Pękła mi zębatka zamocowana na osi silniczka przewijania taśmy lewa kieszeń magnetofonu, czy od innego modelu magnetofonu Technics pasuje taka zębatka?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamGrzegorz Markowski napisał:Zębatka nie mogła pęknąć, bo jej na osi silnika nigdy nie było.
Chodzi o to białe koło zębate?
https://stereo-hifi.com/technics-rs-tr555/#jp-carousel-2548
Pękło wzdłuż otworu pod oś? Zdjąć z silnika, wpuścić w szczelinę, w cylindrycznej części klej cyjanoakrylowy. Docisnąć. Po wyschnięciu kleju, owinąć cylindryczną część koła
![]()
wąskim paskiem malarskiej taśmy maskującej i nasączyć ją klejem cyjanoakrylowym. Odczekać do całkowitego wyschnięcia kleju i nasunąć koło na oś silnika.
Grzegorz Markowski napisał:Kółko rzeczywiście lekko zmęczone. Sam musisz podjąć decyzję. Ja bym szukał "zwłok" na części.
rockboys napisał:Przed klejeniem należało dokładnie odtłuścić powierzchnie klejone (w wypadku kółka zębatego może być to trudne, jeśłi używany był fabrycznie smar na bazie silikonu), a samo klejenie powinn być przeprowadzane z pomocą czegoś co by ścisnęło kółko tak, żeby nie było ŻADNEJ szczeliny w miejscu pęknięcia.próbowałem skleić kropelką ale nic nie dało to ponieważ zjeżdża po chwili z silnika,trochę jest nierówna i ząbki są nierówne
Grzegorz Markowski napisał:W obecnej jednak sytuacji skłaniałbym się do propozycji Kolegi wyżej. Kolega wkj również podaje cenną poradę - wiele sprzętów ma podobne (jak nie identyczne) mechanizmy - Kłopot w tym, że samej zębatki (bez całej reszty) możesz nie dostać, a całość będzie dużo droższa.Ja bym szukał "zwłok" na części.
wkj napisał:Od innego technicsa przypasuje, rsb 965, 765, 755, 565, 555, 355 tam są na pewno te zębatki.
Pomyśl też nad kopia z druku 3D, ja drukowałem inne dziwne rzeczy i udawało się.
398216 Usunięty napisał:rockboys napisał:Przed klejeniem należało dokładnie odtłuścić powierzchnie klejone (w wypadku kółka zębatego może być to trudne, jeśłi używany był fabrycznie smar na bazie silikonu), a samo klejenie powinn być przeprowadzane z pomocą czegoś co by ścisnęło kółko tak, żeby nie było ŻADNEJ szczeliny w miejscu pęknięcia.próbowałem skleić kropelką ale nic nie dało to ponieważ zjeżdża po chwili z silnika,trochę jest nierówna i ząbki są nierówne
Po pierwszym nieudanym klejeniu już niestety za późno na powtórkę - nie uda się dokładnie usunąć resztek kleju bez rysowania powierzchni co może spowodować zwiększenie problemu z nierównomiernością obwodu...
Zamiast taśmy malarskiej ja stosuję w takich wypadkach 1-2 zwoje ucięte ze sprężynki o odpowiedniej średnicy (nieco mniejszej niż oś kółka, żeby ściskała dość mocno ją po założeniu), i dla zabezpieczenia po jej nałożeniu na oś kropelka "Kropelki" na sprężynkę. Jak dotąd żadna z tak naprawianych zębatek nie wróciła na reklamację.
Inna metoda (poza taśmą malarską) to nitka bawełniana lub nawet nylonowa i również "kropelka" - nitkę należy tylko dość mocno owinąć na pękniętej ośce kółka (byle nie za grubą warstwą!) i pozostawić naciągniętą do związania kleju.Grzegorz Markowski napisał:W obecnej jednak sytuacji skłaniałbym się do propozycji Kolegi wyżej. Kolega wkj również podaje cenną poradę - wiele sprzętów ma podobne (jak nie identyczne) mechanizmy - Kłopot w tym, że samej zębatki (bez całej reszty) możesz nie dostać, a całość będzie dużo droższa.Ja bym szukał "zwłok" na części.
rockboys napisał:Pośpiech jest wskazany tylko przy łapaniu pcheł...zbyt szybko chciałem skleić
wkj napisał:Ale gdzie ,z jakiego materiału i jaki jest orientacyjny koszt takiego elementu.Dajesz tę część na wzór i drukują Ci w 3D ten sam element.
zadam64 napisał:Witam.Nie takie ciezkie przypadki regenerowalem.Ja bym sie nie poddal.Mechanika precyzyjna sie klania.Pozdrawiam.