miałem jakoś tak, że używając klawiatury ekranowej osk.exe, "podświetlały" mi się na niej wciskane klawisze na realnej klawiaturze.
    Wciskam c na podłączonej do komputera klawiaturze, a osk.exe - klawiatura wyświetlana na monitorze pokazuje że wcisnąłem c.
    Power tu nie ma, ale można jakoś sprawdzić z pod systemu że ten klawisz jeszcze łączy i działa ?
  • #7 17603691
    Skylakee
    Poziom 18  
    Power jest na klawiaturze, a cała klawiatura jest sprawna.
    Bez dysku, na innym systemie (Linux) jest ta sama sytuacja.
    Ustawienia planów zasilania, reset UEFI, itd. - to wszystko już przerabiałem.
    Wstawiłem również nową baterię od BIOS.

Aktualnie sytuacja z laptopem stała się rozwojowa, niestety na niekorzyść.
    Teraz oprócz problemów z uruchomieniem doszły problemy z zasilaniem.
    Laptop będąc wyłączony rozładował baterię do 0%, co gorsza przestał ładować baterię.
    W systemie Win 10 informacja "0% podłączony (ładowanie)" i na tym stoi.
    Dodatkowo zauważyłem, że laptop nie chce się uruchomić na samym zasilaczu, bez baterii.
    Absolutny brak reakcji na przycisk, żadna dioda się nie zapala.

Podłączałem oprócz oryginalnego zasilacza, dwa inne i sytuacja taka sama.
    Bateria tak jak wspominałem w bardzo dobrej kondycji, wytrzymywała dotychczas ok. 2h pracy laptopa. Bateria wg BateryCare na poziomie niespełna 30%.
  • Pomocny post
    #8 17605728
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6825
    Znajdz schemat laptopa z kbc IT8585E i zobacz jakie piny sa wykorzystane do inicjalizacji laptopa(startu)
    Poczytaj o "elementarzu" czyli jakie sygnału są potrzebne , aby laptop wystartował.
    Co z sygnałem ( susb_ec# )?
    Cytat:
    the signals susp # and usb # are signals that come out after pressing the power button then you have to reprogram the bios

Na tym forum o tym kbc
    Cytat:
    Phrase: IT8585E Search found 38 matches (0,10 s)

p,s
    Nie ma SM na te modele
    Po rozwiązaniach i SM Asus, Acer i Pegatron opartych na tych samych IC.
    Bios w zał.
    SM i repair naprawy na zbliżony model GL752 (skylake-H) + HM170 w zał.
    -charger zapewne bq24780s
    Załączniki:
    • GL752VW_repair_guide.pdf (1.12 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • GL552JXF1209.zip (3.29 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 17672692
    Skylakee
    Poziom 18  
    Sytuacja z powyższym laptopem wyjątkowo nietypowa ale ostatecznie udało się rozwiązać problem.
    Zaryzykowałem i kupiłem nową baterię, mimo, iż stara w zasadzie wydawała się być sprawna.
    Po wymianie baterii na nową wszelkie problemy zniknęły jak ręką odjąć.
    Po włożeniu i wyciągnięciu nowej baterii laptop bez problemu pracuje na samym zasilaczu!
    Dziwne jest to, że stara bateria powodowała te wszystkie problemy, mimo że praktycznie do końca wytrzymywała ok. 2h pracy a programy diagnostyczne nie wykazywały z nią problemów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Asus ROG GL552VW, który po aktualizacjach Windows 10 (1803 i 1809) przestał reagować na przycisk Power. Problemy z uruchomieniem występują sporadycznie, a po ostatnich aktualizacjach stały się częstsze. Użytkownik przeprowadził szereg działań, w tym reinstalację systemu, aktualizację BIOSu oraz sterowników, jednak problem nie ustąpił. Po wymianie baterii, mimo że stara wydawała się sprawna, wszystkie problemy zniknęły, a laptop zaczął działać poprawnie zarówno na zasilaczu, jak i z nową baterią.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA