logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić odbiór WiFi dla TV w drugim pokoju - router TP WR740N

diabeel 08 Sty 2019 11:02 624 14
REKLAMA
  • #1 17684858
    diabeel
    Poziom 17  
    Ocena: 119
    Potrzebuje pomocy w rozwiązaniu problemu. Mam router TP WR740N do którego podłączony jest TV po kablu, laptop po wifi i drugi TV po wifi.
    TV który jest podłączony kablem nie ma problemów z wyświetlaniem filmów .mkv.
    TV który jest podłączony po Wifi potrafi co chwile buforować pliki...
    Laptop który podłączony jest do Wifi leży około 1m od routera.

Jak wzmocnić sygnał w drugim pokoju, żeby ten drugi TV połączony po Wifi nie miał problemu z odtwarzaniem filmów...?
    Odległość routera do drugiego TV to jakieś 5m, dzieli je ściana działowa oraz drzwi pokojowe.
    Nie wchodzi w gre przeciągniecie kabla.
  • REKLAMA
  • #3 17684895
    Machetereal
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Jeśli nie możesz pociągnąć kabla to zostają dwie opcje:
    możesz użyć jakieś power line np takie https://tendacn.com/en/product/p200.html i wtedy masz odpowiednik kabla, oczywiście pod warunkiem że będą podpięte na jednej fazie.
    Druga opcja to wymienić router na coś mocniejszego.
    Jeśli również te opcje nie wchodzą w grę to zostaje kombinowanie z kanalizacją na istniejącym tp-linku.
  • #4 17684908
    diabeel
    Poziom 17  
    Ocena: 119
    Myslałem o power line - rozumiem że wkładam pierwszy do gniazdka, podłączam go kablem do routera, drugi wkładam do gniazdka w drugim pokoju i paruje je, następnie kablem do TV i powinno chodzić?
    Pytanie tylko czy gniazdka z jednego i drugiego pokoju mam na tym samym bezpieczniku....
    Jeśli wymiana routera to na jaki? ale bardziej obstawiam, jakiś AP żeby TV w drugim pokoju podpiąć kablem do wzmacniacza.
    A to da rade? Tylko model TP-LINK TL-WA850RE bo tego 854RE nie mogę nigdzie znaleźć.
    kindlar napisał:
    https://www.tp-link.com/pl/products/details/TL-WA854RE.html
  • #5 17684915
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 17684924
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 17684930
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 826
    diabeel napisał:
    na klatce przy liczniku tylko jeden
    Mieszkanie w bloku? To prawie na pewno jedna faza (jeden bezpiecznik). Poza tym te nowsze (i droższe) PLC radzą sobie nieźle na różnych fazach.
    Zapomnij o jakichkolwiek "repeaterach/wzmacniaczach" Wi-Fi. Wiele problemów. Poza tym takie coś musi być gdzieś w połowie drogi między routerem a komputerem. Czyli, jeśli masz jedną ścianę, to gdzieś w środku tej ściany. ;-) :-)
  • #10 17684986
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5747
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 17685077
    Machetereal
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Te power line do których dałem Ci linka bardzo dobrze się u mnie w firmie ISP sprawdziły do internetu jak i do telewizji, z czystym sumieniem mogę je polecić bo koszt jednej sztuki to coś około 50zł. Dużo zależy też od stanu instalacji elektrycznej w mieszkaniu, miałem przypadek że włączanie urządzeń agd powodowało zaniki transmisji.
  • REKLAMA
  • #14 17685226
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5747
    Dostałeś linka do kompletu 2 sztuk w tym jeden z WiFi w niskiej cenie no i wersja AV500 a nie AV200. Te PLC sprawdzone i działajaą, u mnie na starej instalacji, jednej fazie przy sieci kablowej około 30 m pozwalają na prędkość transmisji 30-40Mb/s.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 17721296
    buliyo
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Jeśli chcesz mieć naprawdę dobre powerline to idź w mikrotika. Nie są super tanie, ja za komplet zapłaciłem 300zł ale możliwości powalają.
    Model to PWR-Line AP, jest w sprzedaży chyba od miesiąca. Na początek zacznij od upgrade firmware bo nie będziesz miał interfejsu odpowiedniego w winboxie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z odbiorem sygnału WiFi dla telewizora w drugim pokoju, który buforuje filmy, podczas gdy telewizor podłączony kablem działa bez zarzutu. Sugerowane rozwiązania obejmują użycie adapterów powerline, które mogą działać na tej samej fazie elektrycznej, lub wymianę routera na mocniejszy model. Wskazano również, że repeater WiFi może nie być skuteczny z powodu przeszkód, takich jak ściany i zakłócenia. Użytkownik rozważa zakup powerline i pyta o dostępne modele, a także o to, jak sprawdzić, czy gniazdka są na tej samej fazie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA