Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Asus k52n ex026v wymiana cpu na trochę wydajniejszy

mkblues 04 Sty 2019 14:36 237 25
  • #1 04 Sty 2019 14:36
    mkblues
    Poziom 6  

    Asus k52n ex026v chipset AMD 9601 rev.0 785GX. Chciałbym wymienić procesor v120 gniazdo s1g1 na jakiś dwurdzeniowy trochę go przyspieszyć wiem że cudów nie będzie ale mam sentyment do niego i przyda mi się drugi komputer.

    0 25
  • #2 04 Sty 2019 15:04
    sosarek

    Poziom 43  

    https://www.userbenchmark.com/System/Asus-K52N/833,, podobno działają także:
    AMD Athlon II i AMD Turion II.

    0
  • #3 04 Sty 2019 15:23
    mkblues
    Poziom 6  

    Czym one się różnią i który jest lepszy, maja one kilka rdzeni? Pytam bo nie znam szczegółów , słyszałem też o phentonach

    0
  • #4 04 Sty 2019 15:29
    sosarek

    Poziom 43  

    mkblues napisał:
    słyszałem też o phentonach

    Phenomach jeśli już.
    mkblues napisał:
    Czym one się różnią i który jest lepszy, maja one kilka rdzeni?

    Czy tak ciężko wpisać konkretny model w Google i przeczytać?

    0
  • #5 04 Sty 2019 15:30
    mkblues
    Poziom 6  

    czytałem trochę ale nie wiem jak to spasować żeby zagrało

    0
  • #7 04 Sty 2019 17:37
    mkblues
    Poziom 6  

    Twoim zdaniem będzie chodzić to ? Tych procków jest kilka HMP840SGR32GM, X3 HMN830DCR32GM, N850 2,2 GHz, Phenom II HMN850DCR32GM, itp
    Który mam wybrać ?

    Dodano po 3 [minuty]:

    Czy wyższe TDP jest odpowiednie mój staruszek V120 ma TPD 25

    0
  • #8 04 Sty 2019 20:17
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    TDP warto się zainteresować, ale ten model był produkowany z nastawieniem dla kilku linii procesorów, więc powinien dać sobie radę z procesorem z wyższym TDP:

    https://www.asus.com/Laptops/K52N/specifications/

    Tutaj bardzo zgrubne porównanie kilku procesorów S1g4, również podane są wartości TDP, można sobie coś dobrać. Szukałbym 25W, ostatecznie 35W (ale nie dlatego, że chłodzenie nie da rady, tylko dlatego, że czym więcej wydzielanego ciepła, tym mniejszy komfort użytkowania - komputer się nagrzewa, wentylator hałasuje).

    http://www.cpu-world.com/benchmarks/socket_S1g4_multi.html

    0
  • #9 05 Sty 2019 11:01
    mkblues
    Poziom 6  

    Dzięki za wyjaśnienie i link do strony właściwie każdy powinien działać w moim przypadku, ale który według Was byłby najbardziej optymalny i nie mówię tu o jakiejś super wydajności tylko poprawienie o kilka, kilkanaście %.
    Proszę o poradę który.

    0
  • #11 05 Sty 2019 13:15
    mkblues
    Poziom 6  

    A jak z biosem trzeba go aktualizowac po zmianie ?

    0
  • #13 05 Sty 2019 13:47
    mkblues
    Poziom 6  

    moja to v204 chyba stara ale wgrać go przed montażem cpu czy po ?

    0
  • #14 05 Sty 2019 13:51
    perlit
    Poziom 39  

    mkblues napisał:
    moja to v204 chyba stara ale wgrać go przed montażem cpu czy po ?

    Przed.

    0
  • #15 05 Sty 2019 15:12
    mkblues
    Poziom 6  

    Wgrałem nowy bios V218 i muszę teraz zdecydować nad nowym cpu więc AMD PHENOM II X3 N830 ten czy są jakieś inne polecenia z Waszej strony?

