bartek.sonix napisał: Dzień dobry,
Bardzo proszę Was specjalistów w tej dziedzinie o pomoc w wybraniu centrali telefonicznej..
Otóż.. Mam karte SIM z numer który z mojego prywatnego stał się numerem firmowym (załóżmy ze jest to np. numer 101010 ) w związku z czym chciałbym to trochę zautomatyzować i odetchnąć od telefonów poza godzinami mojej pracy.
Czy jest możliwość znalezienia centralki w której umieszczę kartę SIM z numerem 101010. Nagram na nią zapowiedz telefoniczną o treści "Witamy
w firmie XXSA Company, proszę poczekać na połączenie" następnie centrala w godzinach 8-16 przekieruje połączenie na mój inny numer komórki np. 202020.
Poza tymi godzinami centralka będzie rozłączać połączenie bądź nagrywać wiadomość. Wtedy numer 101010 jest cały czas w biurze w centralce, a numer 202020 mam cały czas przy sobie, będąc na przykład za granicą.
Jeśli to ma jakieś znaczenie posiadam internet z funboxa z orange ze zmiennym IP.
Z góry dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam
Moim skromnym zdaniem centralka potrzebna gdybyś chciał mieć jednocześnie więcej połączeń niż jedno i posiadać więcej niż kilka numerów telefonicznych wewnętrznych jakiejś sieci telefonicznej stacjonarnej, obecnie takie możliwości jak centralka telefoniczna dają same telefony GSM.
Wystarczy linia telefoniczne [lub telefon komórkowy]z przekierowaniem pod inny numer. Teraz zależy z jakiego abonamentu korzystasz z przekierowania [za czas rozmowy przekierowanej płacisz w zależność od abonamentu].
Albo jednorazowy abonament i rozmowy przekierowane masz darmo lub
lub prepaid i rozmowy w zależności od trwania tyle płacisz.
Dobrze by było aby oba numery komórkowe kierujący i skierowany były w jednej sieci, [ale nie koniecznie, mogą być nawet stacjonarne]
I to nie jakaś dodatkowa opłata za przekierowanie [która jest "usługą darmową"
tylko za zrealizowane połączenia dzięki tej usłudze z czego utrzymuje się operator telefoniczny. Lub płacąc już ten co może posiadają odpowiedni abonament.
I teraz w zależności od telefonu jaki posiadasz taka możliwość zawsze istnieje,
tylko trzeba ją znaleźć w telefonie i uruchomić.
Jeśli to są telefony komórkowe to po podaniu na forum GSM typu telefonu koledzy na pewno ci pomogą w zrealizowaniu takiej usługi na twoim telefonie, a jak nie będzie dostępna w twoim telefonie to podpowiedzą co powinieneś kupić [ale teraz wszystkie telefony mają możliwość przekierowania].
A po za godzinami pracy możesz przełączać telefon na pocztę głosową [na przykład w niedziele i święta], (to kot opędzi mi myszy u mnie

) .
Dobrze by było znaleźć taki telefon komórkowy który by o danej godzinie sam przekierowywał połączenia [trzeba godziny przekierowań ustawić w nim].
Można także uruchomić przekierowania gdy jeden numer np, służbowy jest zajęty już jedną rozmową, w przypadku takiego natłoku klientów, mógł byś się zdecydować odebrać takie połączenie w celu nie tracenia klienta, lub przekierować go na pocztę głosową, lub może zostać połączenie przekierowane na inny numer służbowy [trzeci i następne inne] i tu nie trzeba centralki.
Szukaj w telefonie takich opcji jak:
Ustawienia.
!W ustawienia połączeń.
!!Przekazywanie połączeń.
!!!Wszystkie połączenia głosowe.
!!!Gdy telefon zajęty.
!!!Gdy nie odbiera.
!!!Gdy poza zasięgiem.
!!!Gdy niedostępny.
!!!Lub bez przekazywania połączeń.
I wiele innych opcji.
Szukaj w tych albo podobnych opcjach.
I to by było na tyle.
Powodzenia, jak coś zadawaj pytania.
Zapraszamy w każdego Dnia tygodnia o każdej porze dnia na telefoniczną konferencję dla użytkowników portalu elektroda.pl [Testowo]
telefon:224 723 999 wewnętrzny należy wybrać z klawiatury: 14734 Od czekać co najmniej 10 minut.
Bezpłatne połączenie dla tych co mają bezpłatne na stacjonarne w abonamencie. Pokój ogólnie dostępny. Nie wymaga hasła. My rejestrujemy rozmowy, ciekawsze publikujemy na elektroda.pl. Wasz operator rejestruje połączenia tylko dla was, abyście wiedzieli jak długo rozmawialiście i czy płaciliście za rozmowę.
Pamiętajcie podczas rozmów należy zachować ostrożność i nie podawać wrażliwych danych.
Technik telekomutacji, technik teletransmisji, technik informatyki, z zawodu monter urządzeń telekomunikacyjnych. Krzysztof Jerzy Żak.