logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kod dla generatora DDS AD9833 na Arduino - ustawienie 10.695MHz

mirek210 10 Sty 2019 21:27 1614 2
REKLAMA
  • #1 17691574
    mirek210
    Poziom 16  
    Ocena: 72
    Witam wszystkich serdecznie,przyznam że kiedyś bawiłem się arduino ale to było takie "migająca dioda" napis na wyświetlaczu hello world itp itd.

Chciałem zapytać poprosić szanowne grono o pomoc.

Potrzebuję uruchomić generator DDS na module AD9833BRMZ moduł ten ma zakres przestrajania od 0-12,5 Mhz. Kod dla generatora DDS AD9833 na Arduino - ustawienie 10.695MHz
    Potrzebuję kod którym mogę ustawić zadaną częstotliwość np:10.695Mhz sinus.
    I jeszcze jedno pytanie,czy moduł po zaprogramowaniu będzie pracował bez podłączonego arduino ,czy musi być cały czas podłączony.

Nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić,szukałem w sieci ale niestety nie znalazłem chyba że słabo szukałem.
    Jeśli jest ktoś w stanie mi pomóc będę wdzięczny pozdrawiam Mirek210
  • REKLAMA
  • #2 17691658
    shadow0013
    Poziom 34  
    Ocena: 313
    Wystarczy wpisać w googlach - arduino ad9833 - arduino ad9833 generator - jest biblioteka parę przykładów (nawet po polsku) tylko musi się chcieć.
    np. http://ywd.pl/projekty/genarator-dds-na-ad9833/
    https://www.changpuak.ch/electronics/AD9833-MicroWaveformGenerator.php
    itd.
    Przy 10MHz i więcej może przydać się dodatkowy wzmacniacz wyjściowy (w zależności od potrzeb).
  • #3 17699406
    LChucki
    Poziom 31  
    Ocena: 379
    mirek210 napisał:

moduł ten ma zakres przestrajania od 0-12,5 Mhz.

Jeśli jakieś dziwne trapezopodobne schodki
    Kod dla generatora DDS AD9833 na Arduino - ustawienie 10.695MHz
    uznać za sinusoidę to 12,5MH osiągniesz. Możesz zastosować filtr na wyjściu ale to nie jest prosta sprawa. Wymagana jest wiedza, doświadczenie, sprzęt, cierpliwość. Posiadasz wszystkie te rzeczy?

mirek210 napisał:
    Potrzebuję kod którym mogę ustawić zadaną częstotliwość np:10.695Mhz sinus.

Będziesz miał ok 2,5 próbki na okres.

mirek210 napisał:
    I jeszcze jedno pytanie,czy moduł po zaprogramowaniu będzie pracował bez podłączonego arduino ,czy musi być cały czas podłączony.

Odpowiedź znajdziesz http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/48600/AD/AD9833.html

mirek210 napisał:
    Nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić,szukałem w sieci ale niestety nie znalazłem chyba że słabo szukałem.

Wcale nie szukałeś.
    Zakładasz tematy na różnych forach i czekasz na to, aby ktoś rozwiązał problem. Obawiam się jednak, że nie znajdziesz takiej osoby. Nawet, jak ktoś wyliczy filtr (to jest proste), zaproponuje wzmacniacz wyjściowy (drogi na szybkim wzmacniaczu operacyjnym albo tani na tranzystorach ale trudny do uruchomienia), to nie będziesz w stanie zaprojektować poprawnie PCB (chyba, ze masz doświadczenie ale wtedy nie pisałbyś na forum). Czy dostroisz filtr, bo w obliczeniach raczej nie da się uwzględnić pojemności pasożytniczych? Nie da się przewidzieć, czy poprawnie zaprojektujesz PCB i filtr nie będzie "dzwonił".
    Temat powinieneś założyć na forum krótkofalarskim. Tam prędzej pomogą.
REKLAMA