    0
  • #16 05 Sty 2019 15:31
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Wszystko zależy od tego, w jaki sposób korzystasz z komputera. Czasem będą lepsze dwa szybsze rdzenie niż trzy wolniejsze. Wykresami wydajności nie ma się co za bardzo sugerować, bo porównują one procesory przy maksymalnym wykorzystaniu możliwości każdego rdzenia.

    Wspomniany Phenom N830 ma trzy rdzenie, ale wolne - taktowanie 2.1GHz. Przykładowo N660 ma dwa rdzenie, ale taktowane po 3GHz i okazuje się, że mimo jednego rdzenia mniej wydajność jest zbliżona. Co więcej, w aplikacjach, które nie są w stanie wykorzystać trzeciego rdzenia model dwurdzeniowy będzie o połowę szybszy, a to już znaczna różnica.

    Gdybym korzystał z większej liczby aplikacji i był w stanie wykorzystać 3 rdzenie, to wybrałbym Phenoma X3 N850 w cenie około 40zł. Gdybym korzystał z aplikacji w sposób uniemożliwiający obciążenie trzech rdzeni to wybrałbym dwurdzeniowego Phenoma N660 lub ewentualnie N640 - paradoksalnie są one droższe od modeli X3 i kosztują około 70 złotych.

    Dodano po 38 [sekundy]:

    Nie zapomnij o porządnej paście termoprzewodzącej przy montażu procesora ;)

    0
  • #17 05 Sty 2019 15:43
    mkblues
    Poziom 6  

    Obszerna wiedza az miło sie czyta i przy okazji uczy. Tak czy inaczej mam dwa do wyboru i na pewno któryś z nich kupię.
    Mam jakąś pastę Accura kupiłem niedawno do wymiany w układzie chłodzenia czy jest dobra ? Trudno powiedzieć sprzedawca zawsze mówi to co chce:)

    0
  • #18 05 Sty 2019 16:02
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    To chyba w Komputroniku kupować musiałeś, bo z tego co widzę tylko tam je sprzedają.
    Nie mam pojęcia, czy te pasty się do czegoś nadają. Są też różne wersje (8, 8x, 9, ...) - czym wyższy numerek tym niby lepiej, patrząc na jedyny parametr przewodnictwa cieplnego.

    O ile nie jest to rzadkie jak woda - to skoro już taką pastę posiadasz, skorzystaj z niej. Sprawdzisz temperatury, jak będzie źle to najwyżej kupisz coś lepszego.

    0
  • #19 05 Sty 2019 16:10
    mkblues
    Poziom 6  

    Wiesz pasta ma nr 6 jest dosyć gęsta o złotym kolorze. Po wymianie jej jeszcze na procesorze uwaga:) V120 właściwie nic się nie zmieniło jeśli chodzi o temperaturę.
    Stara fabryczna a właściwie to co z niej zostało na pewno poprawiło to pracę. Zauważyłem też inną pracę i temperaturę na wyjściu z układu chłodzenia.
    Więc spróbuje ją przy nowym procesorze.
    Bios właśnie wymieniłem na nowy z V204 na V218 ze strony Asusa.
    Czy zwracać na coś jeszcze szczególna uwagę przy wymianie procesora?

    0
  • #20 05 Sty 2019 16:29
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Kup od razu pastę, bo pasta do zębów w Twojej łazience ma lepsze przewodnictwo cieplne od tego dziadostwa. Będziesz się chciał pozbywać do 35W ciepła z powierzchni 1 cm², więc mimo wszystko dla byle jakiej pasty nie ma tu miejsca. Jak masz blisko do Wrzeszcza to można kupić z odbiorem osobistym w Camino: https://www.camino.pl/pasta-termoprzewodz%B1ca-arctic-mx-2-8-g,twr,61202.html - ewentualnie Allegro: https://allegro.pl/wydajna-pasta-termoprzewodzaca-arctic-mx-2-8-gram-i7643239646.html

    Są też dostępne o połowę mniejsze wersje 4g, ale są 3-4 złote tańsze, więc się nie opłaca - a ta pasta ma długi termin trwałości, więc pewnie ją wykorzystasz w przyszłości.

    Przy wymianie procesora standardowe zasady ostrożności - pracujesz z wyłączoną baterią i odpiętym zasilaniem (chyba oczywiste), teoretycznie powinieneś pracować na stanowisku z ochroną ESD, ale najczęściej wystarczy, że nie będziesz się przed wymianą turlał w swetrze po dywanie. Procesor da się zamontować luźno i wejdzie tylko w jedną stronę, więc nie trzeba się z nim siłować. Rdzeń nowego procesora oraz chłodzenie należy wyczyścić z resztek starej pasty (ja stosuję do tego ręcznik papierowy i starczy, jeśli stara pasta jest trudna do usunięcia to można się wspomóc izopropanolem, ale najczęściej ręcznik papierowy daje radę). Czyli generalnie raczej same oczywiste rzeczy.

    0
  • #21 05 Sty 2019 16:55
    mkblues
    Poziom 6  

    Taką właśnie chciałem kupić ale gość nie miał i wcisnął mi to coś. Pasty do zębów mam pod dostatkiem i teraz wiem do czego ja użyć:)
    Kupię tą MX-2 i tego procesora AMD Phenom II N850 3x 2,2GHz
    Poprawi mi na pewno wydajność w kilku a może kilkunastu %
    Ponieważ co prawda mój stary asus jest z wyglądu fabryczny, bo dbam o sprzęt ale jest leciwy i nie warto go za parę groszy oddawać to teraz będę miał dwa i na wyjazdu jak znalazł.
    Wszystko chyba już wiem.
    Dzięki kolego za wyczerpujące wyjaśnienia i rady przy odrobinie żartu (bardzo lubię) to życzę sobie powodzenia, bo pierwszy raz to będę robił ale mająć takiego profesora nic nie może się stać.
    Chyba nie mam więcej pytań to co ? Zamykać ?

    0
  • #23 05 Sty 2019 17:10
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Nie zamykaj jeszcze. Fajnie będzie, jak po wymianie napiszesz, czy wszystko poszło bez problemu, czy odczuwasz różnicę po zmianie, czy temperatury się utrzymują w normie bez obciążenia i pod obciążeniem, czy chłodzenie działa głośniej - i inne spostrzeżenia, które podczas tej operacji się nasuną. Może komuś, kto będzie chciał wymieniać w takim lub bardzo zbliżonym modelu procesor taka wiedza się jeszcze przyda.

    0
  • #24 05 Sty 2019 17:23
    mkblues
    Poziom 6  

    Jasne.
    Dzisiaj zamówię na allegro i myślę, że we wtorek będę już miał nowy (stary) procesor.
    Od razu wezmę się za jego wymianę i opiszę zmiany jakie się dokonały po wymianie.
    O paście nie zapomnę, bo ta do zębów nie służy do mycia:)
    Trzymaj kciuki.

    0
  • #25 11 Sty 2019 19:57
    mkblues
    Poziom 6  

    Witam po krótkim czasie.
    Kupiłem w końcu ten procesor czyli AMD Phenom II 850 i pastę MX-2.
    Zamontowałem wyczyściłem i wszystko działa jak należy, mało tego, że działa ale działa zdumiewająco szybko.
    Temperatura cpu - 55-57 stopni (wyższe

    Dodano po 6 [minuty]:

    (wyższe TDP 35W).
    Chłodzenie jak i sam wentylator bez zmian czyli płynnie powoli nie grzeje się.
    Ogólne podsumowanie to jestem bardzo zadowolony.
    Dziękuje wszystkim kolegom z forum, a w szczególności dt1.

    0
  • #26 12 Sty 2019 02:33
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Dzięki, że napisałeś podsumowanie. Być może przyda się taka informacja komuś, kto będzie chciał podobną modernizację przeprowadzić.

    Jako że temat został wyczerpany - zamykam go.

    0