logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

- Centrala telefoniczna z kartą SIM do zapowiedzi głosowej i przekierowania

bartek.sonix 22 Gru 2018 22:04 2043 6
REKLAMA
  • #1 17645159
    bartek.sonix
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Dzień dobry,
    Bardzo proszę Was specjalistów w tej dziedzinie o pomoc w wybraniu centrali telefonicznej..
    Otóż.. Mam karte SIM z numer który z mojego prywatnego stał się numerem firmowym (załóżmy ze jest to np. numer 101010 ) w związku z czym chciałbym to trochę zautomatyzować i odetchnąć od telefonów poza godzinami mojej pracy.
    Czy jest możliwość znalezienia centralki w której umieszczę kartę SIM z numerem 101010. Nagram na nią zapowiedz telefoniczną o treści "Witamy
    w firmie XXSA Company, proszę poczekać na połączenie" następnie centrala w godzinach 8-16 przekieruje połączenie na mój inny numer komórki np. 202020.
    Poza tymi godzinami centralka będzie rozłączać połączenie bądź nagrywać wiadomość. Wtedy numer 101010 jest cały czas w biurze w centralce, a numer 202020 mam cały czas przy sobie, będąc na przykład za granicą.
    Jeśli to ma jakieś znaczenie posiadam internet z funboxa z orange ze zmiennym IP.

Z góry dziękuję za pomoc,
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17645968
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1150
    bartek.sonix napisał:
    Dzień dobry,
    Bardzo proszę Was specjalistów w tej dziedzinie o pomoc w wybraniu centrali telefonicznej..
    Otóż.. Mam karte SIM z numer który z mojego prywatnego stał się numerem firmowym (załóżmy ze jest to np. numer 101010 ) w związku z czym chciałbym to trochę zautomatyzować i odetchnąć od telefonów poza godzinami mojej pracy.
    Czy jest możliwość znalezienia centralki w której umieszczę kartę SIM z numerem 101010. Nagram na nią zapowiedz telefoniczną o treści "Witamy
    w firmie XXSA Company, proszę poczekać na połączenie" następnie centrala w godzinach 8-16 przekieruje połączenie na mój inny numer komórki np. 202020.
    Poza tymi godzinami centralka będzie rozłączać połączenie bądź nagrywać wiadomość. Wtedy numer 101010 jest cały czas w biurze w centralce, a numer 202020 mam cały czas przy sobie, będąc na przykład za granicą.
    Jeśli to ma jakieś znaczenie posiadam internet z funboxa z orange ze zmiennym IP.

Z góry dziękuję za pomoc,
    Pozdrawiam

Moim skromnym zdaniem centralka potrzebna gdybyś chciał mieć jednocześnie więcej połączeń niż jedno i posiadać więcej niż kilka numerów telefonicznych wewnętrznych jakiejś sieci telefonicznej stacjonarnej, obecnie takie możliwości jak centralka telefoniczna dają same telefony GSM.
    Wystarczy linia telefoniczne [lub telefon komórkowy]z przekierowaniem pod inny numer. Teraz zależy z jakiego abonamentu korzystasz z przekierowania [za czas rozmowy przekierowanej płacisz w zależność od abonamentu].
    Albo jednorazowy abonament i rozmowy przekierowane masz darmo lub
    lub prepaid i rozmowy w zależności od trwania tyle płacisz.
    Dobrze by było aby oba numery komórkowe kierujący i skierowany były w jednej sieci, [ale nie koniecznie, mogą być nawet stacjonarne]
    I to nie jakaś dodatkowa opłata za przekierowanie [która jest "usługą darmową"
    tylko za zrealizowane połączenia dzięki tej usłudze z czego utrzymuje się operator telefoniczny. Lub płacąc już ten co może posiadają odpowiedni abonament.
    I teraz w zależności od telefonu jaki posiadasz taka możliwość zawsze istnieje,
    tylko trzeba ją znaleźć w telefonie i uruchomić.
    Jeśli to są telefony komórkowe to po podaniu na forum GSM typu telefonu koledzy na pewno ci pomogą w zrealizowaniu takiej usługi na twoim telefonie, a jak nie będzie dostępna w twoim telefonie to podpowiedzą co powinieneś kupić [ale teraz wszystkie telefony mają możliwość przekierowania].
    A po za godzinami pracy możesz przełączać telefon na pocztę głosową [na przykład w niedziele i święta], (to kot opędzi mi myszy u mnie :D ) .
    Dobrze by było znaleźć taki telefon komórkowy który by o danej godzinie sam przekierowywał połączenia [trzeba godziny przekierowań ustawić w nim].
    Można także uruchomić przekierowania gdy jeden numer np, służbowy jest zajęty już jedną rozmową, w przypadku takiego natłoku klientów, mógł byś się zdecydować odebrać takie połączenie w celu nie tracenia klienta, lub przekierować go na pocztę głosową, lub może zostać połączenie przekierowane na inny numer służbowy [trzeci i następne inne] i tu nie trzeba centralki.
    Szukaj w telefonie takich opcji jak:
    Ustawienia.
    !W ustawienia połączeń.
    !!Przekazywanie połączeń.
    !!!Wszystkie połączenia głosowe.
    !!!Gdy telefon zajęty.
    !!!Gdy nie odbiera.
    !!!Gdy poza zasięgiem.
    !!!Gdy niedostępny.
    !!!Lub bez przekazywania połączeń.
    I wiele innych opcji.
    Szukaj w tych albo podobnych opcjach.
    I to by było na tyle.
    Powodzenia, jak coś zadawaj pytania.
  • REKLAMA
  • #3 17646275
    bartek.sonix
    Poziom 11  
    Poradzę sobie z przekierowaniem. Tmobile kasuje za nie 5zl na miesiąc.
    A co z zapowiedzią głosowa?
  • REKLAMA
  • #4 17649024
    krzysiozak
    Poziom 40  
    bartek.sonix napisał:

Poza tymi godzinami centralka będzie rozłączać połączenie bądź nagrywać wiadomość.

Poradzę sobie z przekierowaniem. Tmobile kasuje za nie 5zl na miesiąc.
    A co z zapowiedzią głosowa?

Tak jak pisałem przełączenie na pocztę głosową. Można sobie nagrać dowolną zapowiedź.
  • REKLAMA
  • #5 17649325
    bartek.sonix
    Poziom 11  
    Zastanawia mnie jeszcze rzecz.. Włączam pocztę glosowa. Robię przekierowanie.
    Ustawiam pocztę np. po 1 sygnale, ok odtwarza zapowiedź głosowa..
    Jak załączy się poczta to potem przecież telefon nie przekieruje juz połączenia na inny numer..
  • #6 17649548
    krzysiozak
    Poziom 40  
    A tu proponuję przenieść temat do działu GSM, nie wiem dlaczego zrezygnowałeś z tego działu, nie czuję się na siłach aby ci pomóc.
    Co do zapowiedzi to na telefon komórkowy na pewno jest możliwa, przykładem tym może być granie na czekanie. I na pewno znajdziesz w dziale GSM rozwiązanie na swoje wymagania. Może nie darmowe ale rozważysz co bardziej jest opłacalne. Przesyłam do moderatora zgłoszenie aby przesłał do odpowiedniego działu.
  • #7 17649584
    LChucki
    Poziom 31  
    Ocena: 379
    krzysiozak napisał:
    Co do zapowiedzi to na telefon komórkowy na pewno jest możliwa, przykładem tym może być granie na czekanie

Granie na czekanie to nie zapowiedź! Granie zastępuje sygnał wołania. Taka "grająca zapowiedź zostanie" przerwana gdy dojdzie do połączenia. Operatory GSM nie dają możliwości używania IVR itp na ich centralach. To dają tylko operatorzy VoIP ale za dodatkową i często nie niską opłatą.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje centrali telefonicznej, która umożliwi automatyzację obsługi połączeń przychodzących na numer firmowy (101010) z kartą SIM. Chciałby, aby centrala nagrywała zapowiedź głosową oraz przekierowywała połączenia na inny numer (202020) w godzinach pracy (8-16), a poza tymi godzinami rozłączała połączenia lub nagrywała wiadomości. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące możliwości nagrywania zapowiedzi głosowych oraz przekierowania połączeń, wskazując, że operatorzy GSM nie oferują zaawansowanych funkcji IVR, które są dostępne u operatorów VoIP. Użytkownik rozważa również koszty związane z przekierowaniem połączeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA