logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić urządzenia ESP8266 w systemie Domoticz na Raspberry Pi B3+?

ociep14 06 Gru 2018 10:51 2982 21
  • #1 17608349
    ociep14
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam,
    szukam rozwiązania problemu. Na raspberry pi b3+ postawiony Domoticz, pozostałe urządzenia, często wymagające przerobienia, miały by komunikować się bezprzewodowo z Maliną. Co chciałbym podłączyć:
    - sterowanie oświetleniem
    - kontaktrony okien
    - czujniki temperatury i wilgotności
    - kamera
    Chciałbym to zrobić jak najbardziej kompaktowo, bez konieczności doprowadzania osobnych kabli. Wszystko na bazie ESP8266 i przekaźników. Zastanawiam się jak rozwiązaliście sprawę zasilania takich urządzeń. W przypadku czujników temperatury i wilgoci, wystarczą mi odczyty co np. 5 min, czy w tej sytuacji zasilanie bateryjne, będzie zadowalające tzn. utrzyma zasilanie chociaż przez miesiąc? Jak wtedy zaprogramować moduł ESP Kontaktrony okien/drzwi też mogą być w ten sposób zasilane? Oczywiście w przypadku włączników światła, całą instalację chciałbym zmieścić za przełącznikiem. Znalazłem przetwornicę Jak zasilić urządzenia ESP8266 w systemie Domoticz na Raspberry Pi B3+?
    Czy spełni ona swoją rolę w sterowaniu oświetleniem. Bardzo proszę o podpowiedź jak taką instalację wykonać prawidłowo. Będę Wam wdzięczny za wszystkie praktyczne uwagi.

Pozdrawiam
  • #2 17608512
    kaczakat
    Poziom 34  
    Ocena: 231
    Jak szukasz bardzo kompaktowego zasilacza to znalazłem jeszcze coś takiego:
    Co prawda akurat ja mam jakieś niebieskie, są wersje 3.3, 5 i 12V, w środku też jest trafko. Jak podłączyć - tak by nie mogło nikogo porazić ani wzniecić pożaru - to chińskie zabawki. Jednego ESP podłączyłem do takiego zasilacza ale testuję go tylko jak jestem w okolicy i z dala od łatwopalnych rzeczy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 17608615
    ociep14
    Poziom 10  
    Mógłbyś opisać w prosty sposób schemat podłączenia?
  • #4 17608637
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 17608641
    ociep14
    Poziom 10  
    Chodzi mi o rozwiązanie z baterią np.
  • Pomocny post
    #6 17608646
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1498
    Można zasilać bateryjnie np za pomocą tanich obudòw na dwa lub jedno ogniwo 18650 tzw power bank case z aliexpress. Do esp8266 wygrywasz Easyesp i ustawiasz deep sleep na 5 minut. Tak skonfigurowany ESP potrafi działać na dobrych ogniwach nawet dwa miesiące.
  • #7 17608769
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 17608941
    ociep14
    Poziom 10  
    Do sterowania oświetleniem, do podłączenia za przełącznikiem, najlepszym rozwiązaniem, były ten moduł?
  • #9 17609042
    TvWidget
    Poziom 39  
    Ocena: 699
    RPi3 ma też interfejs BT4.0. Dostępnych jest wiele różnych czujników np. temperatury, wilgotności itp. zasilanych bateryjnie wysyłających dane przez BLE.
  • #10 17609056
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 17609125
    TvWidget
    Poziom 39  
    Ocena: 699
    Erbit napisał:
    jakoś trudno mi sobie wyobrazić BT z zasięgiem 10m (w otwartej przestrzeni) do zastosowań w domotyce.

Taj jak napisałeś wszystko zależy od mocy nadajnika w czujniku. Maksymalna prawnie dopuszczana moc to +20dBm. Dla takiego czujnika zasięg w otwartej przestrzeni wynosi kilkaset metrów a budynku 2-3 piętra. Dla mocy +8dBm jest to około 50m w otwartej przestrzeni.
    Opaski smart band lub inne tego typu urządzenia, które nie wymagają dużego zasięgu mają moc -2dBm lub mniej. Tu rzeczywiście zasięg może wynosić tylko 10m.
  • #12 17609688
    krzbor
    Poziom 29  
    Ocena: 1072
    Zmagam się z tym samym problemem co autor. Mam kilka modułów wykonawczych na ESP, i te są zasilane sieciowo - nie ma problemu. Przejście na baterie w ESP to już poważny problem. Chciałem małych urządzeń o przyzwoitym wyglądzie i czasie działania 1 rok. Przy danych co 5 minut jest to nierealne na ESP. Postawiłem w przypadku czujników temperatury na BT i Pi 3. Pierwsze dwa czujniki to Xiaomi Mijia Bluetooth Temperature Humidity Sensor. Są skrypty, które odczytują temperaturę bezpośrednio z tych czujników. Niestety jest problem z zasięgiem - praktycznie nie działają przez strop, a na danym piętrze tylko w niewielkiej odległości (przez ściany max ok. 7m). Postanowiłem przetestować rozwiązanie oparte na iNode. Zakupiłem jeden moduł i okazało się, że zasięg był taki sam. Później jednak dowiedziałem się, że standardowo iNode działa przy mocy -2dBm, ale można go skonfigurować na 8dBm. Przy 8dBm iNode działa mi już przez strop i gubił maksymalnie co drugą ramkę. Na odczyt czekam 2 minuty, więc zmieniłem standardowe 1s na 5s w celu zmniejszenia poboru prądu. Dla poprawnego odczytu muszę zatem wyłapać 1 ramkę na 24 wysłane. Odczyt przez skrypt bash w trybie pasywnym. Najprawdopodobniej kupię więcej tych "pastylek".
  • #13 17620069
    ociep14
    Poziom 10  
    Znalazlem w sieci ciekawy tutorial: Tutorial
    Taki czujnik moze być skonfigurowany z Domoticzem? Co myślicie o tym rozwiązaniu?
  • #14 17620218
    Slawek K.
    Poziom 35  
    Ocena: 1303
    Co masz na myśli pisząc czujnik ? cały układ czy tylko sam kontaktron ? w zasadzie to jedno i drugie, cały układ z NRF24L01 można poprzez soft MySensors spiąć z Domoticzem, lub kontaktron przy wykorzystaniu ESP z softem ESPEasy również, możliwości jest wiele.
    Przy wykorzystaniu ESPEasy jest prościej, nie musisz mieć bramki sprzętowej przy Raspberry gdyż komunikacja jest po WiFi.

Pozdr
  • #15 17624988
    ociep14
    Poziom 10  
    Proszę o schemat podłączenia modułu w puszce oświetlenia.
    W puszce kabel dwużyłowy. Jak rozwiązać kwestię zasilania.
  • #16 17625039
    Slawek K.
    Poziom 35  
    Musisz mieć trzeci przewód, jak masz prawidłowo wykonaną instalację, to musisz podciągnąć do puszki przewód N, bo L już powinieneś mieć w puszce.

Pozdr
  • #17 17631363
    ociep14
    Poziom 10  
    Mogę prosić o wytłumaczenie jak podłączyć żarówkę (oświetlenie pokoju) + przełącznik ścienny pod konkretne wejścia w tym module?
  • #18 17631695
    Slawek K.
    Poziom 35  
    Do złącza 2-pinowego zasilanie 5V, złącze 3-pinowe to złącze przekaźnika, gdzie jeden jest COM (wspólny) a dwa pozostałe do odpowiednio NO (normalnie rozwarty) i NC (normalnie zwarty), Złącze goldpin to serial. Brak jest wejścia na gpio zatem niemożliwe jest sterowanie przyciskiem, tylko przez WiFi.

Pozdr
  • #19 17631774
    ociep14
    Poziom 10  
    Znasz jakieś rozwiązanie na sterowanie przez wifi i manualnie?
  • #20 17633010
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1498
    ociep14 napisał:
    Znasz jakieś rozwiązanie na sterowanie przez wifi i manualnie?

Tak podłączenie tak jak się podłącza wyłącznik schodowy.
    Z jednej strony wyłącznik schodowy, a z drugiej styki przekaźnika. Sterowanie może odbywać się naprzemiennie. Jedyną niedogodnością jest brak prawdziwej informacji o stanie.
  • #21 17633859
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 17643702
    ociep14
    Poziom 10  
    Chciałem skompletowany sprzęt (Wemos d1, przekaźnik, przetwornica 230V-5V) jakoś wykorzystać. Jako pomysł pojawiło się gniazdko sterowane poprzez wifi. Jestem początkujący, zrobiłem sobie rysunek pomocniczy, żeby zapytać was, czy taka konfiguracja ma prawo działać? Wiem, że można kupić gotowe moduły, ale bardziej traktuję to jako naukę tworzenia swoich projektów. Nic nie podłączam pod takie napięcie dopóki nie zrozumiem mechanizmu działania :) Z góry dziękuję za cenne odpowiedzi :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestie zasilania urządzeń ESP8266 w systemie Domoticz na Raspberry Pi B3+. Użytkownicy sugerują różne metody zasilania, w tym zasilanie bateryjne za pomocą ogniw 18650 oraz wykorzystanie przetwornic. Zastosowanie trybu deep sleep w ESP8266 pozwala na wydłużenie czasu pracy na baterii do dwóch miesięcy przy odczytach co 5 minut. Wskazano również na możliwość użycia Bluetooth do komunikacji z czujnikami, jednak zasięg może być ograniczony. Użytkownicy dzielą się schematami podłączenia oraz rozwiązaniami do sterowania oświetleniem, w tym wykorzystaniem przekaźników. Pojawiły się pytania o konkretne schematy podłączenia oraz o możliwość manualnego sterowania przez WiFi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA